02 Ekim 2017 08:57

Sur'da arkeologsuz kazı: Yeni yapıların temeli mi atılıyor?

Diyarbakır'ın yıkıma uğrayan tarihi Sur ilçesinde arkeologsuz kazı çalışmaları başladı. Yeni yapıların temelinin atıldığı iddia ediliyor.

Paylaş

Diyarbakır’da Tarihi Sur’un Alipaşa Mahallesi’nde yıkım bitti, bölgede kazılara başlandı. Sit alanı olan bölgedeki kazılarda uzman ekip ve arkeologlar olamdan ilerliyor. Kazılarla yeni yapıların temelinin atıldığı ileri sürüldü. 

Diyarbakır’ın Sur ilçesi Alipaşa ve Lalebey mahallerinde planlanan 1. Etap Bölgesi’ndeki yıkımda sona gelindi. Mahalle sakinleri ve yıkımı sürdüren firmaya bağlı işçiler, yeni yapıların temelinin atılmaya başlandığını iddia etti. Sur’un Yıkımına Hayır Platformu Eş Sözcüsü Büşra Cizrelioğulları, Sur’un tarihi bir kent ve sit alanı kapsamında olduğunu hatırlatarak, “Tamamen bilimsel tespit ve araştırmalar eşliğinde yıkımın yapılması gerekirken, hiçbir bilimsel çalışma gerçekleştirilmiyor. Şu an alanda uzman ekiplerin ve arkeologların olması gerekir. Ama göründüğü gibi hiçbir uzman ekip olmadan çalışmalar yapılıyor”  dedi. 

‘KAZILARDA TARİHİ KALINTILAR ÇIKABİLİR’

Kazıların usul ve hukuka aykırı olarak yapıldığına dikkat çeken Cizrelioğulları, “Sur’un her metresi tarihtir. O yüzden yıkımların, kazıların altında ne çıkacağını bilemeyiz. Böyle yerlerde uzman ekip ve arkeologların hazır bulunması gerekir. Kazı çalışmaların acilen durdurulmasını talep ediyoruz. Toprağa vurulan her darbede tarih kalıntısı çıkabilir. Hükümetin bunun farkında olması gerekir” sözleriyle uyardı. 

‘NEYİN TEMELİ ATILIYOR?​’

Yıkımın üzerinde yapılan kazılarla yeni yapıların inşasının amaçlandığını öne süren Cizrelioğulları şöyle konuştu: “Sur’da şu an koruma içi imar planına ilişkin herhangi bir yapı çalışmasının yapılmaması gerekir. Neyin temeli atılıyor bilmiyoruz. Bu konuda Arkeologlar Derneği’nin kazı çalışmalarında yer alması için görüşmelerimiz sürüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’yla kazılara ve yıkıma ilişkin yazışmalarımız var. Ancak bütün girişimlerimiz yine sonuçsuz bırakılıyor.” 

‘İMAR PLANI İHALEYE ÇIKARILDI’

Yürütülen kazı çalışmalarının şeffaf yürütülmediğinin altını çizen Cizrelioğulları, “Son süreçte hiçbir şey şeffaf yürütülmedi. Her şey örtülü bir şekilde gerçekleştiriliyor. Bilgi edinme hakkımız olmasına rağmen bundan bile yararlanamıyoruz. Kentten habersiz planlamaların yapıldığını ve uygulamaya geçtiğini görüyoruz. Yeni yapılan uygulamaların neyi amaçladığına dair girişimlerimiz sürecek” ifadelerini kullandı. (Diyarbakır/MA) 

ÖNCEKİ HABER

Adıyaman’da tütün üreticilerinden kitlesel protesto

SONRAKİ HABER

Şavşat’ta kaya kütlesi aracın üzerine düştü: 3 ölü, 1 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa