Diyarbakır Katliamı'nda bombayı fark eden köpek 'ödül'lüymüş

Diyarbakır Katliamı'nda saldırı öncesi bombayı fark eden köpek, 2014 yılında katıldığı uluslararası yarışmada 'bomba arama' branşında ikinci olmuş.

01 Ekim 2017 00:30
Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Diyarbakır'da HDP mitingine yönelik bombalı saldırı öncesi bombayı fark eden ancak bakamadan uzaklaştırılan bomba arama köpeği ‘Üzüm’, 2014 yılında bomba arama köpeklerinin katıldığı uluslararası bir yarışmada ikinci olmuş. Eğer köpeğin çöp kutusunu aramasına müsaade edilseydi belki de katliam önlenmiş olacaktı.

HDP’nin 5 Haziran 2015 tarihinde düzenlediği Diyarbakır mitingine yapılan bombalı saldırıda kamu görevlilerin ihmali, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan soruşturmada ortaya çıkmıştı. IŞİD’in mitingde patlattığı bombalar nedeniyle 5 kişi ölmüş ve yüzlerce kişi yaralanmıştı. Gazetemizin ulaştığı görüntülerle de gündeme getirdiği miting alanı aramalarında, polisler bombanın bulunduğu çöp kutusunda, emniyet soruşturmasında da denildiği gibi “Usulü ve standardına uygun arama” yapmadılar. Bomba uzmanlarının fark etmediği bombayı, bomba arama köpeği “Üzüm” fark etti. Ancak polis, bombanın bulunduğu çöp kutusuna yönelen Üzüm’ü oradan uzaklaştırdı. 

Miting günü bombaya yönelerek belki de katliamı önleyecek olan ancak çöp kutusundan uzaklaştırılan Üzüm’ün bomba arama köpeklerinin katıldığı uluslararası bir yarışmada ikinci olduğu ortaya çıktı. Balkan Polis Görev Köpekleri Şampiyonası kapsamında 2014 yılında Romanya’nın Sibiu kentinde düzenlenen yarışmada 30 köpekle birlikte yarışan Üzüm, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü kadrosunda görevli Bomba Uzmanı M. S. ile birlikte “bomba arama” branşında ikinci oldu. 

KÖPEK EĞİTMENİ KENDİNİ BÖYLE SAVUNMUŞTU

Emniyet Genel Müdürlüğünün yürüttüğü 5 Nisan 2016 tarihli soruşturmada “Üzüm” isimli köpeğin eğitmeni M.S. de ifade vermişti. M.S’ye MOBESE görüntüleri izletilerek bomba aramalarında kullandıkları ve sorumlusu olduğu “Üzüm” isimli köpeğin çöp kutusuna doğru yönelmek istemesine rağmen neden yürümeye devam ettiği soruldu. M.S. kendisini “Köpek sadece kokuya değil, ses veya görüntüye de başını çevirmiş olabilir. Eğer patlayıcı kokusu almış olsa idi beni mutlaka o tarafa çekerdi” diyerek savunmuştu. Patlama olduğunda çok şaşırdığını söyleyen M.S, “Şimdi siz görüntüleri izletince daha çok şaşırdım. Çöp kutusunu köpekle aramadan geçmemin sebebi diğer su kolilerine ve aranacak alana yönelmem ve kendi içimizde yaptığımız alan paylaşımıdır” 
demişti. 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

10 Ekim Katliamı'nda mahkemenin suç duyurusu geri çevrildi

SONRAKİ HABER

MESS sözleşmesi öncesi CMS’de baskılar artıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...