03 Ekim 2017 05:54

Gözaltındaki avukatların dosyalarına gizlilik kararı

Mersin’de bu sabah gözaltına alınan avukatların dosyalarına gizlilik ve 24 saat avukat kısıtlama kararı getirildi.

Paylaş

Cemil Uğur 
Mersin

 
Mersin’de bu sabah gözaltına alınan avukatların dosyalarına gizlilik ve 24 saat avukat kısıtlama kararı getirildi.

Mersin'de bu sabah İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkez  Yönetim Kurulu üyesi  (MYK) ve Mersin Şube sekreteri avukat Özgür Çağlar, Kanun Hükmünde Kararname  (KHK) ile kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği Mersin Şube Başkanı Mehmet Altuntaş'ın avukatın hem evlerine hem de bürolarına polis eş zamanlı baskın düzenlemişti. Avukatların şehir merkezinde bulunan bürolarına zırhlı araçlarla ve onlarca polisle baskın yapılırken, evleri ve büroları didik didik arandı. Avukatların bürolarında ve evlerin birçok dosyaya ve iletişim cihazlarına el konuldu. 
  
Dosyalarına gizlilik kararı getirilen avukatlara 24 saat avukat görüşme  kısıtlılık kararı da verildi. 

Şu an gözaltına alınan avukatların isimleri şöyle: Sebahat Gençtarih, Emrullah Şam,  ve Ali Bozan. Arama kararı olan O. K. kendi inisiyatifi ile gidip teslim oldu.
 
Hakkında arama kararı olan avukatların isimleri ise şöyle: İHD Mersin Şube Sekreteri Özgür Çağlar, KHK ile kapatılan ÇHD Mersin Şube Başkanı Mehmet Altuntaş, Rıza Oğuz ve Bedri Kuran.

GÖNÜLLÜ ÖZGÜR BASININ AVUKATI GÖZALTINDA 

Gözaltında bulunan avukat Ali Bozan, 23 Ağustos 2016'da Mersin muhabirlerimiz Cemil Uğur ve Halil İbrahim Polat'ın gözaltı sürecinin takipçisi olmuştu. 

Gözaltına alınan avukatlardan Bedri Kuran 2011 yılında avukatlara yönelik yapılan KCK iddiasıyla yapılan operasyonda gözaltına alınarak, tutuklanmış ve ardından serbest bırakılmıştı. Kuran, ayrıca Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin ve Adana İl örgütlerine yönelik 18 Mayıs 2015'te yapılan bombalı saldırı davasını takip ediyor.

DAHA ÖNCE DE GÖZALTINA ALINMIŞTI 

Gözaltı kararı bulunan KHK ile kapatılan ÇHD Mersin Şube Başkanı avukat Mehmet Altuntaş da, 2015 yılında DBP'li Akdeniz Belediyesi'ne yapılan iki operasyonda gözaltına alınmış ve ardından serbest bırakılmıştı.  24 Kasım 2015 ve 18 Aralık 2015'te gözaltına alınmıştı. 

AVUKATLARA YAPILAN GÖZALTI İLE İLGİLİ MERSİN CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINDAN AÇIKLAMA 

Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklama da; " PKK/KCK silahlı terör örgütünün  Mersin'deki eylem ve faaliyetlerinin deşifre edilmesine yönelik yapılan çalışmalar kapsamında, PKK/KCK-TY yapılanmasına bağlı olarak hukuk komitesi içerisinde faaliyet yürüttükleri, örgütsel faaliyetleri sebebi ile gözaltına alınan diğer örgüt mensupları hakkındaki hukuksal süreci yakından takip ettikleri ve örgütün propagandasına dönüşen eylem ve etkinliklere katıldıkları tespit edilen  Mersin Barosuna kayıtlı 8 avukat hakkında gözaltı kararı verildi" denildi.

'DERHAL SERBEST BIRAKILMALILAR'

Konuya ilişkin Evrensel'e konuşan Mersin İHD Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, operasyon düzenlenen avukatların hepsinin insan hakları savunucuları olmasına dikkat çekti. Gözaltıların hukuksuz olduğunun altını çizen Tanrıverdi; "Gözaltında bulunan avukatların derhal serbest bırakılmalıdır" ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Teacher, who said 'Children shouldn’t die' sentenced to 15 months

SONRAKİ HABER

Enflasyon 13 yılın zirvesinde, yeni vergiler yolda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...