02 Ekim 2017 12:24

Gazi Mahallesi’nde tünel ısrarı devam ediyor

Gazi Mahallesi’nde yapılmak istenen tünel için durdurma kararına rağmen dinamitler patlıyor.

Paylaş

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında inşa edilen Cebeci otoyol bağlantı tünelinin, “durdurma” kararına rağmen yapımı sürüyor. Tünel yapımında kullanılan dinamitler çevredeki birçok evin hasar görmesine neden oluyor. 

Bakanlar Kurulunun 11 Ekim 2016 tarihinde Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında “acele kamulaştırma” kararıyla Sultangazi ilçesine bağlı Gazi ve Zübeyde Hanım Mahallelerinin bazı bölgeleri acele kamulaştırma kapsamına alındı. Çevreye verdiği büyük zararlarla bilinen 3’üncü köprü ile yapılmak istenen otoyol bağlantı tüneli, bu mahallelerin altından geçiyor. 

İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünün 5 Nisan 2017 tarihli ve 39682869/645 sayılı durdurma kararına rağmen tünel inşaatı devam ediyor. Sargın İnşaat’ın inşa ettiği tünelde her gün patlatılan dinamitler sonucunda mahallelerdeki evlerde sarsıntılar meydana geliyor. Projenin başından beri takipçisi olan Sultangazi Kent Savunması Üyesi Ruhi Kara, meydana gelen sarsıntılardan mahallelilerin ciddi korku ve endişelerinin olduğunu belirterek, konu hakkında sorunlarını iletecekleri muhatap bulamadıklarını söyledi.

‘DAVALARA RAĞMEN İNŞAAT DEVAM EDİYOR’

Mahallelilere herhangi bir tebligat yapılmadan evlerinin “acele kamulaştırma” kapsamına alındığını ifade eden Kara, “Biz buna karşı mahalledeki insanlarla birlikte bir çalışma yapıp iki tane dava açtık. Halen bu davalar devam ederken, tünel açma çalışmaları da devam ediyor” dedi. Zübeyde Hanım Mahallesi’nde bulunan Alibeyköy Baraj kapaklarının altında ve Gazi Mahallesi’nde de bir şantiye bulunduğu aktaran Kara, tünelin ikiye ayrıldığını söyledi. Kara, Zübeyde Hanım Mahallesi’nden Gazi Mahallesi içine kadar olan kısmın ana firma olan Kalyon İnşaat, Gazi Mahallesi’nden Esentepe’ye kadar olan kısmının ise alt firma olan Sargın İnşaat tarafından yapıldığını kaydetti.

‘PATLATMALARIN ŞİDDETİ 15 GÜNDÜR ARTTI’

Zeminin kayalık olmasından dolayı dinamitle tünel çalışmasının yapıldığını aktaran Kara, “Atılan dinamitler sonucunda evler sallanıyor, zemin oynuyor. Sargın İnşaat’ın yetkilileriyle görüşme yaptık. Biz bu mahallede yaşayan insanlar olarak evlerimizin zarar görmesinden kimi muhatap alacağımızı sorduğumuzda, kendilerinin sadece alt ile ilgilendiğini, üst tarafın Kalyon İnşaat’a ait olduğunu söylediler. Kalyon İnşaat’ın yetkilileriyle görüşmek istediğimizde de gelmiyorlar” diye konuştu. Tünel çalışmalarının gece saatlerinde de devam ettiğine dikkat çeken Kara, tünel şantiyesine birkaç kez gittikten sonra gece çalışmayı bıraktıklarını ve sadece gündüz devam ettiklerini dile getirdi. 15-20 gündür patlatılan dinamitlerin şiddetinin arttığına vurgu yapan Kara, bu durumun mahallede ciddi tedirginliklere yol açtığını belirtti.

‘CAN GÜVENLİĞİMİZ YOK’

Tünelin tam altından geçtiği Gazi Mahallesi 1411. Sokak’ta oturan Muharrem Arslan ise, her patlama sonucunda meydana gelen sarsıntıda çocuklarının korktuklarını belirterek, “Sonuçta binaların altı boşalıyor. Geçen hafta Adalet Bakanlığından geldiler, bir binanın fotoğrafını çektiler. Demek ki çatlama oldu. Sadece bizde değil, tüm mahallede aynı sıkıntı var. Yetkililerin başka bir çözüm bulmaları lazım. Can güvenliğimiz yok. Ne olacağı belli değil” şeklinde endişelerini dile getirdi. (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

ILO toplantısı boykotla başladı: Boş salona boş laf

SONRAKİ HABER

MEB’den öğretmenlere ‘Alkol var mı?’ sorusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...