29 Eylül 2017 09:56

'Ceylan Önkol'un dosyası zaman aşımına mı bırakıldı?'

HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, Ceylan Önkol dosyasını Başbakan Binali Yıldırım’a sordu.

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, 28 Eylül 2009’da Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Şenlik (Xiraba) köyünde, koyunlarını otlattığı sırada Tapantepe Karakolu'ndan havan mermisi atılması sonucu öldürülen 12 yaşındaki Ceylan Önkol dosyasını Başbakan Binali Yıldırım’a sordu.

Aradan geçen 8 yılda faillerin bulunmadığını hatırlatan Yiğitalp, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Ceylan Önkol’un ölümüyle ilgili soruşturmayı yürüten dönemin savcısı, Önkol’un ölümüne neden olan ancak bir türlü bulunamayan şüpheliler hakkında, 'Görevini kötüye kullanmak' suçlamasıyla açtığı soruşturmada 4 Nisan 2013 tarihinde takipsizlik kararı vermiştir. Yine Ceylan Önkol’un ölümüyle ilgili soruşturmayı yürüten dönemin savcısı, dosyadaki kanıt ve raporların faillerin tespiti için yetersiz olduğunu ileri sürerek, 30 Nisan 2014 tarihinde dosya için 'Daimi arama kararı' vermiştir.”

Yiğitalp, Başbakan Yıldırım’a şu soruları yöneltti:

“- Ceylan Önkol’un öldürülmesi ile ilgili kaç askeri personel hakkında soruşturma açılmıştır?

- Ceylan Önkol’un öldürülmesi ile ilgili kaç hukuki soruşturma açılmıştır? Bu soruşturmalar ne aşamadadır?

- Ceylan Önkol’un öldürüldüğü mahalleye gitmeme gerekçesini güvenlik sorunu ile açıklamaya çalışan kamu görevlileri hakkında herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?

- Ceylan Önkol’un öldürülmesi ile ilgili dosya için 'Daimi arama kararı' verilmesi ile amaçlanan dosyanın zaman aşımına uğraması mıdır?

- Son 15 yılda kaç çocuk kolluk güçleri tarafından öldürülmüştür? Öldürülen çocukların kaçının katili/katilleri bulunmuştur? Kaçının davası devam etmektedir? Sonuçlanmayan ya da takipsizlikle sonuçlanan kaç dava vardır?​” (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Merkel’den Macron’a temkinli destek

SONRAKİ HABER

Taşeron sağlık işçileri, sağlık hizmetinden faydalanamıyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa