29 Eylül 2017 12:05

‘Barzani referandumu dondurmaya hazır’ iddiası

IKBY’den henüz resmi bir açıklama gelmedi. 

Paylaş

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani’nin bağımsızlık referandumunun sonuçlarını 'dondurma' teklifini gözden geçirmeye hazır olduğu öne sürüldü. İddia, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı İyad Allavi’ye ait. 

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Barzani’ye ‘bir geçiş süreci boyunca referandum sonuçlarını dondurma’ önerisi getirmiş; bu süreçte ‘Kürt ve Arap kardeşliğini yeniden tesis etmek amacıyla, birleşik, demokratik ve federal bir Irak için müzakere yapılmasını’ önermişti.

‘İŞBİRLİĞİ YAPMAYA HAZIRIZ’

Allavi bugün, Barzani’nin kendisine bir mektup yazarak bu girişime destek beyan ettiğini iddia etti. Gazete Duvar’ın Rudaw’ın İngilizce sitesinden aktardığı habere göre, Barzani mektupta ‘girişimin iki taraf arasında yapıcı görüşmelere yardımcı olacak bazı unsurlar içerdiğini’ belirtti.

Allavi’nin ofisinden yapılan açıklamaya göre Barzani mektupta, "Sizin girişiminize açığız ve sizinle işbirliği yapmaya hazırız" dedi.

‘OYLAMA BAĞIMSIZLIK ANLAMINA GELMİYOR’

Allavi, Barzani’nin mektubunda şu ifadeleri kullandığını açıkladı: "Referandumdan önce ve sonra, oylamanın derhal bağımsızlık ilan edileceği anlamına gelmediğini, iki yıl beklemeye hazır olduğumuzu ve bu süreçte bizi iki ulus için de herhangi bir dayatma olmadan bir gelecek inşa etmek için iki ortak haline getirecek, her meselenin konuşulduğu kapsamlı bir diyalog kurabileceğimizi teyit etmiştik.”

Rudaw, Barzani’nin ofisinin de bu içeriği doğruladığını yazdı. Ancak IKBY’den henüz resmi bir açıklama gelmedi. (HABER MERKEZİ)


ABD KONGRESİNE KÜRDİSTAN İÇİN TASARI SUNULDU

ABD Kongresine, Kürdistan’ın bağımsızlığının tanınması için bir tasarı sunuldu. Arizona eyaleti temsilcisi olan Treth Franks, iki Kongre üyesiyle birlikte tasarıyı, Temsilciler Meclisinin Dış İlişkiler Komisyonunun gündemine sundu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, ABD’nin Kürdistan Bölgesi ile olan tarihi ilişkilerinin referandumdan etkilenmeyeceğini söyledi.

Rûdaw’a konuşan tasarının sahibi Kongre Üyesi Treth Franks, “Kürtler IŞİD’le savaşta büyük bir kahramanlık sergiledi. Diğer kesimleri korumak için kanlarını döktüler. Ayrıca dini özgürlüklere olan bağlılıklarını da gösterdiler. Birçok şeyi doğru şekilde ortaya koydular, birçok kez de IŞİD’e karşı tek başına savaştılar. Êzidîleri ve Hristiyanları korudular” dedi.

Arizona eyaleti temsilcisi olan Treth Franks, iki Kongre üyesiyle birlikte tasarıyı, Temsilciler Meclisinin Dış İlişkiler Komisyonunun gündemine sundu. Cumhuriyetçiler dışında Demokratlardan da Kürdistan’ın bağımsızlığına destek verenler var.

Franks, “İki taraftan da desteğin artarak süreceğini düşünüyorum. Kendimi Kürtlerin dostu olarak görüyorum ve dostlar her zaman birbirleriyle doğru konuşur. Kürtler oylama yaptıktan sonra insan haklarına bağlı kalmaya devam etmeli” diye konuştu. Treth Franks, önümüzdeki günlerde Kongrede Kürtlere verilen desteğin artacağını öngörüyor.

