30 Eylül 2017 07:49

Mevlüt Uysal tepkisi: Tesadüf değil ödüllendirme

CHP’li Şenal Sarıhan, Sivas Katliamı sanığını savunan Mevlüt Uysal’ın İBB başkanlığına getirilmesine tepki gösterdi.

Paylaş

Madımak’ta 2 Temmuz 1993 yılında aralarında çocukların da olduğu 35 kişiyi yakarak öldürenlerin avukatlığını yanan Mevlüt Uysal’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkanlığına getirilmesine ilişkin tepkiler sürüyor.

Katliamda yaşamını yitirenlerin ailelerinin avukatlığını yapan CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, bu atamaların bir tesadüf değil, ödüllendirme olduğunu söyledi. Herkesin savunulma ve savunma hakkı olduğunu hatırlatan Sarıhan, şunları ifade etti:
“Şimdi bir avukatın bütün kamuoyunun, dünya kamuoyunun gözleri önünde gerçekleşmiş bir katliam dosyasına avukat olarak girmesini şahsen ben kabul edemiyorum. Sivas Katliamı insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Bu suç karşısında bütün hukukçuların özenli davranması gerekmektedir. Katliamda yaşamını yitiren insanların büyük çoğunluğu hem Alevi hem de sol düşünceleri savunan insanlardı. Bu, saldırının özel olarak bu kesime yöneltildiğini açıkça ifade ediyor. İstanbul gibi büyük bir kentte Alevi toplumunun, aydın toplumunun bu denli büyük olduğu bir kentte bu kişinin belediye başkanı olması toplumsal hassasiyetler açısından gerçekten ciddi bir ihmaldir ve tehdittir. Çünkü ayrışma politikalarının bir devamıdır.”

Katliamı gerçekleştirenleri savunan birçok avukatın AKP döneminde siyasi alanda önemli görevlere geldiğini belirten Sarıhan, “Sanıkların avukatların bugün kamusal görevlerle ödüllendirildiğini görüyoruz” diye ekledi.

'ÇOK ACI'

Garip Dede Dergahı Başkanı Celal Fırat ise, Alevi toplumunun hassasiyetlerinin göz ardı edildiğini vurguladı. Fırat, şunları dile getirdi:
“Alevilerin katili olarak lanse ettiğimiz Yavuz Sultan Selim adı köprüye verildi. Yine kamusal alanlara isimler veriliyor. Mevlüt Uysal belediye başkanı seçilmiş. İnsanın yüreğini burkan bir olay bu. Sivas'ta 35 insanı diri diri yakan bir mantığın avukatlığını yapan bir insanın, her kesimden insanların içinde olduğu bir yerde belediye başkanı olması çok acı. Bunu yapacak başka insanlar vardı. Bu kabul edeceğimiz ve destek vereceğimiz bir durum değil.”

MADIMAK FAİLLERİNİ SAVUNANLAR HANGİ GÖREVLERE GETİRİLDİ?

Ahmet Özer - Refah Partisi 1998 yılı Konya Meram Belediye Başkan Vekili
Ali Aşlık - AKP İzmir eski İl Başkanı
Ali Bulut - 22. dönem AKP Maraş Milletvekili TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi
Bedrettin İskender - AKP Ümraniye Belediye Başkan Adayı
Bülent Tüfekçi - AKP Malatya İl Başkanı
Celal Mümtaz Akıncı - Anayasa Mahkemesi Üyesi
Hayati Yazıcı - 60. Hükümette Devlet Bakanı
Haydar Kemal Kurt - AKP Isparta Milletvekili
Hurşit Bıyık - AKP Trabzon İl Başkan Yardımcısı, Milletvekili Adayı
İbrahim Hakkı Aşkar - 22. Dönem AKP Afyon Milletvekili
Reşat Yazak - Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi
Şevket Kazan - 1996 yılında Adalet Bakanı (MA)

ÖNCEKİ HABER

Sanayi sitesi esnafından kavşak eylemi

SONRAKİ HABER

Maltepe’de Cumhuriyet Benim Festivali başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...