01 Ekim 2017 03:26

Katalonya'da bağımsızlık referandumu: 'Yüzde 90 'evet' dedi'

Katalonya'nın bağımsızlık referandumu İspanya'nın engelleme çabaları ve polis saldırları altında yapıldı. Saldırılarda en az 844 kişi yaralandı.

Paylaş

Dün gece boyunca, bağımsızlık taraftarı binlerce kişinin seçim merkezi olarak kullanılacak okulları doldurduğu Katalonya'da oylama saldırılar altında gerçekleşti. İspanya merkezi hükümeti, yasa dışı ilan ettiği referandumu durdurmak için binlerce polisi kente sevk etti. Polis saldırılarında 844 kişi yaralandı, sandıkların bir kısmına polis tarafından el koyuldu. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ise "Katalonya'da bugün bir bağımsızlık referandumu yapılmadı. Bugünkü referandum, yasalara ve demokrasiye aykırıydı. Polise görevini metanet ve sükunetle yerine getirdiği için teşekkür etmek istiyorum." açıklaması yaptı. Katalonya Özerk Bölgesi Hükümet Sözcüsü Jordi Trull, seçmenlerin yüzde 90,09'unun bağımsızlığa "Evet" dediğini açıkladı.

Gün boyu yaşanan gelişmelerden öne çıkanlar şöyle:

'BAĞIMSIZLIĞA 'EVET' DİYENLERİN ORANI YÜZDE 90'

Katalonya Özerk Bölgesi Hükümet Sözcüsü Jordi Trull,  referandumda oy kullanan seçmenlerin yüzde 90,09'unun bağımsızlığa "Evet" dediğini açıkladı.

BBC Türkçe'nin haberine göre Trull, yaklaşık 5 milyon 340 bin seçmenin olduğu Katalonya'da referandumda 2,262,424 seçmenin oy kullandığını söyledi.

Açıklamada İspanya merkezi hükümetinin görevlendirdiği güvenlik güçleri tarafından 'el konuşmamış' 2 milyon 262 bin 424 oy pusulasından 2 milyon 20 bin 144'ünün 'Evet' olduğu aktarıldı.

176 bin 566 'Hayır' oyunun kullanıldığı belirtilen referandum sonuçlarında, 45 bin 586 oy pusulasının boş, 20 bin 129'unun ise geçersiz olduğu kaydedildi.

Rakamlar referanduma katılım oranının yüzde yaklaşık olarak 42,3 olduğunu gösteriyor.

POLİS SALDIRILARI ALTINDA OY VERME İŞLEMİ

Seçim merkezlerinin zorla boşaltılacağını ilan eden polis ise oy kullanma saatinin gelmesiyle sandıklara el koymaya başladı. Ancak saldırılara ve baskınlara rağmen Katalan Hükümeti Sözcüsü Jordi Turull, seçim merkezlerinden yüzde 73'ünün açıldığını söyledi. Bilgisayar sisteminin sürekli saldırı altında olduğunu belirten Turull, seçmenlerden sabır beklediklerini ifade etti.

3 GÖZALTI

İspanya İçişleri Bakanlığı, Katalonya’da süren bağımsızlık referandumunda kargaşa yarattıkları gerekçesiyle biri genç yaşta 3 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. İçişleri Bakanlığı’nın Twitter hesabından yayımladığı mesajda, “Biri genç toplam 3 kişi, polise itaat etmedikleri ve devlet görevlisine saldırdıkları için gözaltına alındı” ifadelerine yer verildi.

EN AZ 844 YARALI

Katalonya Sağlık Bakanlığı, sandıkların kapatılmasının ardından yaptığı açıklamada, elde edilen son verilere göre İspanyol polisinin müdahalesi sonucu yaralanan kişi sayısının 844 oldğunu bildirdi. Bakanlığın önceki açıklamasında yaralı sayısı 761'di.

'BAĞIMSIZLIK İLANI KAPISI AÇILDI'

Katalonya Başkanı Carles Puigdemont referandum sonrası bağımsızlık ilanı hakkını elde ettiklerini söyledi.

Diğer Katalan liderlerle birlikte televizyondan halka hitap eden Puigdemont, tek taraflı bağımsızlık ilanı kapısının açıldığını belirtti.

BBC Türkçe'nin aktardığı bilgiye göre Puigdemont, böylesi bir durumda kuracakları devletin bir "Cumhuriyet" olacağını da vurguladı.