‘REFERANDUM, İLİŞKİLERİ ETKİLEMEYECEK’

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert yaptığı açıklamada, Irak Kürdistan Bölgesinde yapılan referandumdan dolayı “hayal kırıklığı yaşadıklarını” ancak ABD’nin Kürdistan Bölgesi ile olan tarihi ilişkilerinin referandumdan etkilenmeyeceğini söyledi.

Rûdaw muhabirinin, “Kürdistan halkının ‘Toplu halde cezalandırılması’nı engellemeye yönelik bir girişiminiz var mı? Hava seferlerinin büyük bir kısmı cuma günü itibariyle iptal edildi. İran ve Türkiye’den gelen açıklamalara göre İran ve Irak, Kürdistan’ın sınır kapılarına zorla el koymaya çalışıyor. ABD bunu durdurmaya yönelik bir şey yapacak mı?​” sorusuna Nauert şu yanıtı verdi: “Buna kesinlikle karşıyız. Kimden gelirse gelsin, şiddet olaylarına karşı olduğumuzun güçlü şekilde duyulmasını umuyoruz.”

Demokratların en güçlü senatörü Chuck Schumer bağımsız Kürdistan’a desteğini açıkladıktan sonra bu hafta içinde Washington’da Kürtlere olan destekte artış yaşandı.

MÜSLİM’DEN REFERANDUMA DESTEK 

PYD’nin Eski Eş Başkanı Salih Müslim, Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki bağımsızlık referandumuna destek verdi. Demokratik Birlik Partisi (PYD) Rimêlan’da düzenlediği 7. Kongresinde yeni eş başkanlarını seçti. Eş başkanlar Salih Müslim ve Asya Abdullah’ın yerine Şahoz Hesen ve Ayşe Hiso seçildi. Şark’ül Evsat gazetesine demek veren Salih Müslim, Irak Kürdistan Bölgesi Yönetiminde yapılan bağımsızlık referandumuyla ilgili konuştu. Müslim, bağımsızlık referandumuna saygı duyduklarını söyledi. Müslim, “Bazıları referandumun Türk, Arap ve Farsların ulusal güvenliğini ortadan kaldırdığını söyledi. Peki, Kürtlerin ulusal güvenliği yok mu?​” diye sordu. PYD Eş Başkanı Hediye Yusuf’un da Twitter hesabından yaptığı açıklamada Irak Kürdistan Bölgesi’ne ambargo uygulanması halinde Suriye’de kontrolleri altındaki bölgenin kapılarının sonuna kadar açık olacağını ifade etti. 

‘REFERANDUM IŞİD İLE MÜCADELEYİ ETKİLEMEDİ’

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetiminin bağımsızlık referandumuna ilişkin tartışmalar sürerken ABD’nin öncülüğündeki Uluslararası Koalisyonu Sözcüsü ABD’li Albay Riyan Dillon, referandumun “IŞID ile sürdürülen mücadeleyi etkilemediğini” belirtti. Ryan, peşmerge güçlerinin “IŞİD ile mücadelede yer almaya devam ettiklerini” ifade etti.

K24 İngilizceye göre, Pentagon muhabirlerine telekonferans sistemi ile konuşan Albay Dillon, peşmerge güçlerinin “IŞİD’e karşı verilen mücadele yer almaya devam ettiğini” belirterek peşmergenin Kerkük iline bağlı Havice’yi kurtarma operasyonundaki rolünün, bir ay önce Telafer’in kurtarılması sırasında oynadığı rolün aynısı olduğunu ifade etti.

Ryan Dillon, peşmergenin “Telafer’e saldıran güçte bir rolü olmasa da kentten kuzeye doğru kaçmaya çalışan IŞİD üyelerinin durdurulmasında hayati bir rol oynadığını ve yüzlerce IŞİD savaşçısını ele geçirdiğini” söyledi. Bu arada, bir soru üzerine peşmerge ile Irak Güvenlik Güçleri arasındaki koordinasyonun devam ettiğini de anlatan Dillon, referandum meselesini “siyasi bir konu” olarak niteledi ve ABD’nin uluslararası koalisyon nezdindeki Daimi Temsilcisi Brett McGurk’un referandumu durdurmaya yönelik çabalarını zikretti. 

