04 Ekim 2017 04:51

Fransa'da tartışmalı terörle mücadele Ulusal Meclisten geçti

Fransa'da tartışmalara yol açan yeni terörle mücadele yasa tasarısı parlamentonun alt kanadından geçti.

Paylaş

DW Türkçe’nin haberine göre, OHAL uygulamasının yaklaşık iki yıldır yürürlükte olduğu Fransa'da Ulusal Meclis, insan haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle kitle örgütlerince eleştirilen yeni terörle mücadele yasa tasarısını kabul etti.

Tasarı, 415'e karşı 127 oyla kabul edildi. 19 vekil ise çekimser kaldı.

Tartışmalı tasarı, hakim kararı gerekmeksizin, teröre göz yummakla suçlanan ibadet yerlerinin kapatılmasına ve güvenlik güçlerinin daha sık kimlik kontrolü yapmasına imkân tanıyor.

Tasarının, 2015 yılındaki Paris saldırılarının ardından ilan edilen ve altı kez uzatılan OHAL'in 1 Kasım'da süresi dolmadan önce yasalaşması bekleniyor.

Fransa 2012 yılından itibaren yaklaşık 10 farklı yasa geçirerek, terör tehditlerine karşı elini yasal açıdan güçlendirdi.

‘SAVAŞ HÂLİNDEYİZ’

Fransa İçişleri Bakanı Gerard Colomb, Ulusal Meclis'te yaptığı konuşmada, "Halen savaş durumundayız" dedi ve tehdit seviyesini "çok ciddi" olarak tanımladı.

Ancak insan hakları örgütleri, OHAL'in son iki yıldaki saldırıları engelleyemediğine dikkat çekerek yapılan uygulamaları eleştiriyor.

Parlamentonun alt kanadındaki oylama, hafta sonunda Marsilya kentinde bir Tunuslu saldırganın iki kadını bıçaklayarak öldürdüğü olayın ardından geldi. Bu olayla birlikte Fransa'da Ocak 2015'ten bu yana cihatçılar tarafından gerçekleştirilen saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 241'e yükseldi. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

NBA, All-Star formatını değiştirdi

SONRAKİ HABER

Konca: Halkımızın iradesi düşmedikçe vekilliğimiz de düşmez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...