30 Eylül 2017 15:24

Yıldırım: Olacakların sorumlusu Irak Bölgesel Yönetimidir

Kocaeli'de AKP ilçe kongresinde konuşan Binali Yıldırım, IKBY referandumundan zamlara, AB'den işsizliğe kadar birçok konuda ilginç demeçler verdi.

Paylaş

Başbakan Binali Yıldırım, Kocaeli'de AKP olağan ilçe kongresinde konuştu.

Yıldırım, Irak Kürt Bölgesel Yönetimindeki referanduma dair konuştu ve bölgesel yönetimin ihtiras, siyasi ikbal adına ateş ile oynadığını iddia etti. Başbakan Yıldırım, "Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi bundan sonraki olacak olayların yegane sorumlusudur" dedi.

'ATEŞ İLE OYNAYAN KUZEY IRAK BÖLGESEL YÖNETİMİ'

IKBY'de pazartesi günü yapılan referanduma değinen Yıldırım şu ifadeleri kullandı:

Kuzey Irak'ta bazı gelişmeler var. Referandum oldu, aralarında mutabakat yok. Orada sadece Kürt kardeşlerimiz yaşamıyor. Daha birçok etnik grup birlikte yaşıyor. Onların fikri alınmadan bir inat, ihtiras, siyasi ikbal adına burada ateş ile oynayan Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi, bundan sonraki olacak olayların yegane sorumlusudur. Açıkça söylüyorum; bizim Kürt, Arap kardeşlerimiz ile ve ülkemizde yaşayan kardeşlerimiz ile bir sorunumuz yok. Bunların geleceklerini karartan, ihtirasları uğruna bu bölgede yaşayan insanları bir maceraya sürükleyen muhteris siyasetçiler ile işimiz var. Türkiye'nin güney sınırlarında olabilecek bir statü değişikliği, bir yapay devlet oluşturma çabası Türkiye'nin milli güvenlik meselesidir. Türkiye, milli güvenlik meselesi konu olduğunda her türlü hareketi, ikili ve uluslararası anlaşmalardan doğan bütün haklarını kullanmakta asla tereddüt etmeyecektir. Bu bağlamda bölgeye yönelik bundan sonraki bütün ilişkilerimiz Irak Merkezi hükümeti ile yani Bağdat ile yürütülecektir. İran, Irak ve Türkiye olarak bölgede oynanan oyunları akamete uğratmak için bir koordinasyon içinde çalışıyoruz. Cumhurbaşkanımız önümüzdeki hafta İran'a gidecek. Sonrasında, Irak, İran, Türkiye ortak değerlendirme toplantımız olacak, gereken ne ise yapılacak. Herkes şunu bilmeli, bu bölgede Türkiye'ye rağmen bir operasyon yapmak mümkün değildir. Türkiye nasıl Fırat Kalkanı ile milletimizi rahatsız eden DEAŞ belasına gereken cevabı verdiyse, şartlar ve zemin oluştuğunda aynı cevabı da kararlılıkla verecektir. Hiçbir tereddüttünüz olmasın.

'CHP, ASGARİ ÜCRET İLE İLGİLİ HÜKÜMETİ SUÇLUYOR'

Başbakan Yıldırım, "Yarın TBMM açılıyor, birlik ve beraberlik ruhu bütün Türkiye'ye yayılsın. İnşallah yanılırım, ana muhalefet yine bu davranışa uymayacak. CHP genel başkanı bugünlerde meydanlara inmiş, asgari ücret ile ilgili konuşurken hükümeti suçluyor" diye konuştu.

'AVRUPA BİRLİĞİ HRİSTİYAN KULÜBÜ OLARAK MI DEVAM EDECEK?'

Yıldırım, Avrupa ile Türkiye'nin ilişkilerinin gelişmesinin şart olduğunu belirterek "Avrupa Birliği ile ilişkilerimiz fevkalade değil. Avrupa'da ırkçılık söylemleri, İslam ve Türk düşmanlığı prim yapıyor. Avrupa Birliği ile olan politikalarımızı dikkatle belirliyoruz. Orada yaşayan insanlarla sorunumuz olmadı. Avrupa ile Türkiye ilişkilerin gelişmesi şarttır. Türkiye hem Avrupalı, hem Asyalıdır. İki kıtayı birleştiren başka kıta yok. Yüzyıllarca medeniyetlerin buluştuğu yer olmuşuz. Bundan sonra Avrupa Birliği bir Hıristiyan kulübü mü olarak devam edecek, yoksa Anadolu coğrafyasını dahil ederek ilerlemesini mi sürdürecek? Türkiye Avrupa'ya yük olmadı, hep Avrupa'nın yükünü aldı. Avrupa'nın güvenliği Türkiye'den başlıyor. Avrupa, konuya bu açıdan bakmalı. Kısa vadeli siyasal hesapları bir kenara bırakıp bölge güvenliği ve gelişmesi için Türkiye ile daha yakın işbirliğini geliştirmelidir" dedi.

Türkiye'nin bulunduğu konum itibariyle dünyanın merkezinde olduğunu söyleyen Yıldırım, "Petrol, doğalgazımız yok ama coğrafi üstünlüğümüz var. İnsan kaynağı üstünlüğümüz var. Bunları bizim ülkemizin kalkınması için en iyi şekilde kullanmanın yoluna bakıyoruz. Dünyada son 10 senede 10 büyük proje var, bunun 5 tanesi Türkiye'de. Türkiye'yi küçümsemeyin" diye konuştu.

'ZAM ÇOK MAKBUL BİR ŞEY DEĞİL AMA ANCAK İHTİYAÇLAR VE GERÇEKLER ORTADA'

Yıldırım, kamuoyunda zamların konuşulduğunu ifade ederken, zam yapmanın 'Çok makbul' bir şey olmadığını, ancak ülkenin ihtiyaç, gerçekleri ortadaysa bazı önlemleri kalıcı ferahlık için almak gerektiğini söyledi. Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü: Son 1 yıldan itibaren savunma sanayinde ciddi gelişmeler sağladık. Ciddi ihtiyaçlarımızı karşılamak ve savunma sanayinde etkinliği arttırmak için kaynağa ihtiyaç var. Bunun bir kısmını kamuda harcamaları yeniden gözden geçirerek sağlayacağız, bir kısmını da vergi artışı gibi yollarla karşılayacağız. 2018 zor bir yıl olacak. O zorluktan hasar almadan çıkabilmek için bazı tedbirleri almak zorundaydık. 2019 ve sonrası için büyük hedeflere emin adımlarla yürüyeceğiz.

'HER YIL 1 MİLYON İNSANIMIZA İŞ BULUYORUZ'

Benim sizden istediğim şudur. Geleceğe bakın. Olabildiğince ileriye bakın. 2023'e odaklanın. İşinizi aşınızı büyütmek demek ülkeyi büyütmek demek. Benim yaptıklarımdan ne olacak demeyin. Sizin yaptıklarınız Türkiye'nin katma değeri oluyor. Bir basamak yükseğe çıkıyor. 1 milyon insanımıza her yıl iş buluyoruz. İş gücüne katılanların sayısı 1 milyon 300 bin. Yeni iş yerleri açacağız. 2019 dan itibaren işsizliği tek rakamlı hale getireceğiz. Büyümeyi 5.5 seviyesinde sürdüreceğiz. Bunları birlikte aşmak suretiyle başarmış olacağız. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Ede Demir Çelik işçilerinin ücretleri 28 aydır ödenmiyor

SONRAKİ HABER

Denizli Çivril'de MHP'den toplu istifa

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...