ESKİ ELÇİDEN ELEŞTİRİ

ABD Başkanı Donald Trump Yönetiminin Irak Kürdistan Bölgesi’nde düzenlenen bağımsızlık referandumuna ilişkin tutumu tartışılıyor. ABD’nin Eski Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker da, ülkesinin referanduma ilişkin tavrını eleştirdi ve Washington’u gerilimleri azaltmak için çaba göstermeye çağırdı. CNN International’a konuşan Ryan Crocker, ABD’nin 25 Eylül’de düzenlenen referanduma yönelik tavrını eleştirdi. BAS News’a göre, Crocker ABD’nin tavrıyla “Bağdat’ı daha sert bir tutum almaya cesaretlendirmiş olabileceğini” öne sürdü. Washington’u, ortaya çıkan gerilimleri azaltmak için rol oylanamaya çağıran Crocker, açıklamalarında İran’ın referandum konusundaki “tehditleri”nden duyduğu kaygıyı dile getirirken de “İran’ın Kürt bölgesinde çok sorun yaratma kapasitesinin olduğunu” söyledi. Büyükelçi Crocker, “İranlıların Irak’ta farklı bir gündemleri var. Irak’ta sürekli istikrarsızlaştırılmış ve meydan okunan bir devlet görmek istiyorlar” gibi sözleri kullandı. (DIŞ HABERLER)


ABDULLAH GÜL: SORUMSUZ MANŞETLER GÖRÜYORUM

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde yapılan bağımsızlık referandumu sonrası bazı gazetelerin manşetlerini eleştirdi ve “Sanki bizim Kürt nüfusumuz yokmuş gibi sorumsuzca” ifadesini kullandı:
“Bir taraftan Irak'ın toprak bütünlüğünün siyasi birliğini hep desteklememiz lazım ki biz bunu güçlü bir şekilde destekledik. Bir taraftan halk olarak, basın olarak siyasiler olarak, demeçlerimizde söylemler öyle olmalı ki herhangi bir şekilde kendi vatandaşlarımızın bazılarının da asla onların kalbini de buruk hale getirmemek gerekir. Ne söylediğimi anladınız. Manşetlere baktığımda sanki bizim Kürt nüfusumuz yokmuş gibi sorumsuz manşetler de görüyorum. Bu coğrafyada herkes kendi ülkesinde huzur içinde, barış içinde yaşamalı. Bunu sağlamak da o ülkeyi idare edenlerin görevleri onun için de vaktiyle Saddam'ın acımasızlığı olmasaydı, Irak da bu duruma gelmezdi. Bütün bunlardan alınacak dersler var.”

 


REX TILLERSON: TEK TARAFLI REFERANDUMU TANIMIYORUZ

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin 25 Eylül'de gerçekleştirdiği bağımsızlık referandumuna ilişkin ABD'den bir açıklama daha geldi. ABD Dıişlerş Bakanı Tillerson, IKBY'deki referandumu tanımadıklarını duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson Irak Kürditan Bölgesel Yönetimi (IKBY) referandumuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Tillerson açıklamasında "ABD, IKBY'nin tek taraflı bağımsızlık referandumunu tanımıyor. Oylama ve sonuçların meşruiyet taşımadığını belirtiyor ve birleşik bir Irak'tan yana olduğumuzu tekrarlıyoruz" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, "Başından beri bu referanduma karşı olduğumuz konusunda çok açık olduk, çünkü bunun istikrarsızlık sağlayacağını düşündük" ifadesini kullanmış ve ABD'nin tansiyonun düşürülmesine yardım edebileceğini söylemişti.

25 Eylül'de gerçekleştirilen referanduma katılım yüzde 72 düzeyinde gerçekleşmiş, seçmenlerin yüzde 92'si bağımsızlık referandumunda 'Evet' oyu kullanmıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Mevsimlik işçiler dönüyor: 3 kuruş parayla kışı geçirecekler

SONRAKİ HABER

Dış ticaret açığı büyüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...