30 Eylül 2017 06:07

Bakan Fakıbaba’nın hayali et, süt; Türkiye’nin gerçeği ekmek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba: Mutlaka ve mutlaka protein oranını artırmamız lazım.

Paylaş

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, toplantı ve açılışlara katılmak üzere Kahramanmaraş'a geldi. Canlı hayvan borsasının açılış törenine katılan Fakıbaba, şöyle konuştu:
“Bu kardeşiniz hep emrinizde ve hep şunu söylüyorum. Biz her zaman üreticinin de, üretici ile tüketici arasında olan esnafa da, sanayiciye de, ithalatçıya da, ihracatçıya da açık ve net konuşalım biz her zaman onların yanında olacağız. Niye? 80 milyon tüketicim var benim, 80 milyon kardeşim var benim onların da mutlaka ve mutlaka protein oranını artırmamız lazım. Bizim torunlarımızın et yemesi lazım. Bizim gençlerimizin daha fazla süt alması lazım, daha fazla protein alması lazım.”

ETTE GÜMRÜK DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ

Konuşmasında hayvan üreticilerinin yanında olduklarını ileri süren AKP hükümeti Fakıbaba’nın önerileri doğrultusunda 29 Haziran’da canlı hayvan, kırmızı ette gümrük vergilerini düşürmüştü. Enflasyonu düşürmek bahanesiyle atılan adımla canlı büyükbaş hayvanlarda yüzde 135 olan gümrük vergisi oranı yüzde 26’ya, büyükbaş hayvanların etinde 100-225 arasında değişen gümrük vergisi oranları ise yüzde 40’a indirilmişti. Hayvan üreticileri yüksek girdi maliyetleri karşısında ithal et ve hayvan ithalatında gümrük vergisinin düşürülmesine tepki göstermiş; rekabet edemeyeceklerini açıklamıştı.

HAYALLER PROTEİN, GERÇEKLER EKMEK!

Ayrıca Bakan Fakıbaba yine protein tüketiminin artırılması yönündeki hayallerini anlatırken; geçtiğimiz hafta yayınlanan bir araştırma gerçeklerin tam tersi olduğunu ortaya koymuştu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin verilerine göre; Türkiye’de yıllık kişi başına düşen ekmek tüketimi Avrupa ülkeleri ortalamasının 3 katı düzeyinde. Yani ortalama olarak Türkiye’de yaşayan bir kişi yılda yaklaşık 140 kilogram ekmek yiyor. Et ve süt tüketimi ise çok yetersiz. TZOB verilerine göre ekmeğin ardından en çok tüketilen besin maddesi ise yine ekmeğin ham maddesi buğday. Buğdayı ise domates takip ediyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır Açık Cezaevi'nde Özgürlükçü Demokrasi yasağı

SONRAKİ HABER

İncir cipsi ihraç ürünü oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa