30 Eylül 2017 00:04

Öğretmenlerin teneffüs sohbetleri

Ankara'dan bir öğretmen, öğretmenler odasında tanık olduğu sohbetlerden birkaçına değindi.

Paylaş

Bir öğretmen
Ankara

Öğretmenler kendi aralarında konuşuyorlar; “Bu yıl fotokopi makinesi kartlı olacakmış”. Fotokopi makinesini kullanmak isteyen öğretmen sınıfından fotokopi parası adı altında 10 TL toplayacak ve idareye teslim edecekmiş. Parayı teslim eden öğretmene makineyi kullanabileceği kart verilecekmiş. Para yoksa çekim yok. “Yani bu para normalde topladığımız aidattan farklı bir şey mi?​” diye soruyor biri. Aynen öyle bu sadece fotokopi için. Desene defter tutacağız bu sene de.

Öğretmen elinde bir liste hangi öğrenci para verdi, vermediyse niye vermedi, bunlarla uğraşıyor. Sanki alacak verecek ilişkisi olan tüccar gibi sürekli parasal konularla muhatap olmak zorunda bırakılıyor. “Öğretmenin işi para toplamak mıdır?​” diye devam ediyor yeni gelen matematikçi. 

“Hocam siz yeni geldiniz bilmezsiniz bizim burada topladığımız paralar keşke yetse de okulun işi hallolsa” diyor yaşlı bir matematik öğretmeni. Bu okulda geçen yıllarda su kesildi. 3 gün susuz kaldı bu okul. Kaloriferlerin yanmadığı günler oldu. bu nasıl iş ya ben anlamıyorum özel okulda okuyanlara teşvik veren devlet bizden kağıt parası toplatıyor…

Aidattı, fotokopiydi bunlara zamanla alıştırıldık. Biz sesimizi çıkarmayıp denilen her şeyi yaptıkça idareciler de bundan cesaretle okulların maddi işlerinin çözümünü de sanki öğretmenin görevlerinden biriymiş gibi kanıksattılar. Hatta sınıfının parasını ilk önce toplayıp idareye verenler sanki çok matah bir şeymiş gibi onore ediliyor.

“Okulda iyi kötü kütüphane vardı. Orası öğrenci fazla denilerek sınıfa çevrildi. İki tane fen laboratuvarı vardı, hoş içinde doğru dürüst malzeme yoktu, ama işimizi görüyordu. Ama geçen yıl o iki laboratuvar da normal sınıfa çevrildi. Ama girişte kocaman bir sınıf mescit olarak dizayn edilmeye başlandı bile” diye fısıldıyor bir fen öğretmeni.

“Hiç kimseye bir şey sormadan danışmadan müfredat değişikliği yapıldı. Atatürkçülük konuları sosyal bilgiler 5. sınıf kitabından çıkarıldı. Evrim çıkarıldı, cihat girdi. Bir gecede TEOG kaldırıldı” diyerek devam ediyor sosyal bilgiler öğretmeni. Ama çağ atladık eğitimde. Evet, Yakın Çağ’dan Orta Çağ’a atladık. Derken zil çaldı ve herkes sınıflarına dağıldı. Konuşulan konular da masada öylece kaldı. 

ÖNCEKİ HABER

ABD Sağlık Bakanı Tom Price istifa etti

SONRAKİ HABER

Aileler çocukları için istihdam fuarına koştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa