28 Temmuz 2012 10:05

‘Baskılara yanıtı coşkulu festivalle veriyoruz’

12. Munzur Kültür ve Doğa Festivali paneller, belgesel gösterimleri ve konserlerle devam ediyor. Festivalin ikinci gününde şehir stadyumunda yapılan gece etkinliğinde kadın sanatçılar sahne aldı. Binlerce kişinin bir araya geldiği etkinlikte halka Zazaca seslenen Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin, tüm baskılara rağmen coşkulu bir festival ya

‘Baskılara yanıtı coşkulu festivalle veriyoruz’
Paylaş

‘EGEMENLERE KARŞI BİRLEŞMELİYİZ’

Munzur Festivali’nde düzenlenen panellere de yoğun katılım oluyor. ‘Dersimin Güncel Sorunları’  konulu panelde konuşan Av. Barış Yıldırım, yaşanan sosyal, siyasal, kültürel ve  ekonomik sorunların hepsinin  birbirine bağlı olduğunu belirterek “Bu ülkede farklılıkları kucaklayan tek bir kimliği dayatmayan yeni bir anayasaya ihtiyaç var” dedi. BDP İl Başkanı Şerafettin Halis, asimilasyon politikalarının devam ettiğini belirterek “Egemenler karşılarında Kürt, Alevi, emekçi olunca her konuda birleşiyorlar. Biz de güçlü bir birliktelik kurmalıyız” dedi. Dersim’de yaşanan ekonomik sıkıntılara dikkat çeken Tunceli Sanayi Odası Başkanı Yusuf Cengiz, son olarak çıkartılan teşvik yasasının sorunları çözmeyeceğini söyledi.

Festivalin ikinci günü Dersim Kütüphanesi bahçesinde düzenlenen “Kadın Sömürüsüyle Güçlenen Erkek; Devletçi İktidar” konulu panelde konuşan BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, ilk ezilen ulusun kadınlar olduğunu söyledi. Özgürlüğün kaybedilen yerde aranması gerektiğini belirten Tuncel, “Erkek egemen zihniyeti değiştirmeliyiz. Bu zihniyeti değiştirmeliyiz. Şeklen ortaya çıkan eşitlik gerçek anlamdaki eşitlik değil. Kadınları politik olarak kazanmalıyız” diye konuştu.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi Sosyalist Kadın Meclisi Üyesi Beycan Taşkıran, AKP’nin kadın sömürüsünü derinleştirdiğine dikkat çekti. Yeni Demokrat Kadın Üyesi Ezgi Duman ise, kapitalist sistemin kendini kadının sömürüsü üzerinden var ettiğini söyledi.

EMEP GYK Üyesi Sevda Karaca ise yaptığı konuşmada kadın emeğinin ucuz iş gücü olarak piyasaya sunulduğunu belirtti. AKP’nin kadını bir yandan dört duvar arasına sıkıştırdığına bir yandan da evlerde yürüyen fason işlerde çalıştırdığına dikkat çeken Karaca, HEY Tekstil işçilerinden örnek vererek, “Kadınlar mücadele içinde öğreniyorlar” dedi. (Dersim/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘AKP, Kürtlerin iradesine saygı göstermeli’

SONRAKİ HABER

Konserler Santralistanbul’dan çekiliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...