02 Ekim 2017 13:23

Petrol- İş örgütlenmesine patronun NACE oyunu

Petrol- İş Sendikası, toplu iş sözleşmesi için yetki aldıkları PAK- PEN'deki örgütlenmelerine, patronun yaptığı itirazı protesto etti.

Paylaş

Petrol- İş Sendikası, PAK- PEN'deki örgütlenme için, patronun yaptığı itiraz protesto edildi. Patronun işyerindeki örgütlenmeyi engellemek amacıyla işyeri NACE kodlarında değişiklik yapığı öğrenilirken, Petrol- İş Ankara Şube Başkanı Şuayip Gül duruma karşı “İşçi arkadaşlarımız üretime girecek ama durum üretime yansıyacak” dedi.

Türk- İş'e bağlı Petrol-İş, PAK- PEN'de toplu iş sözleşmesi (TİS) için yetkiyi  Ağustos ayında kazandı. Ancak patron Petrol-İş'in aldığı yetkiye, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na yaptığı başvuruyla, itiraz etti. Petrol- İş de patronun bu tutumunu Konya'daki işyeri önünde protesto etti. Sendikaya üye işçilerin de katıldığı protestoda konuşan  Petrol-İş Sendikası Ankara Şube Başkanı Şuayip Gül, “Patron işyerinin NACE kodlarını değiştirerek, arkadaşlarımızın örgütlenmesini engellemek istedi. İtiraz başvurusundan sonra bunlar yapıldı. İşveren başka işkolu numarası ile yeni açarak tescil ettirdiği ya da eskiden beri kurulu olmakla beraber başka işkolu numarası ile tescilli bulunan başka işyerlerine (filen çalıştıkları işyeri değişmemekle birlikte)  işçilerin kağıt üstünde nakillerini yapılmıştır” dedi. Durumu “zorbalık” diye nitelendiren Gül, “İşçi arkadaşlarımız üretime girecek ama durum üretime yansıyacak. Bir tane işçiyi buradan bu sebep attığında 313 işçi arkadaşımız PAK- PEN önünde ya hep beraber ya hiç birimiz diyeceğiz. İşveren Petrol- İş'i tanıyıp, bu işi masada bitirmelidir” diye konuştu.   

İŞÇİLER PETROL- İŞ'Lİ

Gül, dertlerinin işçi hakları olduğunun altını çizerek, “TİS sözleşmesini hakkımız. İşçi ayakta. Bu durum düzeltilmelidir. Sürekli işçiye mobbing yapılıyor. Önümüzdeki günlerde de işçilere esnek çalışmayı dayatacak, işçilere 'iş oldukça gelin' diyecek. Buradan işverene sesleniyorum. Gelin bu işi masada çözelim. Yoksa demokratik haklarımızı kullanacağız” diye vurguladı. Gül, işverenin itirazı yaparken yargı sürecinin yavaş çalışacağını hesap ettiğini ifade ederek, “İşçinin hakkının sürüncemede kalmasını istemektedir. İşverenin bu tavrı, PAK-PEN'de sendikayı ve işçinin yasal haklarını kullanmasını içine sindiremediğini ortaya koymaktadır. 313 işçinin çalıştığı ve bu işçilerin 311'inin Petrol-İş üyesi olduğu PAK-PEN'de yapılan itirazın başka hiçbir izahı yoktur” dedi. Gül, patronun TİS yetkilerine yaptığı itiraz başvurusunu geri çekmesini isteyerek, “İşveren aklınca bu itirazla, bir süre toplu sözleşme masasına oturmaktan kaçmayı, toplu sözleşme sürecini askıya almayı, işçiyi ise yıldırmayı düşünmektedir. Buradan örgütlü gücümüze dayanarak ve yetkili sendika olarak işverene sesleniyoruz: Yanlış hesap PAK-PEN'den döner! PAK-PEN işçisi bu tehditlere ve sinsi planlara pabuç bırakmaz!” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dış ticaret açığı yüzde 85 arttı 

SONRAKİ HABER

Ataşehir'de yolda yürürken kadına saldıran erkek tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...