30 Eylül 2017 03:27

ABD, Küba'daki Büyükelçilik çalışanlarını geri çekiyor

Küba'daki ABD Büyükelçiliği çalışanlarının büyük kısmı 'gizemli saldırılar' gerekçesiyle geri çağrıldı.

Paylaş

ABD, Küba'daki Büyükelçilik çalışanlarının büyük çoğunluğunu "gizemli saldırıları" gerekçe göstererek çekme kararı aldı.

Saldırıların niteliğine dair bilgi verilmezken, en az 21 çalışanın "kendilerini iyi hissetmedikleri" belirtildi.

BBC'nin haberine göre diplomatlar hafif beyin travması, sağırlık, baş dönmesi ve mide bulantısı gibi sorunlar yaşadı.

ABD, bu "gizemli saldırıların" bazılarının otellerde gerçekleştiği belirtilerek, vatandaşlarına da Küba'ya yönelik seyahat uyarısı yaptı. Sağlık sorunu yaşayanlar arasında en az iki Kanadalı da bulunduğu belirtildi.

'AKUSTİK SALDIRI'

Ağustos ayında da ABD'nin Küba'daki diplomatlarına "akustik saldırı" düzenlendiği iddia edilmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson geçen hafta yaptığı açıklamda Havana'daki büyükelçiliğin kapatılmasının değerlendirildiğini söylemişti.

ABD Havana'daki büyükelçilikte, "önemli görevlerde" bulunmayan personele, aileleriyle birlikte kenti terk etmeleri emrini verdi. Elçilikte sadece "olağanüstü durum" personeli kalacak. Küba'daki vize işlemleri de süresiz olarak durduruldu.

SAĞLIK SORUNLARININ NEDENİ BULUNAMADI

Geçen yıl sonundan itibaren yaşanan olaylara yönelik olarak, Amerika Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Kanada polisi ve Kübalı yetkililerin katılımıyla soruşturma yürütülüyor. Ancak elçilik görevlilerinin yaşadığı sağlık sorunlarının nedenine dair net bir bilgiye ulaşılamadı.
ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi "Saldırıların ne ile ve nasıl gerçekleştirildiğini bilmiyoruz" dedi.

'ULTRASONİK DALGALAR'

Geçen ay, diplomatların kulak tarafından duyulamayan ancak sağırlığa yol açma ihtimali bulunan ultrasonik dalgalara maruz kaldığı iddia edilmişti. ABD "saldırılardan" Küba'yı sorumlu tutuyor. Küba ise iddiaları reddediyor. Ancak Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ne ABD ne de Küba hükümetinin suçluyu tespit edemediğini belirtti. ABD'li yetkili "3. bir ülkenin sorumlu olabileceği ihtimalini gözardı etmiyoruz ancak soruşturma sürüyor" dedi.

TRUMP'IN GELİŞİYLE İLİŞKİLER YENİDEN BOZULDU

ABD ile Küba, 54 yıllık aranın ardından 2015'te diplomatik ilişkilerini yeniden aktif hale getirmişti. 2016'da Küba'yı ziyaret eden dönemin ABD Başkanı Barack Obama, 1928 yılından sonra ülkeyi ziyaret eden ilk ABD Başkanı olmuştu. ABD Başkanı Donald Trump Haziran ayında yaptığı açıklamada Obama'nın Küba politikasından bazı geri adımlar atabileceğini açıklamış ancak Havana'daki büyükelçiliği kapatmayacağını söylemişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Domatesin kışlık hikayeleri (tarifleri)

SONRAKİ HABER

TEM bağlantı yolunda kaza: 2 yaralı 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...