01 Ekim 2017 07:06

Göteborg’da halk Nazizme karşı sokaklara çıktı

İsveç'in Göteborg kentinde Neonazilere ve onların ırkçı gösterisine izin verilmesine tepki gösterenler sokaklara çıktı.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Kuzey Direniş Hareketi adlı örgütün İsveç’in Göteborg ilinde dün düzenlediği gösteri güçlü bir direnişle karşılaştı. Sokak ve meydanlara çıkan binlerce kişi, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve faşizme geçit vermeyeceklerinin mesajını verdi.

Polisin, Kuzey Direniş Hareketi adlı Neonazi gruba, Yahudilerin kutsal kabul ettiği Yom Kipur günü Göteborg Kitap Fuarı’nın yakınında gösteri izni vermesine ırkçılık karşıtı grupların yanı sıra Göteborg Kitap Fuarı, Yahudi dernekleri ve Göteborg Belediyesi’nde grubu bulunan siyasi partilerin temsilcileri de tepki gösterdi.

Cuma ve cumartesi günleri, Nazileri protesto etmek amacıyla il merkezinde bir dizi etkinlik, gösteri ve yürüyüş düzenlendi. Sendikalar ve bazı okulların binalarına gökkuşağı bayrakları asıldı. Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’nun camlarına boydan boya “Nefret değil sevgi” diye yazıldı.

IRKÇILIK KARŞITI 11 GÖSTERİ VE ETKİNLİK DÜZENLENDİ

Sanatçılar, palyaçolar, politikacılar, kiliseler, Yahudiler ve ırkçılık karşıtı dernek ve kuruluşlar, Göteborg il merkezinde 11 miting, yürüyüş ve gösteri düzenledi. En büyük gösteri dün Heden semtindeydi.

Sabah saatlerinden itibaren gösterinin yapılacağı alana gelen binlerce kişi, yabancı düşmanlığı ve faşizmi protesto etti. Gençlerin oluşturduğu Samba Orkestrası müzik şöleni verdi. Gösteride konuşmalar yapan Sol Parti ve ırkçılık karşıtı örgütlerin temsilcileri, Nazilere gösteri yapma izni veren polise sert eleştiriler yöneltti. Kuzey Direniş Hareketi’nin programına devleti silah zoruyla yıkmayı ve yerine Nazi rejimi kurmayı koyduğunu hatırlatan konuşmacılar, Nazi örgütünün yasaklanmasını talep etti.

NAZİLER ‘VATAN HAİNLERİNE KARŞI AYAKLAN’ PAROLASIYLA YÜRÜDÜ

“Vatan hainlerine karşı ayaklan” parolasıyla gösteri düzenleyen Naziler, gösteriye geçtikten hemen sonra polisin belirlediği güzargahın dışına çıkınca polis müdahalede bulundu. Yaşanan arbede sırasında polis, birkaç Naziyi göz altına aldı.

Bu arada ırkçılık karşıtları Nazilerin yürüyüş yapacakları caddeye çıkan sokaklarda toplandı. Sokakların çıkışına metal bariyerler yerleştiren polis ve ırkçılık karşıtları arasında zaman zaman arbede yaşandı.

Otonom ve sosyalist grup ve örgütler ise il merkezinde ırkçılığı protesto eden sloganlar atarak Nazilerin gösterilerinin başlayacağı meydana doğru yürüyüşe geçti. Meydanın önündeki parkta yoğun güvenlik önlemleri alan polisle göstericiler arasında zaman zaman çatışma yaşandı. Polis, cop ve biber gazı kullanırken ırkçılık karşıtları da polise yumurta, sis bombası ve bengal ateşi attı. Bir polis ve bir gösterici yaralandı.

IRKÇILIK KARŞITLARI BARİKATLARI YIKTI

Heden semtindeki büyük gösteriye katılanlardan bin kişilik bir grup da, polisin barikatlarını yıkarak Nazilerin yürüyüş yapacağı caddeye girdi. Polis, ırkçılık karşıtlarının Nazilerle karşı karşıya gelmelerini engellemek için Nazilerin yürüyüşünü durdurdu ve dağılmalarını istedi. Ancak ırkçılar, dağılmayı reddederek caddede kalmayı sürdürdü.

Saat 17.00 sularında Nazilere müdahale eden polis Nazileri otobüslere bindirerek il dışına çıkardı. Olaylar sırasında çoğunluğu Nazi 50 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Kuzey Direniş Hareketi’nin lideri Simon Lindberg de bulunuyor.

Polisin sözüsü Hans Lipens, Linberg’nin şiddeti teşvik  ve polise mukavemet etme suçundan gözaltına alındığını, polis tarafından yapılan film çekimlerinin incelenmesinden sonra başka göstericileri de gözaltına alabileceklerini açıkladı.

ÖNCEKİ HABER

Karabük'te işçi servisi devrildi: 16 yaralı

SONRAKİ HABER

NBA’de hazırlık maçları başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...