04 Ekim 2017 01:35

Unutmak için öğrenmeyelim

Adana'dan bir lise öğrencisi, sürekli değişen eğitim sistemine dair görüşlerini yazdı.

Paylaş

Lise öğrencisi
Adana

Merhaba, eğitim sistemi ve yapılan değişikliklere ilişkin düşüncelerimi üç farklı şekilde ele almak istiyorum.

İlk olarak yapılan müfredat değişikliklerinin birçok amacı olabilir. Genel değişikliklerin nedeninin müfredatı hazırlayanların bilinçli olmaması, öğrencilerin konuları hangi sınıfta öğrenmelerinin öğrenme potansiyellerini saptayamamış olmaları olduğunu düşünüyorum. Müfredattan bazı konuların çıkarılmasının -mesela evrimin- sebebinin ise öğrencilerin tek bir doğruyu kabul etmelerinin istenmesi, düşünmeyi, evreni, doğayı ya da yaratılışı sorgulamalarının istenmemesi olduğunu düşünüyorum.

İkinci olarak, ülkedeki sınav sistemi hiçbir zaman iyi ve doğru olmadı; her zaman yanlışlarla dolu oldu. Eski sistem de yeni sistem de yanlış bence. Ama sistemin yanlış oluşu kadar getiriliş süreci de yanlıştı. Bir ülkede eğitim sisteminde bir değişiklik yapılacağı zaman uzun tartışmalar, fikir alışverişleri ve araştırmalar yapılmalı, çok daha farklı ve uzun bir karar sürecinden geçmeli. Ancak bizim ülkemizde Cumhurbaşkanının tek bir sözüyle bir hafta içinde sınav sistemi kaldırılıyor ve yenisi tasarlanıyor ki bu sistemin yanlış olduğuna da eğitim hakkında hiçbir fikri olmayan biri karar veriyor. Yapılanlar da zaten ülkedeki gençlerin geleceği önemsendiği için değil bazı insanların çıkarları önemsendiği için yapılıyor.

Üçüncü olarak ben müfredatın ileride unutacağımız bilgilerle dolu değil de gerçekten unutmak istemeyeceğimiz, hayatımızın geri kalanında hayatımızın bir parçası olacak bilgilerle ya da öğretilerle dolu olmasını istiyorum. Sınavların daha adil ve daha bilinçli yapılmasını, öğrencilere daha empati ile yaklaşılmasını istiyorum. Kısacası sistemin daha doğru, daha gerçekçi, daha hayata ve deneyime dayalı olmasını isterdim ve istiyorum.

ÖNCEKİ HABER

Kayserili sayacılar: Birlik olursak kazanırız!

SONRAKİ HABER

Geleceğim benim geleceğim mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa