02 Ekim 2017 10:49

Dicle Üniversitesinde 100 işçi işten çıkarıldı

Dicle Üniversitesi Hastanesi'nde 100 taşeron işçinin gece yarısı telefonla aranarak işten çıkarıldığı bildirildi.

Paylaş

Serpil BERK
Diyarbakır 

Dicle Üniversitesi Hastanesinde çalışan 100 taşeron işçi işten çıkarıldı. Geçtiğimiz cumartesi günü gece vardiyasında çalışan işçiler işyerine gitmeleriyle işten çıkarıldıklarını öğrenirken, diğer işçilere de telefonla aranarak işten çıkarıldıkları söylendi.  

Sözleşme süreleri biten işçilerden 39’u emekli edilerek işten çıkarılırken, toplamda 100 işçinin işten çıkarıldığı bildirildi. İşten çıkarmalar üzerine hastane yönetimiyle görüşen Genel İş Sendikası yaptığı görüşmeyi Evrensel'e aktardı. Genel- İş 1 No’lu Şube Başkanı Zeynep Demir Akçer, çıkarılan işçiler arasında 22 yıldır çalışanların olduğunu, işçilerin gece yarısı telefonla aranarak iş akdinin feshedilmesinin hukuki olmadığının altını çizdi.

‘GECE YARISI TELEFONLA İŞ AKDİ FESHEDİLEMEZ’

Yaşanan durumu kabul edemeyeceklerini söyleyen Akçer, “İhale süreci bitti ve yeni gelen bir şirket hangi işçiyi ne kadar tanıyor ki çalışamayacağına karar veriyor. İşverenin istemediği işçiyle çalışma hakkı var fakat  işçinin gece yarısı telefonla aranarak iş akdi feshedilmez. Bu asla kabul etmeyeceğimiz ve bizim için geçerli olmayan bir uygulamadır. Ya resmi yolla ilişki kesilir arkadaşlarımızın hukuksal hak kaybı yaşamasın ya da  işine devam eder. İş verenlerin yeni yöntemi resmi olmayan bir uygulama olan telefon yoluyla  3 gün üst üste gelmeyerek haklı fesih yoluna gitmeye çalışıyorlar. Bu şekilde işçinin alacaklarını hukuksal haklarını ortadan kaldırmak amaçlanıyor” dedi. 

‘MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ’

İşten çıkarmalara dair hastane yönetiminin şirketle görüşeceğini söyleyen Akçer, “ Yönetim hem şirketle hem de rektörle görüşeceğini ifade etti şu an haber bekliyoruz. Bizim net talebimiz hazırlanan listenin yönetimin bilgisi dahilinde değilse asla kabul edilemeyeceğidir. Çünkü onlar şirketin değil Dicle Üniversitesinin işçisidir. Maddi manevi bütün yükümlülükler Dicle Üniversitesine aittir. Çıkarılan işçiler arasında 22 yıldır çalışanlar var, daimi işçilerden bahsediyoruz. Temizlik birimi çoğunlukta fakat her birimden işçiler var. Genel merkezimiz geliyor görüşmelere onlar da dahil olacak yapılması gereken bütün mücadeleyi sürdüreceğiz”dedi.

ÖNCEKİ HABER

TYB: Kırmızı Kedi Yayınevi’nin yanındayız

SONRAKİ HABER

Avukatları: Demirtaş cezaevinde de susturulmak isteniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...