03 Ekim 2017 13:23

Eylül’de 2 gazeteci tutuklandı, 53’ü yargılandı 

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi eylül ayında 2 gazetecinin tutuklandığını, 53 gazetecinin yargılandığını açıkladı.

Paylaş

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), Eylül ayında basına yönelik yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırladığı raporu İHD Diyarbakır Şubesinde düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Raporu açıklayan Özgür Gazeteciler İnisiyatifi Eş Sözcüsü Hakkı Boltan, “Eylül ayında 3 gazeteci gözaltına alındı, 2 gazeteci tutuklandı, 53 gazeteci yargılandı, 2 gazeteci yaşamını yitirdi” dedi. Boltan, eylül ayı sonu itibarı ile 176 gazetecinin cezaevinde ağır hak ihlalleri altında tutulduğunun altını çizdi. 

‘KAPATMALAR RTÜK KARARI DEĞİL’

Türkiye’nin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetiminin gerçekleştirdiği referandum sonrası bölgeye yönelik yayın yapan Rûdaw, Waar ve K24 TV’nin RTÜK tarafından anlaşılması çok manidar bir acele ile TÜRKSAT uydusundan çıkarıldığını ifade etti. Bunun bir RTÜK kararı olmadığını vurgulayan Boltan, RTÜK’ün bir basın kurumu olmadığını ve savaş hiyerarşisinin ilk mevzii olarak değerlendirildiğini aktardı. 

Boltan, eylül ayında tutuklu gazeteci sayısının azaldığını ancak Türkiye’de tutuklu gazeteci sayısının dünyanın tüm tutuklu gazetecisinden daha fazla olduğunu belirtti. Boltan, hazırladıkları rapora ilişkin şu verileri aktardı: “Türkiye’de toplam 176 gazeteci tutuklu. 3 gazeteci gözaltına alındı. 2 gazeteci tutuklandı. 4 gazeteci serbest bırakıldı. 53 gazeteci yargılandı. 2 gazeteci öldürüldü.” Boltan, özgür gazetecilikten vazgeçmeyeceklerini yineleyerek, “Gazeteciyiz. Gazetecilik suç değildir” sözleri ile açıklamayı sonlandırdı. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

İyi Bir Komşu etkinlikleri devam ediyor

SONRAKİ HABER

Bölgede OHAL gazeteciliği: Güvencesiz, parasız ve yalnız 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...