03 Ekim 2017 11:57

‘Kadına yönelik şiddeti daha ne kadar izleyeceksiniz’

HDP'li Mahmut Toğrul Kadına yönelik şiddeti meclis gündemine taşıyarak 'Kadına yönelik şiddet ve cinayetleri daha ne kadar seyredeceksiniz” diye sordu

Paylaş

HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, kadına yönelik şiddeti Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’ya sordu. Kadına yönelik şiddeti meclis gündemine taşıyan Toğrul, “Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerini daha ne kadar seyredeceksiniz” diye sordu. 

Türkiye’de kadına yönelik şiddetin aile içinden kamusal alana kadar yaşamın her alanında görünür hale geldiğini söyleyen HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, “Her yaştan kadınlar; babaları, kardeşleri, eşleri, sevgilileri ve hatta hiç tanımadıkları erkekler tarafından şiddete maruz kalmakta yaralanmakta ve öldürülmektedir” dedi. Kadına yönelik eşitsiz ve ayrımcı politikalar kadınların kazanılmış haklarını ciddi tehdit ettiğini ve kadına yönelik şiddetin arttığını belirten Toğrul, “Geçtiğimiz günlerde basında yer alan haberlere göre; Gaziantep’te yaşayan 3 çocuk annesi ve 4 aylık hamile Ç.A, 7 yıldır kocası tarafından sistematik işkenceye ve şiddete maruz kaldığı ortaya çıkmıştır” dedi. 

TOĞRUL, KADINA YÖNELİK ŞİDDETİ SORDU

Toğrul, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın cevaplaması istemiyle şu soruları sordu: “Türkiye’de şiddete maruz kalan kadınların oranı yüzde kaçtır? Son bir yıl içinde kaç kadın cinayeti işlenmiştir? Bakanlığınız kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet verileri kamuoyu ile paylaşacak mısınız? Son bir yılda kadına şiddet uygulayan ve cinayet işleyen kaç erkek ceza almıştır? Kaç fail, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştır? Kaç fail, ceza indirimi almıştır? Kadına yönelik şiddet, soruşturmaya dönüşmeyen ve kamu davası olarak yargı süreci başlatılmayan şikâyet, vaka sayısı nedir? Cezanın ertelenmesine veya hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına hükmedilen dava sayısı kaçtır? Tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan kişilerden kaçı, kadına yönelik şiddet içeren benzer bir suçtan yargılanmış ya da hüküm giymiştir? Kadına yönelik şiddetin önlenmesine ilişkin 6284 sayılı Kanun ve imzacısı olunan Uluslararası İstanbul sözleşmesine dair sorumluluklarını yerine getirilmekte midir? Türkiye, imzacısı olduğu, kadına yönelik şiddetin önlenmesine dönük sözleşmeleri neden uygulamamaktadır? Gaziantep’te yaşayan 3 çocuk annesi ve 4 aylık hamile Ç.A 7 yıldır kocası tarafından sistematik işkence uyguladığı bilgisi daha önce size ulaşmış mıydı? Şiddet uygulayan erkeğe yönelik herhangi bir hukuki işlem başlatacak mısınız? Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerini daha ne kadar seyredeceksiniz.” (Diyarbakır/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

İstanbul’dan Sur’a: Kentin tarihi dokusu yok ediliyor

SONRAKİ HABER

Seçim metal işçilerinin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...