Öte yandan Puigdemont yayınladığı açıklamada "İspanya devleti bugün Katalonya ile olan tarihinde utanç verici bir sayfaya imza attı. Bugün milyonlarca insan mobilize oldu. Çok yüksek ve güçlü bir şekilde geleceklerine karar vermek istediklerini söyledi. Bugün kulak verilmeye hakkımız olduğunu gösterdik. Barışçıl ve demokratik bir devlette yaşamak istiyoruz. Katalonya artık Avrupa Birliği meselesidir. Avrupa vatandaşları olarak saygı görmeyi hak ediyoruz. AB bize sırtını çeviremez." ifadelerini kullandı.

İÇİŞLERİ BAKANINDAN TANIDIK YANIT

İspanya İçişleri Bakanı Juan Ignacio Zoido ise saldırılara yönelik tepkilere verdiği yanıtta "Müdahale ölçülü ve profesyonelce" ifadesini kullandı. İçişleri Bakanı, 9'u polis 11 güvenlik görevlisinin yaralandığını açıkladı.

  • Polis seçim merkezlerine kapıları kırarak girdi

Katalonya hükümeti sözcüsü Jordi Turull, seçim sandıklarının kapatıldığını duyurarak oyların sayılmasının bir süre alacağını belirtti.

İSPANYA BAŞBAKANI: BUGÜN KATALONYA'DA BİR BAĞIMSIZLIK REFERANDUMU GERÇEKLEŞMEDİ

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, bugün Katalonya'da gerçekleştirilen referanduma ilişkin, "Bugün Katalonya'da hiçbir bağımsızlık referandumu gerçekleşmedi" şeklinde konuştu. Rajoy açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Katalonya'da bugün bir bağımsızlık referandumu yapılmadı. Bugünkü referandum, yasalara ve demokrasiye aykırıydı. Katalanların çoğu referanduma katılmak istemedi. Polise görevini metanet ve sükunetle yerine getirdiği için teşekkür etmek istiyorum. Ben de görevimi yerine getirdim ve yasaları uyguladım. Mümkün olan en kısa sürede yeniden uyum içinde hareket etmemiz gerek."

​KATALONYA BAŞKANI CARLES PUIGDEMONT: 'EVET' SONUCU ÇIKARSA 48 SAAT İÇİNDE BAĞIMSIZLIK İLAN EDİLECEK

Rudaw'a konuşan veren Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, referandum sonucunun 'evet' çıkması durumunda 48 saat içinde bağımsızlık ilan edip değişim sürecine başlayacaklarını aktardı. Puigdemont ayrıca “Direnişi Kürtlerden öğreniyoruz” dedi.

Rudaw muhabirinin Kürtçe sorularına Katalanca cevap veren Carles Puigdemont, resmi sonuçların belli olması için en az 5 güne ihtiyaç olduğunu belirterek, ‘Evet’ sonucu çıkarsa 48 saat içinde bağımsızlık ilan edip, değişim sürecine başlayacaklarını açıkladı.

Puigdemont röportajında, “Katalan ve Kürt ulusları arasında benzerlik var. İki ulusun da kendi kaderini tayin hakkı var. İspanya ve Irak hükümeti, onların haklarına hiç saygı duymuyor. Kürdistan halkının yalnız olmadığını söylemek istiyorum. Direnişi sizden öğreniyoruz. İki ulus için de tek bir gelecek var: O da özgürlük. Bu özgürlük üzerinden kardeşiz.” şeklinde konuştu.

“Kürtler güçlü bir ulustur. Destek ve dostluklarından dolayı teşekkür ediyoruz” diyen Puigdemont, “Attıkları adımdan ötürü kendilerini kutluyoruz. Bizler kardeşiz ve aynı amaç için mücadele ediyoruz ki o da özgürlüktür. İki ulus da oylama yoluyla vatandaşlarımızın torunlarının geleceklerine karar vermesini istiyoruz. Önümüzdeki yıllarda geleceğimizi inşa edip iki bağımsız ulus olacağımızı söyleyebilirim” dedi.

PODEMOS: SENİN ZAFERİN BU MU RAJOY?

Podemos lideri Pablo Iglesias da polis saldırılarından fotoğraflar paylaşarak "Hükümetin demokrasimize yaptıkları tiksindirici... Senin zaferin bu mu Rajoy?" dedi.

  • Sandıklara yüzleri maskeli polisler tarafından el konuldu

BAŞKAN PUİGDEMONT GİRONA'DA OY KULLANDI

Katalan yetkililer halka seçim merkezlerine sahip çıkma ve polise karşı barışçıl bir şekilde direnme çağrısında bulunmuştu.

Polis, tüm seçim merkezlerine müdahale edebilmiş değil. Halkın kalabalık olduğu bazı merkezlerde polise karşı direnişler sonuç verdi.

Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont ise oyunu Girona'da kullandı. Puigdemont, şiddetin Katalanları oy vermekten alıkoyamayacağını söyledi.

KATALAN SENDİKALAR GREVE ÇAĞIRDI

Katalonya’da üç sendika merkezi CGT (Genel İş Konfederasyonu), IAC (Katalonya Sendikal Alternatif), Intersindical CSC ve COS (İşçi Sendikaları Koordinasyonu), İspanya devletinin baskılarına karşı ve Katalan halkının geleceğine karar verme hakkına destek vermek için 3 Ekim Salı günü için grev kararı aldı. Sendikalar, “Baskıya karşı ve özgürlükler için mücadele” sloganıyla İspanya emekçilerini de greve çağırdı. 

CGT Katalonya Genel Sekreteri Ermengol Gassiot, son dönemde Katalonya’da yükselen baskı ve hakların askıya alınması sürecine sendikaların sessiz kalamayacağını belirtti ve Katalan işçi ve emekçilerin bu baskıdan en çok etkilenen kesim olduğunu söyledi. 
CGT tarafından 30 Eylül’de yapılan yazılı açıklamada ise, “Katalonya emekçilerini haklarımız ve özgürlüklerimiz için yapılan eylemlere katılmaya, özel olarak da 3 Ekim’de gerçekleştirilecek genel greve kitlesel olarak katılmaya çağırıyoruz” ifadeleri kullanıldı. 

İSKOÇYA BAŞBAKANINDAN SALDIRILARA TEPKİ

İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan ayrılması için ikinci kez bağımsızlık referandumuna gidilmesi çağrısı yapan isimlerden Başbakan Nicola Sturgeon, Katalonya'daki polis saldırısına tepki gösterdi. Sturgeon, şiddeti kınayarak Madrid yönetimine Katalanların barış içinde oy kullanabilmesinin koşullarını sağlama çağrısı yaptı.

İngiltere İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn de "Katalonya'da yurttaşlara yönelik saldırılar şok edici. İspanya hükümeti bu saldırıları hemen durdurmalı" dedi.

İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANI: ANLADIĞIM KADARIYLA REFERANDUM YASAL DEĞİL

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Katalonya'daki referanduma ilişkin "Anladığım kadarıyla referandum anayasal değil. Dolayısıyla bir denge bulunması lazım" dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Katalonya’daki referandumla ilgili açıklamalarda bulundu. Sputnik'te yer alan habere göre, "Şiddet nedeniyle kaygılıyız" ifadesini kullanan Johnson, "Ancak anladığım kadarıyla referandum anayasal değil. Dolayısıyla bir denge bulunması lazım. Olayların sakinleşeceğini umuyoruz" diye konuştu.

Johnson, Twitter hesabından yayımladığı mesajda da İspanya'nın "yakın bir müttefik ve iyi bir dost" olduğunu belirterek,  ülkenin gücünün ve birliğinin Birleşik Krallık için önemli olduğunu vurguladı.

Johnson mesajında,"Katalonya referandumu İspanya hükümetinin ve halkının iç işidir. İspanya anayasasına saygı ve hukukun üstünlüğüne riayet önemlidir." ifadelerini kullandı.

Uluslararası Ticaret Bakanı Liam Fox da yaptığı açıklamada, Katalonya’daki şiddeti kınarken, referandumun İspanya’nın iç işi olduğunu vurguladı.

BARÇA EFSANELERİNDEN DESTEK

Katalonya'nın dünya çapında en çok tanınan markası FC Barcelona'yla özdeşleşen futbolcular, referanduma destek açıklaması yaptı.

Eski kaptanlardan Carles Puyol, "Oy kullanmak demokrasidir" derken takımın yıldız stoperi Gerard Pique, oy kullanılırken çekilen bir videoyu yayımlayarak referanduma desteğini bir kez daha gösterdi.

Barça'da efsaneleşen orta saha oyuncularından Xavi de İspanya devletine Katalanların huzur içinde oy kullanmasına izin verme çağrısı yaparak yaşananları "Utanç verici" olarak niteledi.

BARCELONA- LAS PALMAS MAÇI SEYİRCİSİZ

17.15'teki Barcelona-Las Palmas maçının ertelenmesine onay çıkmadı. Mücadele seyircisiz oynandı. Maçı 3-0 Barcelona kazandı.  

PİQUE: PROBLEM OLDUĞUMU DÜŞÜNÜYORLARSA, MİLLİ TAKIMI BIRAKIRIM

Barcelona'nın yıldız oyuncusu Gerard Pique, Las Palmas'ı 3-0 mağlup ettikleri maçın ardından açıklamalarda bulundu.

