30 Eylül 2017 07:15

Habersiz evlendirildi, 2 kez intihara yeltendi

Van’da S.A. adlı genç kadına hiç tanımadığı bir erkekle kendisinden habersiz resmi nikah kıyıldı. Kadın 2 kez intihara teşebbüs etti.

Paylaş

AKP'nin il ve ilçe müftülerine resmi nikah kıyma yetkisi veren Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na karşı kadınların tepkileri sürerken, Van’da yaşanan bir olay, dikkat çekti. Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) kapatılan Van Kadın Derneği'ne (VAKAD) başvuran S.A. adlı genç kadın, hem kendisine uygulanan aile şiddetini hem de hastanede yaşadıklarını anlattı. Evlenmek istemediği bir erkekle resmi nikahının kıyıldığını aldığı kimlikle öğrenen S.A., VAKAD Başkanı Songül Özinver'i arayarak destek talebinde bulundu.

SEVDİĞİYLE EVLENMESİN DİYE...

Evlenmeyi kabul etmeyen S.A.’nın zorla evlendirilmeye çalışıldığını söyleyen VAKAD Başkanı Songül Özinver, “Müftülere nikah kıyma yetkisinin tartışıldığı bugünlerde kadınlardan habersiz resmi nikahın bile yapıldığına tanıklık ediyoruz. Van’da yaşayan 19 yaşındaki S.A. isimli genç kadın, sevdiği erkekle evlenmek istediği için ailesinden yoğun baskı ve şiddet görüyor. Aile ise, S.A.'nın sevdiği erkekle evlenmemesi için çok farklı bir yönteme başvurarak, başka bir erkekle resmi nikahını kıydırıyor” dedi.

Özinver, Haziran ayında zorla nişanı yapılan genç kadının, kısa bir süre sonra 2 kez intihara teşebbüs ettiğini söyledi. S.A.'nın uzun süre komada kaldığını aktaran Özinver, "Doktorlar S.A.'nın bir kez daha intihara teşebbüs etmesi halinde ölebileceğini söyledi. S.A., hastanede bulunduğu sırada bir hemşirenin telefonuyla bize ulaştı ve destek istedi” dedi.

'POLİS NASİHATLERDE BULUNDU'

S.A.’nın ilk intihar girişiminde ailesiyle ifadeye çağrıldığını; ama polislerin tutanak tutmadığını belirten Özinver, “Olaydan sonra intihar eden S.A., ailesiyle birlikte 15 Temmuz tarihinde karakola çağrılıyor. Orada polis ayaküstü ifade aldıktan sonra S.A.'ya nasihatlerde bulunup gönderiyor. Polis, intiharın nedenlerini araştırmadan S.A.'yı aynı eve geri gönderiyor. Hatta S.A., uğradığı baskı ve şiddet karşısında polise kadın sığınmaevine gitmek istediğini söylüyor; ama aile kadını orada ikna edip eve geri götürüyor” diye konuştu.

'EVLENDİRİLDİĞİ KİŞİYLE YAŞAMAYA ZORLANDI'

S.A.’yı eve götüren ailenin baskısının sürdüğünü, hatta genç kadının ikinci kez intihara kalkıştığını dile getiren Özinver, “Aile, S.A.'yı eve götürdükten sonra kimliğini getirip gösteriyorlar. Ağabeyi, S.A.’ya ‘Sen artık evli bir kadınsın ve kocanla yaşamaya başlayacaksın’ şeklinde tehditlerde bulunuyor. S.A., nüfus cüzdanında değişen soyadını görünce evlendirildiğine inanıyor. Aile daha sonra S.A.’yı alıp gözlerini kapatarak evlendirildiği adamla bir hafta boyunca aynı evde yaşamaya zorluyor. Kadın bir hafta boyunca nerede olduğunu nasıl oraya getirildiğini bilmeden direniyor. En sonunda S.A. ikinci kez intihara kalkışıyor” dedi.

'EVLENDİRİLDİĞİNİ DEĞİŞEN SOYADIYLA ANLADI'

İkinci intihar olayında da S.A.’nın hastaneden bir hemşirenin telefonuyla kendisine ulaştığını belirten Özinver, “Hastanede bana ulaştığında hem fiziksel hem de psikolojik olarak durumu çok kötüydü. Olay ile ilgili polisten bilgi almak istedim; ama bana 'asılsız ihbar' cevabını verdiler. Ama ben peşini bırakmak istemedim. Çünkü S.A., ailesinin onu evlilik için zorlaması halinde kendini öldüreceğini söylüyordu. S.A, hastaneden çıktıktan sonra bir türlü ulaşamadık. Tabi polise ismini soyadını yaşadığı yeri verdim ama yine de bulunamadı. Sonradan öğrendik ki; S.A’nın resmi nikahı, istemediği o erkekle kıyılmış. Oysa bu tür adli vakalarda hastane polisinin hemen devreye girmesi geriyor. Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) ile irtibata geçtik; ama onlar da polis diliyle ‘asılsız ihbardır, biz bir şey yapamayız. Olayı kapattık’ dediler. Ben de, 'Bu işin peşini bırakmayacağım' deyince aradılar ve 'Ne gerekiyorsa birlikte yapalım' şeklinde söylemlerini değiştirdiler” ifadelerine yer verdi.

'KADERİNE TERKEDİLDİ'

Yaşanan olayın kendisinde de şaşkınlık yarattığını belirten Özinver, “Polisle yaptığım son konuşmada, tutanak tutmadıkları ve kadının soyadının değiştiği için adres bulamadıkların itiraf ettiler. Kadın şu an hala aynı evde ailesiyle yaşıyor. Evlendirildiği kişi de boşanmayı kabul etmiyor. S.A., bu erkekle hiçbir şekilde evlenmek istemediği halde yaşamaya mecbur bırakılacak. Aslında bu olayda gördüğümüz gibi, kadınlar resmi nikah için bile habersizce istemedikleri erkeklerle evlendirilebiliyor” dedi.

Özinver son olarak, “Polis, kadının 18 yaşını geçtiğini ve şikayetçi olmadığı için aileye herhangi bir şey yapamadıklarını söyledi. Oysa bu kadın iki kez intihar edecek seviyeye geliyor, resmi nikahı habersizce yapılıyor. Ama yine de aileye hiçbir şey yapılmıyor” sözleriyle duruma tepki gösterdi. (Van/MA)

ÖNCEKİ HABER

‘Heykel’ davul-zurnayla göbek attı

SONRAKİ HABER

'Kadınları üretim alanlarında istemiyorlar'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...