03 Ekim 2017 13:25

Bölgede OHAL gazeteciliği: Güvencesiz, parasız ve yalnız 

Bölgede çalışan gazeteciler OHAL ve KHK’ler nedeniyle bölgede gazetecilik yapmanın neredeyse imkansız hale geldiğini söylüyor. 

Paylaş

Tüm bu olumsuzluklara rağmen kimi gazeteciler tüm baskılara rağmen mesleğini yapmaya devam ediyor. Journo’da Hamdiye Çiftçi Öksüz imzasıyla yer alan habere göre bölgede çalışan gazetecilerin rutin bir basın açıklamasını dahi takip etmek için birçok aramadan ve kontrolden geçmesi gerekiyor. Çalıştıkları kurumlar KHK ile kapatılan gazetecilerin basın kartları da iptal ediliyor. Bölgenin farklı illerinde çalışan gazetecilerin görüşlerine yer verilen haberde bölgede çalışan gazetecilerin, güvencesiz, parasız ve yalnız olduğu yorumu paylaşılıyor.

ÖKSÜZ: GAZETECİLİK ATEŞTEN GÖMLEK

KHK ile kapatılan İpekyolu Gazetesi Muhabir ve Köşe Yazarı Ercan Öksüz, bölgede gazetecilik yapmanın ‘Ateşten gömlek giymek’ olduğunu söylüyor. OHAL ile birlikte gazetecilik mesleğini icra etmenin daha da zorlaştığını söyleyen Öksüz şöyle konuştu: “Bölgedeki gazeteciler olarak zaten burada çok zor şartlar altında çalışıyoruz. Baskı, tehdit ve çatışmaların gölgesinde mesleğimizi yapmaya çalışıyoruz. Tüm bu zorlukların yanında bir de OHAL ilan edilince, çalışmamız daha da imkansız hale geldi. ’90’lı yıllarda gazeteciler sürekli öldürülüyordu, şimdi ise modern çağın çözümü olarak gazeteci ya cezaevine atılıyor ya da gazete, TV, basın kuruluşu kapatılarak işsiz bırakılıyor.”

CANDEMİR: KAÇ DAVAM VAR BİLMİYORUM

Gazeteci Oktay Candemir, yaptığı haberlerden dolayı iki yıla yakın cezaevinde kaldı ve hakkında onlarca dava açıldı. Bölgede 15 yıldır gazetecilik yaptığını belirten Candemir “Yıllardır bu işi yapıyorum ama hiçbir dönem gazeteciliğin bu kadar denetlendiğini hatırlamıyorum. Bölgedeki gazeteciler olarak sürekli kontrol altında tutulmaya çalışılıyoruz. En küçük muhalif bir haberde hakkımızda davalar açılıyor” diyor. Şu an hakkında açılmış kaç dava olduğunu bilmediğini söyleyen Candemir “Yaptığımız haberler basın savcıları ve emniyet tarafından izleniyor. Emniyet ve basın savcısı bunları bir araya getirdikten sonra hakkımızda yargılamalar başlıyor” diye konuştu.

‘MADDİ OLARAK DA SORUN YAŞIYORUZ’

Van’da gazetecilik yapan Adil Harmancı haberleri nedeniyle hedef haline geldiklerinin altını çizerek şunları söylüyor:  “Haber için istediğimiz yere gidemiyoruz ve istediğimiz haberi yapamıyoruz. Özellikle kırsal alandaki haberlere gidemiyoruz. Bu nedenle tarım, hayvancılık, turizm, ya da tarih araştırması gibi özel haberleri pek yapamıyoruz. Tüm bunların yanında biz yerel gazeteciler çok düşük ücretle çalışıyoruz. Sadece “güvenlik” açısından değil, maddi olarak da sorun yaşıyoruz.” (MEDYA SERVİSİ) 

ÖNCEKİ HABER

Eylül’de 2 gazeteci tutuklandı, 53’ü yargılandı 

SONRAKİ HABER

Kalem ucunda sanat 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...