Katalonya bağımsızlık referandumu sırasında yaşanan olaylar hakkında konuşan Pique, "Oynadığım en zor maçtı. Yönetim Kurulu maçı erteletmeye çalıştı ama bu, mümkün olmadı. Konuyu tartıştık ve kulüp oynamamız gerektiğine karar verdi" dedi.

Çok zor bir gün geçirdiklerinin altını çizen Pique, "Polis ve Guardia Civil'in fotoğrafları ortada. Ben bir Katalan'ım ve kendimi bir Katalan olarak hissediyorum. Katalonya halkının tutumundan dolayı gururluyum. Oy vermek bir haktır ve savunulmalıdır" derken gözyaşı döktü.

İspanya Milli Takımı'nda yer alması ile ilgili konuşan Gerard Pique, "Bence Milli Takım'a devam edebilirim. İspanya'da bugün olanları kabul etmeyen ve demokrasiye inanan pek çok insan var. Ama eğer yönetim gerçekten bir problem olduğumu düşünüyorsa, 2018'den önce milli takımı bırakırım" diyerek sözlerini noktaladı.

'ERKEN KALKTIM ÇÜNKÜ ÜLKEMİN BANA İHTİYACI VAR'

BBC'nin haberine göre Barselona'daki bir okulun dışında bulunanlardan 65 yaşındaki Eulalia Espinal I Tarro, "Erken kalktım çünkü ülkemin bana ihtiyacı var. Ne olacağını bilmiyoruz ama buradayız" dedi. Okulların içerisinde bekleyenlerin çoğu cuma günü okul sonrası binaları terk etmeyen ebeveynler ve çocukları. Beraberlerinde getirdikleri uyku tulumları ve jimnastik matlarını yatak yaparak okul içerisinde 2 gün geçirdiler.

Bir başka okulda bulunan Pablo Larranaga ise, "Kendimizi demokrasinin en basit barışçıl temsili olan oy kullanarak neden ifade edemediğimizi anlayamıyorum. Yarın ne olacağını bilmiyoruz. Biz oy kullanmaya çalışacağız ve bunu bildiğimiz tek yol olan barışçıl bir şekilde yapacağız" dedi.

 İspanya merkezi hükümeti polisin seçim merkezi olan 2 bin 315 okulun yarısından fazlasını mühürlediğini açıkladı.

'DEMOKRASİ İÇİN ÖNEMLİ BİR GÜN'

Bölgesel Yönetimin Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras, Katalan resmi televizyonu TV3'e yaptığı açıklamada referandum gününün demokrasi için önemli bir tarih olduğunu söyledi. Junqueras, "Pek çok zorluğu aştık, aşmaya devam edeceğiz. Haklarımızı biz savunmazsak kim savunacak?" dedi.

REFERANDUMDA NE SORULUYOR?

Referandumda bir soru ve iki seçenek yer alıyor: "Katalonya'nın cumhuriyetle yönetilen bağımsız bir devlet olmasını istiyor musunuz?", "Evet, Hayır."

MERKEZİ HÜKÜMETE GÖRE YASA DIŞI

Referandum İspanya Anayasa Mahkemesi tarafından yasa dışı ilan edildi ve binlerce polis bölgeye sevk edildi. Takviye kuvvetler de merkezi hükümetin kontrolünde bulunan Barselona limanındaki iki gemide konuşlandırıldı. Madrid yönetimi, referandumu engellemek için Katalan güvenlik güçleri, Mossos d'Esquadra'yı da merkezi hükümet kontrolüne aldı. Referanduma gelinen süreçte Barselona'da hükümet binalarına baskın yapıldı ve siyasetçiler gözaltına alındı. Bu isimler daha sonra bırakıldı. Ayrıca bölgesel hükümetin iletişim merkezleri de işgal edildi.

DÜN MİTİNGLER VARDI

Referandum öncesi İspanya genelinde bağımsızlık referandumuna karşı mitingler gerçekleştirildi. Barselona'da da yapılan bu eylemlerde "Katalonya İspanya'dır" dövizleri ve İspanya bayrakları taşındı.

KATALONYA NERESİ?

Katalonya, İspanya'nın kuzeydoğusunda yer alan 7.5 milyon nüfuslu, bölgesel özerkliğe sahip zengin bir bölge. Bölgenin dili Katalanca. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Çanakkale'de kamyonet, minibüsle otomobile çarptı: 10 yaralı

SONRAKİ HABER

Nasrallah'tan IKBY'nin bağımsızlık referandumuna tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...