03 Ekim 2017 11:54

İstanbul’dan Sur’a: Kentin tarihi dokusu yok ediliyor

İstanbul'dan Sur'a dayanışma amaçlı gelen heyetten Zeynep Tanbay ve Prof. Dr. Ayşe Erzan yıkımın tarihi dokuyu ve mirası yok ettiğini söyledi.

Paylaş

İstanbul’dan Sur’a yıkıma karşı dayanışmak amacıyla gelen Bale Sanatçısı Zeynep Tanbay, sadece Sur’un yıkılmadığını, bir kentin tarihi dokusu ve kültürel mirasının yok edildiğini söylerken, Prof. Dr. Ayşe Erzan ise yıkımın inanç ve kültürlere yönelik hakaret olduğunu söyledi.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinin Alipaşa ve Lalebey Mahallelerinde “Kentsel dönüşüm” adı altında başlatılan yıkım, 1. etap bölgesinde sona gelindi. İstanbul’dan gelerek yıkımı yerinde inceleyen Sur’la Dayanışma Platformu Üyeleri Uluslararası Bale Sanatçısı Zeynep Tanbay ile Prof. Dr, Ayşe Erzan, izlenimlerini aktardı ve yıkıma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.   

Prof. Dr. Ayşe Erzan, Sur’da tarih izlerinin silinmeye çalışıldığını belirterek, ilçenin demografik yapısıyla oynanmaya çalışıldığına işaret etti. Erzan, Sur’da sokağa çıkma yasaklarıyla başlayan ablukanın bir an önce kaldırılması gerektiğini ifade ederek, “Evleri veya malları tahrip edilmiş insanların zarar ve ziyanları karşılanarak insanların yerlerine geri dönmeleri sağlanmalıdır. Onarılması, inşa edilmesi gerekmektedir” dedi.

‘YIKIM İNANÇ VE KÜLTÜRLERE HAKARETTİR’

Sur ilçesinin Diyarbakır’ın sembolü olduğunun altını çizen Erzan, devamla şunları söyledi: “Binlerce yıllık kültür ve gelenek burada saklıdır. Burası sadece bizler tarafından değil, UNESCO ve diğer kültür miraslarına sahip çıkan uluslararası kuruluşlar tarafından da tanınmaktadır. Bu anlamda Sur kültürel olarak Diyarbakır’ın sembolik öneme sahip bir yerleşim yeridir. Sur, Diyarbakır kültürünün biricik olduğunu gösteren tarihsel bir örnektir. Sur’un ve Hevsel Bahçelerinin dünya kültür mirasları listesine alınması ve ardından bunun silinmek istenip ortadan kaldırılmak istenmesi, gerçekten de Türkiye’deki tüm inançlara ve kültürlere bir hakarettir” diye konuştu.

‘ZULME DUR DEMEK İÇİN...’

Uluslararası Bale Sanatçısı Zeynep Tanbay da, Diyarbakır ve Sur’u sürekli ziyaret edip gezdiğini söyleyerek, “Daha önce de buraya gelmiştim. Belli bir tahrip etme durumu söz konusuydu. Ancak yasaklar ile birlikte Sur yerle bir edildi, yıkılmaya başlandı. Yasaklardan sonra Sur’a her geldiğimde yeni bir durumla karşılaştım. Her geldiğimde Sur’un bir bütünen daha fazla tahrip edildiğini ve yıkıldığını gördüm. Bu yıkımla sadece Sur yıkılmadı. Bir kentin tarihi dokusu, kültürel mirası yok edildi. İnsanlar yerinden ve yurdundan edildi. Buraya geliş amacım; İstanbul’da yaşayan biri olarak burada yaşanan haksızlığa dur demek, bunun normal olmadığını göstermek ve bu zulme karşı mücadele edip sessiz kalmadığımızı göstermek için” diye aktardı.

Sur halkının taleplerinin kabul edilmesi çağrısında bulunan Tanbay, “İnsanlar perişan oldu. Bu talepler karşılanmalı ve ortaya çıkan mağduriyet bu temelde giderilmedir” dedi. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

Autoliv işçileri: Son söz de tüm sözler de işçilerin olmalı

SONRAKİ HABER

‘Kadına yönelik şiddeti daha ne kadar izleyeceksiniz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...