04 Ekim 2017 01:58

Buca Belediyesi temizlik işlerinde sorunlar diz boyu

Buca Belediyesi Temizlik Şantiyesi işçilerinin sorunları saymakla bitmiyor. Hastalıklara gebe çalışma koşulları, düşük ücretler, kesintiler, mesai…

Paylaş

Buca Belediyesi Temizlik Şantiyesi işçileri ücret düşüklüğü, ücretlerden kesinti yapılması, sağlıksız koşullarda çalışma ve zorunlu mesai gibi sorunlar yaşadıklarını belirterek, bunların çözülmesini istedi. A.A.Y ve Ahter Ortaklığı isimli taşeron şirket bünyesinde çalışan 386 işçi Genel-İş 5 No’lu Şube üyesi.

İzmir’in en kalabalık ilçesi olan ve 485 bini aşan nüfusa sahip olan Buca’da temizlik işçileri günde 700 ton çöp topluyor. Bir önceki dönem Belediye Başkanı olan Ercan Tatı’nın 52 günlük ücretlerini ödemediği için 386 işçinin yüzde 50’sinin icralık olduğunu belirten işçiler, 3 yıldır sendika üyesi olduklarını ama TİS yapamadıklarını belirtti. İşçiler her ihalede işe giriş-çıkış yapıldığını, AGİ ve sosyal haklar çıkarıldığında 1600 lira net maaş aldıklarını söyledi.

ZORUNLU MESAİ KOTASI AŞILIYOR ÜCRETLER ÖDENMİYOR

İhtiyaç olmamasına rağmen 16 ek yeni çöp aracının alındığını, personel eksikliğinin çalışanlara zorunlu mesai uygulanarak kapatıldığını ifade eden işçiler, haftalık 7,5 saat mesaiye kalındığını fakat 5 saatlik mesai ücreti ödendiğini, 2.5 saatlik mesai ücretlerinin zorunlu mesai kotası aşıldığı için ödenmediğini belirttiler. 

Fazla mesai ücretlerinin de geç ödendiğini söyleyen işçiler, bazı işçilerin “Ay sonunu nasıl getireceğiz” düşüncesiyle ek işlere gittiğini dile getirdi. Günlük net yemek ücretinin 8.11 lira, günlük yol ücretinin ise 3.81 lira olduğunu söyleyen işçiler, yol ve yemek ücretlerinin sigorta matrahına aylık 26 gün üzerinden yatırıldığını anlattı. 

İŞYERİ HEKİMİ YOK TUVALETLER MİKROP YUVASI

Tuvaletlerin durumuBuca Belediyesi Temizlik Şantiyesinde 386 işçinin yer almasına rağmen, işyeri hekiminin olmadığını, haftada bir kez eldiven ve kalitesiz maske dağıtıldığını, tuvaletlerin mikrop yuvası olduğunu söyleyen işçiler, geçtiğimiz günlerde el yıkama sabununu dahi kavga ederek aldıklarını aktardı. 

386 kişi olmalarına rağmen 50 kişilik soyunma kabinlerinin olduğunu belirten işçiler, temizlik şantiyesinin hijyenik olmadığını söyledi. Kansere yakalanan arkadaşları olduğunu dile getiren işçiler, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmamasından yakındı. İş kıyafetlerinin kalitesiz ve iş güvenliğine uygun olmadığını belirten işçiler, belediyeden ve sendikadan bu sorunlara çözüm beklediklerini vurguladılar. Çözüm bulunamadığı taktirde komitelerini oluşturacaklarını ve mücadele yürüteceklerini duyurdular.

EN TEMEL SORUN TAŞERONLAŞTIRMA

Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Genel-İş 5 No’lu Şube Başkanı Ali Haydar Kara, Buca Belediyesi Temizlik İşleri Şantiyesinde 2015’in Nisan-Mayıs aylarında örgütlenmeye başladıklarını belirterek, başlangıçta yapılan hizmet alım ihalelerinin 4 aylık pazarlık usulü yapılan ihaleler olduğunu belirtti. Bu aşamada Bakanlıktan yetki alamadıklarını dile getiren Kara, “Sonraki süreçte ya yetkiyi aldık işin sahibi gitti, ya da itirazlardan kaynaklı yetki alamadık. Ama şu an 1 Ekim itibariyle ihaleyi alan firma 18 aylık aldı. Şu an için itiraz ve iptal durumu da söz konusu değil. Toplusözleşme yapılacak” dedi. Buradaki en temel sorunun belediye hizmetlerinin piyasaya açılması ve taşerona verilmesi olduğunu belirten Kara, “Bu işlerin kamu eliyle yürütülmesi gerekiyor ancak bu şekilde çözülebilir. Bunun için de, koşulların düzeltilmesi için de mücadele edeceğiz” dedi.

  • 386 kişi olmalarına rağmen 50 kişilik soyunma kabinleri sağlandığını belirten işçiler, hijyenden de şikayetçi

(İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'Bindik bir alamete, gidiyoz kıyamete'

SONRAKİ HABER

Üniversiteli kadınlar: Çözüm birlikte mücadele

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...