30 Eylül 2017 17:27

Milli Eğitim Bakanı: Üniversite sınavı stresi azaltacak

Üniversiteye girişte uygulanacak yeni sistemle ilgili konuşan Bakan Yılmaz, 'Stresi azaltacak, karmaşıklıktan uzak, sade bir sistem amaçlıyoruz' dedi.

Paylaş

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, yeni üniversiteye giriş sistemi hakkında "Üniversite giriş sisteminin aksayan taraflarını gidererek sınav stresini azaltacak, karmaşıklıktan uzak, daha yalın ve sade bir sistemi amaçlıyoruz. Eğitim öğretimin bütün kademelerinde öğrencinin üzerindeki stresi azaltmak ana gayemizdir" açıklamalarında bulundu.

BAKAN YILMAZ, BÜTÇEDE EN FAZLA PAYIN EĞİTİME AYRILDIĞINI İDDİA ETTİ

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, AKP Sivas Merkez Olağan İlçe Kongresine katıldı. Yılmaz,  AKP hükümetleri döneminde yapılan yatırımları överek daha çok çalışmaları gerektiğini ifade etti. Bakan Yılmaz, hükümete geldikleri günden bu yana kişi başına düşen milli gelirin ve ihracaatın arttığını, sağlıkta memnuniyetin yükseldiğini iddia ederek eğitimin de çağın gereklerine uygun olarak değiştiğini, geliştiğini ve tecrübeler ışığında da güncellendiğini söyledi. Hayata hazır, sağlıklı ve mutlu bireyler yetiştiren bir eğitim sistemi hedeflediklerini söyleyen Bakan, "Bütçede en fazla payı eğitime ayırdık" dedi. Bakan Yılmaz, eğitim sistemine eleştirilerin de olduğunu dile getirerek "Bu eleştirilerin gelmesi çok normal. CHP diyelim ki eleştiriyor, iyi de bu CHP'nin programı değil ki, bu milletin programı. Dolayısıyla CHP'nin eleştirmesi normal. Eğitimde eleştiriler her dönemde yapılır" diye konuştu.

'YENİ SINAV SİSTEMİ ÖĞRENCİNİN STRESİNİ AZALTACAK'

Üniversiteye giriş sisteminde yapılan değişiklikler hakkında konuşan Bakan İsmet Yılmaz, "Yeni sistemle aksayan taraflar giderildiği" dedi. Yılmaz şöyle devam etti:

Üniversite giriş sisteminin aksayan taraflarını gidererek sınav stresini azaltacak, karmaşıklıktan uzak daha yalın ve sade bir sistemi amaçlıyoruz. Eğitim öğretimin bütün kademelerinde öğrencinin üzerindeki stresi azaltmak ana gayemizdir. Öğrenci stres içinde olursa başarıyı yakalaması mümkün değildir. Uygulanmakta olan giriş sistemi iki aşamada gerçekleştirilmektedir. Sınavların ilki mart, diğeri haziran ayındadır. Sınavlar 3 hafta sonuna yayılmakta ve toplam 5 gün sürmekte idi. YÖK tarafından yapılan yeni düzenleme ile sınav bir hafta sonunda gerçekleştirilecektir. Yani cumartesi başlayacak, pazar günü öğlen bitecek.

Murat BİRDAL yazdı: AKP'nin yeni eğitim hamlesi

'PUAN TÜRLERİ AZALTILACAK, YALNIZCA 4 PUAN TÜRÜ OLACAK'

Diğer bir değişikliğin de puan türleri ile ilgili olduğunu söyleyen Yılmaz, "Şu an var olan 18 puan türü, yönetilmesi gereken süreci zorlaştırmakta ve bazı programlar için aday havuzunu daraltmaktaydı. 18 puan türü azaltılacak ve az sayıda adayın girdiği dil puanı dışında temel olarak sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türleri olacaktır. Sayısal, sözel, eşit ağırlık bir de dili katarsak 4 puan türü olacak artık, eskisi gibi 18 puan türü olmayacak. Yeni sistemde bir diğer önemli değişiklik de Türkçe ve matematiğin sınavın merkezinde olması. Bu, diğer müfredatın sorulmayacağı anlamına gelmemektedir. Yine baraj puanı da olacaktır. Sınavda YGS ve LYS ayrımı kalkacaktır. Yüksek öğrenim programlarına sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil puanları ile girilecektir. Belirli alanlarda uygulanmakta olan başarı sıralaması bundan sonra da aranacaktır. Hangi alanlarda vardı? Tıpta vardı, hukukta vardı, mimarlıkta vardı, eğitim fakültelerinde vardı. YÖK, yeni düzenleme ile sınavı; öğrencilerimiz, aileleri, rehber hocaları için daha yalın, daha sade ve yönetilebilir bir hale getirmeyi hedeflemektedir" dedi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Denizli Çivril'de MHP'den toplu istifa

SONRAKİ HABER

Motosiklet Yarışçısı Kenan Sofuoğlu kaza geçirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...