04 Ekim 2017 01:40

Geleceğim benim geleceğim mi?

İkinci kez üniversite sınavına sınavına hazırlanan Bilgesu Kiper, üniversiteye giriş sistemindeki değişikliğe ilişkin değerlendirmelerini yazdı.

Paylaş

Bilgesu KİPER
İstanbul/Kartal

İkinci kez üniversite sınavına hazırlanan bir öğrenci olarak söyleyebilirim ki; son yapılan sınav sistemi değişiklikleriyle geleceğimin aslında benim ellerimde değil de tek sözüyle, binlerce insanın yaşamının düzenini etkileyen eğitimin sisteminin değişimini sağlayan ellerde olduğunu daha iyi anlıyorum. Var olan sistemin bizlerin hayalindeki bilimsel eğitim sistemiyle bağları oldukça zayıf ve bunun verimli olabilecek şekilde değişimi dönüşümü gençliğin istekleri, eğitimcilerin, pedagogların bilim insanlarının yaklaşımları dikkate alınarak yapılmalı. Geleceğimizi iki lafının arasına alanlar daha verimli eğitim, daha yetkin insanlar yetiştirme söylemleriyle yola çıksa da bizler biliyoruz ki sınav sisteminin bir anda değişimi hiçbirimizin daha bilimsel koşullarda eğitim almasını sağlamıyor. Sınav sistemi değişirken müfredat gericileştiriliyor, okulda bizlerin sosyal gelişimini sağlayabilecek etkinlere izin verilmiyor, duygu ve düşüncelerimiz bazen baskı altında bazen tamamen ilgi dışı. Bunlar yetmezmiş gibi bir de emeğimiz yok sayılıyor. Sınavlara hazırlanan bizleriz fakat sanki yokmuşuz gibi davranılıyor. TEOG’un ve YGS’nin kaldırılması öğrencilerin hayatında artık tamamı bilimsel olmayan derslere kendimizi adadığımız zamanlarda değişiklik yaratıyor. Diğer taraftan liseye ve üniversiteye girişte fırsat eşitsizliğinin önüne geçilmiyor hatta yapılan değişiklikler bu sorunu daha da derinleştiriyor.

Devlet liselerinde de durum bundan farklı değil. Artık biz gençlerin geleceğe dair umudu zaten sınavlardan ibaret. Dolayısıyla sene boyunca tek odağımız sene sonunda gireceğimiz merkezi sınav oluyor.

Sözde lise eğitimi aksamasın diye YGS sınavını kaldıran amcalarımız temel liselerin varlığından bihaber gibi görünüyor. Çünkü temel liseler bugün ekonomik durumu biraz daha iyi olan ailelerin çocuklarına sadece sınava yönelik eğitim veren şirketler.

Kısacası ne YGS’nin ne de TEOG’un kaldırılması eğitim sistemini verimli hale getiriyor. Meslek liseleri temel liseler Anadolu liseleri derken bile aslında aklımızda bu okullardaki arkadaşlarımızın maddi durumları şekilleniyor. Gelecek kaygımız 7-8. sınıflardan başlayıp öğrencilik hayatımız boyunca devam ediyor. Sınav sistemi değiştiyse ne olmuş?

ÖNCEKİ HABER

Unutmak için öğrenmeyelim

SONRAKİ HABER

Eğitim sisteminde değişiklik nasıl yapılmaz?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...