30 Eylül 2017 19:56

BM'ye uçuş yasağının kaldırılması çağrısı

IKBY, Irak yönetimi ve BM’ye 'Hewler ve Süleymaniye havalimanlarındaki uçuş yasağının kaldırılması' çağrısında bulundu. 

Paylaş

IKBY Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, uçuş yasağına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Dizayi, “siyasi bir karar” olarak nitelendirdiği uçuş yasağının halkın toplu şekilde cezalandırılması anlamına geldiğini vurguladı. Irak merkezi hükümete, “4 yıldır uygulanan ekonomik yaptırımlara uçuş yasağını eklememe” çağrısı yapan Dizayi, bu yasağın DAİŞ'le mücadele, mülteci ve ticarete olumsuz yansımaları olacağını belirtti. 
 
IKBY havalimanlarının kuruluşundan bugüne kadar Irak kanunlarına göre çalıştığını ve Irak Sivil Savunma İdaresi'nde pek çok takdir aldığını ifade eden Dizayi, Hewler (Erbil) ve Süleymaniye havalimanlarının Irak hükümetine bağlı ekiplerce sürekli denetlendiğini kaydetti. 
 
Bağdat hükümeti referandumdan sonraIKBY'ye Hewler ve Süleymaniye havalimanları ile kara sınır kapılarının üç gün içinde kendilerine teslim edilmesi uyarısında bulunmuştu. IKBY ise, Irak Anayasası’na aykırı olduğunu vurgulayarak, bu talebi reddetmişti.
 
Hewler Uluslararası Havalimanı Müdürü Telar Faik, son gelişmelerin ardından, askeri, diplomatik ve Birleşmiş Milletler'e (BM) ait seferler dışında tüm uluslararası uçuşların cuma yerel saatle 18.00'den sonra askıya alınacağını açıklamıştı.
 
Irak merkezi hükümeti de dün akşam saatlerinde "Federe Kürdistan kontrolündeki havalimanlarında uçuşların durdurulması kararının yürürlüğe girdiğini" duyurmuştu. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Galatasaray'da son söz Maicon'un oldu

SONRAKİ HABER

Real AVM işçileri: Büyük mağduriyet yaşıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...