30 Eylül 2017 10:17

İstanbul’dan Sur'la dayanışmaya geldiler

İstanbul’da Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki yıkıma karşı başlattıkları imza kampanyası sona eren Sur’la Dayanışma Platformu, ilçeye geldi.

Paylaş

Sur'la Dayanışma Platformu, İstanbul'da topladığı imzaları alarak yıkımın sürdüğü Sur’un Alipaşa mahallesine geldi ve dayanışma açıklaması yaptı.

Açıklamaya HDP Diyarbakır Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş’la Feleknas Uca da destek verdi. Mahalle halkıyla toplantılar yapan platform üyeleri, toplanan imzalarla buradan TBMM’ye gidecek.

‘YANLIŞTA ISRAR EDİLMESİN’

Platformun açıklamasından önce söz alan HDP Diyarbakır Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş, “Eskiden Sur denilince tarih geliyordu akıllara. Maalesef geldiğiniz dönemde o medeni yüz tersyüz edildi. Bize bırakılan bu medeni miras bugün adeta ayaklar altında.Yıkımlarla Sur’un kimliğinin hafızasının değişmesi mümkün değil. Bugün bu yanlışta, yıkımda ısrar edilmesin. Türkiye’nin dünya gündeminde ulusal, uluslararası, evrensel değerler açısından mahkumiyet yaşamasını istemiyoruz” dedi.

‘HÜKÜMET HAK İHLALLERİNDEN VAZGEÇSİN’

Erdoğmuş’un açıklamasından sonra Sur’la Dayanışma Plaformu adına Prof. Dr. Ayşe Erzen basın açıklamasını yaptı.

Sur’da süren yıkımla her gün ayrı bir dramın ve insan hakkı ihlalinin yaşandığını söyleyen Erzen, “Sur’da yaşananlar birçok insan hakkı ihlalinin yanı sıra, Türkiye’nin uluslararası insan hakları sözleşme ve mekanizmalarındaki yükümlülükleri ve kendi anayasası doğrultusunda garanti altına alınmış olan konut hakkının da ilk görüşte insan hakkı ihlali sayılan zorla tahliyeler vasıtasıyla ihlali anlamına gelmektedir” dedi. Hukuk ve yargı süreçleri açısından da vahim durumların söz konusu olduğunu dile getiren Erzen, “Diyarbakır Sur ile ilgili, riskli alan ve acele kamulaştırmaların iptaline ilişkin açılan davalarda Danıştay, yerleşik içtihatlarına, yargı kararlarına rağmen, Sur özelinde bu kararlara aykırı olarak ve içtihat değiştirerek yıkımın devam etmesi sonucunu doğuracak şekilde kararlar vermektedir. Bütün bunları yan yana koyduğumuzda, devletin ve hükümetin önümüzdeki aylarda uluslararası kamuoyu ve kurumlar nezdinde oldukça sıkıntılı durumlar yaşayacağını hatta hukuken hak ihlallerinden dolayı hüküm giyeceğini söyleyebiliriz. Platform olarak yurttaşlık görevimizi yerine getiriyor ve hükümeti bu ihlallerden vazgeçmeye çağırıyoruz” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çanakkale’de CHP delege seçimi iptal edildi

SONRAKİ HABER

Başbakan Yıldırım: IKBY bundan sonrasının tek sorumlusudur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...