30 Eylül 2017 13:05

Erdoğan: Bağımsız bir devlet değil sürekli kanayan bir yara

Erzurum'da bir açılışa katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, SİHA'larla sivillerin vurulmasına ve IKBY'deki referanduma dair konuştu.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  Erzurum'da bir fuar alanı ve MNG firmasına ait AVM'nin açılış törenine katıldı. Erdoğan burada gündeme dair konular hakkında konuştu.

MNG YÖNETİM KURULU BAŞKANINDAN ERDOĞAN'A: EMREDERSENİZ OLUR

Palandöken Kayak Merkezine kardeş olarak 2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için yaptırılan Konaklı Kayak Merkezine MNG Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nazif Günal'ın yatırım yapacağını söyleyen Erdoğan, "Kış sporlarıyla ilgili Konaklı'da bir merkez yapmaya söz verdi" dedi. Bunun üzerine Günal, oturduğu yerden ayağa kalkarak "Emrederseniz olur" diye karşılık verince Erdoğan "Hayırlı olsun" dedi.

SİHALARIN SİVİLLERİ VURMASINA İLİŞKİN: HER ŞEYİYLE BAS BAS BAĞIRIYOR, 'BEN BURADAYIM' DİYOR

Silahlı insansız hava araçlarının sivilleri öldürmesi ile ilgili konuşan Erdoğan "Ana muhalefetin başındaki ve yanındakiler Kandil'i arkasına alanlar ne diyor? 'Bu silahlı insansız hava araçlarıyla piknik yapanları vuruyorlar' diyor. Adamlar şu anda teröristlerin adını da piknik yapanlar koydular. Çıkıyor genel başkanı 'Ama onların yanında silah yoktu ki' diyor. Şimdi teröristin yanında silah yokmuş. Sayın Kılıçdaroğlu sen orada mıydın, oraya mı gittin? Her şeyiyle bas bas bağrıyor, ben buradayım diyor. Bütün çekimler yapılıyor, kameralarla yer tespitleri yapılıyor ve vuruyor. 'İnlerine gireceğiz' dedik mi? Şunu unutmasınlar 'Şehadete yürüyen bu gençlerimizin biz intikamını alacağız. Onların kanını yerde bırakmayacağız' dedik ya hangi batı ülkesine sığınacaklarsa varsın oraya sığınsınlar. Ama bu ülkede halkımın huzuruna asla müdahale edemeyecekler. Onlar polisime, askerime, korucuma asla bu tür yollarla kan kusturamayacaklar"

ERDOĞAN: KENDİ UÇAĞIMIZI DA YAPACAĞIZ

Türk-Kürt ayırımına asla düşmeyeceklerini vurgulayan Erdoğan, Kürtlerin oyuna gelmemeleri gerektiğini söyleyerek "Bize insansız hava aracı, silahlı insansız hava aracı vermediler. Ama şimdi onu biz yapar hale geldik. Kötü komşu ev sahibi yaparmış var ya aynen bizi teknolojide bu noktaya getirdiler. Kendi uçağımızı da yapacağız, kendi silahımızın envai çeşidini yapıyoruz. Kendi tankımızı yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz. Kıbrıs'ta da bize aynı numarayı yaptılar. Orada bize telsiz vermediler. Ama şimdi onlara ihtiyacımız yok. Biz yapıyoruz. teknolojide güçlü bir altyapı gerekiyor. Bu konularda hemen netice almak mümkün değil. Savunma seferberliğinin meyvelerini yeni yeni alıyoruz. Tanktan topa, uçaktan uyduya, tüfekten tabancaya olan ihtiyacımızı kimseye bağımlı olmadan üretmeyi hedefliyoruz. Çok ciddi mesafe katettik. Şu halimizde bile terörle mücadelemizi kimseye muhtaç olmadan sürdürecek noktadayız" ifadelerinde bulundu.

'BAĞIMSIZ BİR DEVLET DEĞİL, SÜREKLİ KANAYAN BİR YARA AÇILIYOR'

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi referandumuna dair de konuşan Erdoğan "Bunun da bedelini ödeyecektir. Kaynayan kazan kapak tutmaz. Kuzay Irak'ta bağımsız bir devlet kurulmuyor. Birileri tarafından sürekli kanayan bir yara açılıyor. Kürt kardeşlerimizin, tüm oradaki dostlarımızın özelikle Kuzey Irak yönetiminin bu duygusal kararına evet dememeleri, bu rüyadan uyanmaları gerekir. Kerkük tartışmalı bölge ama bunlar Kerkük bizim diyor. Sen ne diyorsun? Kerkük tarihinde siz var mısınız? Suriye'nin kuzeyinde oynanan oyunu görüyoruz. Ülkemizin Ortadoğu coğrafyasından tecrit edilmesi, kuşatma projesi olduğunu biliyoruz. Kuzey Irak'taki oyun da aynı projenin oyunudur. Ne Suriye ne de Irak'ta ülkemize doğrudan saldırmayan hiç kimseye tavır almadık. Elimizden gelen her türlü yardımı yaptık. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimine bu ülkeyle yapılan ilk müdaheleden beri en büyük desteği verdik. Yeri geldi canlarını kurtarmak için yüzbinlercesine sınırlarımızı açtık. Yeri geldi kaynaklar kesildiği anda elimizdeki imkanları kendileriyle paylaştık. Maruz kaldıkları haksızlıklara karşı yanlarında durduk. Bunların karşılığında hiçbir şey istemedik. Ükemizin hassasiyet duyduğu konularda adım atmamalarını, saygı duymalarını istedik. Irak'ın toprak bütünlüğüne sahip çıkmalarını, Arap, Türkmen ve diğer gruplarla bir olsunlar, bunu istedik. Biz arkadan vurmadık ama bunlar vurdular. Geçmişte yaptıklarımızdan pişman değiliz ama madem şartlar değişmiştir, kendilerine her türlü desteği verdiğimiz Kuzey Irak Yerel Yönetimi ülkemize rağmen bir adım atmıştır, bunun da bedelini ödeyecektir. Bu meselenin Kuzey Irak'taki kürt halkıyla alakası yoktur. Zira İsrail bayraklarıyla sokakta dolaşmaları bizler için üzücüdür. Demek ki Mossad'la bu yönetimin geçmişi bir ve beraberdir. O da artık bütün ekranlara çıktı. Ne yaptığınızın farkında mısınız? Tek İsrail destekliyor başka var mı? Mesele Kuzey Irak'taki diğer kesimlerin Araplar'ın, Türkmenlerin bütün onların haklarıyla ilgili. Kuzey Irak yönetiminin kendi kafasına göre çizdiği haritadaki pek çok yerleşim yerinde Arap, Türkmen ve diğer gruplar vardır. Buralara uluslarararası diplomaside tartışmalı bölgeler deniyor. Kerkük tartışmalı bölge ama bunlar Kerkük bizim diyor. Sen ne diyorsun? Kerkük tarihinde siz var mısınız?" dedi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Katalanlar seçim merkezlerini işgal etti

SONRAKİ HABER

İstanbul'da IŞİD operasyonu: 50 kişi gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...