02 Ekim 2017 00:32

Bursa H Tipi Cezaevi'nde Evrensel, Cumhuriyet, BirGün yasak

Bursa H Tipi Cezaevi'nde yaklaşık 9 ay tutuklu kalan Emrah Çaçan, cezaevinde Evrensel, Cumhuriyet ve BirGün'ün tutuklulara yasaklandığını anlattı.

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Bursa H Tipi Cezaevi'nde yaklaşık 9 ay tutuklu kalan kapatılan DİHA Muhabiri Emrah Çaçan, cezaevinde Evrensel, Cumhuriyet ve BirGün gazetelerinin tutuklulara verilmediğini belirtti. 

Emrah Çaçan cezaevinde yaşadıkları sorunları ve tutukluluk gerekçesini Evrensel'e anlattı.

Yaptığı haberler ve bu haberleri paylaştığı için tutuklandığını belirten Çaçan gözaltına alınıp tutuklandığı süreci şöyle anlattı: “13 Ocak’ta tutuklandım. Yaklaşık 9 ay tutuklu kaldım. 14 Eylül’de tahliye oldum. Tutukluluk gerekçem yaptığım haberlerle ilgili. Sosyal medyada Dicle Haber Ajansının haberlerini paylaşmam. HDP Bursa İl Yöneticisi Ceylan Erol’la çektiğim bir fotoğrafı o tutuklandığında ‘siyasi tutsaklara özgürlük’  yazarak paylaşmam. Bu gibi saçma gerekçelerle tutuklandım. Bursa da 2016’dan beri 1500’ün üzerinde kişi gözaltına alındı, 600’e yakın kişi de tutuklandı. Bunların gerekçesi sosyal medya paylaşımları,  bir partinin basın açıklamasına katılması gibi gerekçeler.” 

POLİS ‘BEDELİNİ ÖDEYECEKSİNİZ’ DEDİ

Çaçan, Bursa HDP Yıldırım ilçe binasının yakılmasının haberini yaptığı için polisler tarafından tehdit edildiğini söyledi. Yapılan ev baskınına da değinen Çaçan, “Beni evden aldıkları zaman, daha hakim karşısına çıkmadan polis ‘Bedelini ödeyeceksin’ dedi.

Üzerinde param vardı bir miktar çıkarıp kardeşime verdim. Polis bana ‘Paranı üzerine al cezaevinde lazım olur’ dedi. Hakim karşısına çıkmadan bizim tutuklanmamız kesinleşmişti. 7 gün gözaltında kaldım. Ondan sonra çıkarıldığımı mahkemece tutuklandık. Sadece ben basın çalışanıydım, diğerleri HDP il ve ilçe çalışanıydılar” diye konuştu. 

GAZETELER VERİLMİYOR

Bursa H Tipi Cezaevindeki keyfi uygulamaları da aktaran Çaçan, “Görüşlerimiz kısıtlanıyordu. Ailelerimizin bize getirdiği kitaplar verilmiyordu. Evrensel, Cumhuriyet, BirGün gazetelerini bize verilmiyordu” dedi. Çaçan, gardiyanların ‘Ayakta sayım vereceksiniz’ dediğini bunu kabul etmedikleri için bazı arkadaşlarının hücrelere götürüldüğünü ve bir ay aileleri ile görüştürülmediğini ifade etti. Çaçan, “Her zamanki gibi alanda olmaya devam edeceğim. Boyun eğmek yok. Gazeteciliğin suç olmadığını bildiğimiz için bu mesleği yapıyoruz” diye konuştu. Çaçan, 9 ayın ardından 14 Eylül’de çıkarıldığı mahkemede tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

ÖNCEKİ HABER

Kürt referandumu ve İsrail sorunu

SONRAKİ HABER

'6 yaşındaki çocukla evlenilebilir' haberine erişim engeli!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...