01 Ekim 2017 11:28

Eğitim Bakanı'ndan TEOG açıklaması: Test yok yazılı var

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG sonrası yeni düzene dair açıklamasında üzerinde çalışılan modellere dair bilgi verdi. (Fotoğraf: Arşiv)

Paylaş

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG sonrası için çalışılan modellere ilişkin açıklamalarda bulundu. Yeni sınav sisteminde test olmayacağını, okulların kendi sınavlarını yapacağını açıklayan Yılmaz, öğrencilerin yüzde 5’i için merkezi sınav olacağını açıkladı.

NTV’ye konuşan Yılmaz, “Siz bir sınavı sadece teste dönüştürürseniz bunun öğrenciler arasında yarışa dönüşmesini engelleyebilmek mümkün değil. 8. sınıftaki sınav için 6. sınıftan itibaren hazırlanılıyor. Hayatlarının gelişme döneminde biz öğrencileri adeta yarış atına çevirdik” dedi.

Eğitim sisteminin değişmediğini öne süren Yılmaz, “Ölçme değerlendirme sisteminin sınav bölümünün nasıl daha az stressiz hale getirebiliriz. Nasıl okul dışı unsurların önemini azaltarak okulu ön plana çıkarabiliriz bütün kaygımız bunlar” dedi.

Bazı okulların notları şişirdiği yönündeki eleştirileri hatırlayan Yılmaz, “Amacımız kaliteli bir eğitim vermek ve fırsat eşitliği. Soruları merkezden hazırlanmış bir sınav yapalım ki herkes aynı sınava girsin not şişirme oldu ithamından da kurtulalım” ifadelerini kullandı.

TEOG SONRASI ALTERNATİFLER

TEOG sonrası üzerinde çalışılan modellere değinen Yılmaz, şunları söyledi “11 bin 57 okulumuz var. Çalışma yaptık, bir tanesi her lisenin kendi sınavını yapması. İsteyen okullar başka okulların sınav sonuçlarını kullanabilecek. Bu olabilir. Fakat bunun da sakıncaları var. Sınavların çakışmayacağı bir takvim bulabilmek hemen hemen imkansız. Çok fazla soru hazırlanacağı için hatalı soru ihtimali fazla. Ölçme değerlendirme olmayan bir eğitim sistemi olmaz. Seviyeyi ölçmeden nasıl bileceksiniz. Bir soru bankası oluşturalım, soruları oradan siz seçin diyoruz. Yazılı olacak, klasik olacak, açık uçlu olacak. Sınavlar okullarda yapılacak. Sınavlar okullardaki yazılıların yerine geçecek. Ortaokul mezuniyet ortalamasına göre yerleştirilebilir. Bir alternatif daha var. Bizim yaptığımız sınav sonucuna göre bir kısım öğrenciyi evine yakın okula gönderebiliriz.

YÜZDE 5’E MERKEZİ SINAV

Yüzde 5 öğrenciye denk gelen merkezi bir sınav olabileceğini söyleyen Yılmaz, “Merkezi sınavla yaparsak 1 milyon 200 bin kişi yerine 120 bin kişi girecek. Fen lisesi sınavına girebilmek için not ortalaması kriteri vardı. En başarılı 5-10'luk dilimde yer alan öğrencilerin girebileceği bir sistem de olabilir” diye konuştu.  

Üzerinde çalışılan modellerin hiçbirinde test olmayacağını anlatan Yılmaz, “Hiçbirinde test yok. Test kesinlikle öğrencinin ne öğrendiğini ölçmez. Üç alternatif üzerinde çalışıldı. Bakanlar Kurulu'na sunacağız. Duyurabilirsin dendiğinde kamuoyuna duyuracağız” diye konuştu.

ÜNİVERSİTEYE GİRİŞTE TEK SINAV

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, üniversite giriş sınavında yapılacak değişikliğe ilişkin ise şu ifadeleri kullandı: “Üniversite sınavında cumartesi başlasın pazar öğle bitsin istiyoruz. Tek sınav bu yıl uygulanacak ve 18 çeşit puandan 4 türe düşecek. Bu puanlara göre öğrenciler yerleşecek. Bu sınavda da Türkçe ve matematik ağırlıklı olacak.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kadınlar sokakta: Bu yasalar böyle geçmez

SONRAKİ HABER

İzmir Edebiyat Günleri'nde barış gazeteciliği konuşuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa