03 Ekim 2017 12:31

İran-IKYB arasındaki gümrükler faal

Irak Kürdistan Bölgesi ile İran arasındaki Perwezhan Sınır Kapısı’ndaki geçişler normalleşti.

Paylaş

Irak Kürdistan Bölgesi ile İran arasındaki en önemli sınır kapılarından olan Perwezhan Sınır Kapısı’ndaki yavaşlama ve geçici duraklamadan sonra geçişlerin normalleştiği bildirildi.

Rudaw muhabiri Halo Muhammed, bu sabah İran tarafından Perwezhan Sınır Kapısı yetkililerinin Kürdistan Bölgesi tarafındaki yetkililerle irtibata geçerek geçişlerin normalleştiğini bildirdiğini aktardı.

İran ile Irak ordusu önceki gün Perwezhan Sınır Kapısı’na yakın bölgede askeri tatbikat gerçekleştirdi.

Rudaw’a konuşan Prewezhan Sınır Kapısı Sözcüsü Aram Sayehan, kapının resmi bir kararla kapatılmadığını belirterek, “Karşı taraftaki yetkililer, sınırda devam eden askeri tatbikattan dolayı geçici olarak geçişlerin durdurulduğunu dile getirmişti” dedi.

‘GEÇİŞLER NORMALE DÖNDÜ’

Aram Sayehan, dün itibariyle kapıdan geçişlerin normale döndüğünü kaydederek, “Sınır kapısı tamamen kapatılmadı, sadece tatbikattan dolayın insanların can güvenliği gerekçesiyle geçici olarak geçişler durduruldu” dedi.

Sayehan, İran’a ham petrol taşıyan tankerlerin yeniden gümrük sahasına giriş yaptığı bilgisini verdi. Aram Seyhan, söz konusu sınır kapsının İran açısından önemli olduğunu ve buradaki ticaret hacminin 2 milyar dolar dolayında olduğunu ifade etti.

Irak Kürdistan Bölgesi’nin 3’ü uluslararası olmak üzere İran ile 15 sınır kapısı bulunuyor. Sınır kapılarındaki ticaret hacmi 5 milyar dolar dolayında.

İran’ın Irak Kürdistan Bölgesi’ne yaptığı ihracatın yüzde 40’ı, Perwezhan Sınır Kapısı üzerinden yapılıyor. Söz konusu sınır kapısından Irak’ın ortası ve güneyine de ticaret yapılıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

‘Hukuk yok Ali Cengiz oyunu var’

SONRAKİ HABER

Gezi polisleri halen bulunamıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...