Başbakan: Liselere geçişte açık uçlu sorular sorulacak

Sınavla ilgili her gün başka açıklama yapılıyor: Hangi açıklamaya itibar edilecek?

29 Eylül 2017 07:09
Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Başbakan Binali Yıldırım TEOG’un yerine getirilecek yeni sınav sistemine ilişkin bilgiler verdi. Sınavın test değil klasik sorulardan oluşacağını belirten Yıldırım, okul puanlarının yerleştirmede belirleyici olacağını söyledi. Konuyla ilgili konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, MEB Müsteşarı Yusuf Tekin’in sınav sistemi konusunda her gün açıklama yapıldığı ve bunlara itibar edilmemesi gerektiği sözlerini hatırlattı ve “Öğrenciler, veliler ve öğretmenler kimin açıklamasına itibar edecek?” diye sordu.

Başbakan Binali Yıldırım, TEOG sisteminin kaldırılmasının ardından getirilecek yeni sınav sistemi ile ilgili açıklama yaptı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin (ÇOMÜ) akademik yılı açılışı ile fahri doktora tevcih törenine katılan Yıldırım, TEOG’un öğrenci ve veliler üzerinde stresi olduğunu belirterek, yapılacak olan sınavda soruların test olmayacağını klasik olacağını söyledi. Yıldırım, “Açık uçlu sorular. Sosyal bilgiler, şunu anlat. Matematik, şu problemi çöz. A şıkkı, B şıkkı, C şıkkı yok. Çalıştıysa zaten buna cevap verecek. Buradan alınacak sonuçlar da mezuniyete esas belirleyici notlar olacak” diye konuştu.

‘MEB MÜSTEŞARI İTİBAR ETMEYİN DEMİŞTİ’

Yıldırım’ın TEOG yerine gelecek sınav yöntemine ilişkin açıklamalarını KESK’e bağlı Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan’a sorduk. Aydoğan, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin’in sınav sistemi konusunda her gün açıklama yapıldığı ve bunlara itibar edilmemesi gerektiği sözlerinin üzerinden 24 saat geçmeden Başbakanın açıklama yaptığına dikkat çekti. Bunun başlı başına kaotik bir durum olduğunu belirten Aydoğan, “Öğrenciler, veliler ve öğretmenler kimin açıklamasına itibar edecek?” diye sordu.

EĞİTİMCİ OLMAYANLAR HER GÜN AÇIKLAMA YAPIYOR

Ayrıca TEOG’un kaldırılmasının ardından gelecek sınav sistemini belirleyecek komisyonun kimlerden oluştuğuna ilişkin hâlâ bir açıklama yapılmadığını vurgulayan Aydoğan, bakanlığın hangi uzmanlar, akademisyenler, eğitim sendikalarıyla bu komisyonu kurduğunu açıklamasını istedi. Müfredat değişikliğini yapan komisyonun da kimlerden oluştuğunun açıklanmamasına tepki gösteren Aydoğan, “Eğitimci olmayan herkes her gün sınav sistemleri üzerine açıklama yapıyor. Yine eğitimci olmayan bir Başbakanın soru tipleri üzerine böyle yorumları yapması da sorun. Bu gelişmeler endişelendiriyor” dedi.

ÖĞRENCİLER BELİRSİZLİK İÇİNDE

Yüz binlerce öğrencinin belirsiz bir ortamda olduğunu ve zamanın ilerlediğini ifade eden Aydoğan, öğrencilerin hangi soru tipine ve nasıl hazırlanacağını bilmediklerini söyledi. Sınav sisteminin değiştirilmesi tartışmalarını yorumlamaya devam eden Aydoğan, ilk olarak öğrencilerin kendi mahallelerindeki liselere gitmesinin gerçekçi bir yaklaşım olmadığını ifade etti. Önceden zorunlu eğitimin 8 yıl olduğunu ve 4+4+4 sisteminin ardından altyapı ve lise yetersizliği nedeniyle 2 milyonu aşkın çocuğun örgün eğitim dışına çıktığını kaydeden Aydoğan, her mahallede lise olmadığını dile getirdi. Birçok okulun imam hatip dönüştürüldüğünü belirten Aydoğan mahalleye göre lise yerleştirmesinin “Ya örgün eğitim dışına çıksın ya da imam hatipe gitsin” anlamına geldiğini söyledi.

TORPİL VE KOPYA ENDİŞESİ

İkinci olarak “nitelikli okullar” için yüzdelik dilimler belirlenerek sınavların yapılacağı açıklamalarını da eleştiren Aydoğan, “İktidar böylece kendi devlet okullarında verilen eğitimin eşit nitelikte olmadığını itiraf etmiş oldu. Her çocuğun gelişim süreçleri bellidir. Yüzde 5-10’luk dilime giremeyen çocuk belki bu sene çalışıp girmeyi başaracak. Bu kadar eşitsizliğin olduğu bir ortamda aynı sınava girme hakkı da ihlal edilmiş oluyor. Türkiye gerçeğinden biliyoruz ki; sınav sistemlerine ilişkin yüzlerce kopya skandalları yaşandı. Öğretmen alımlarına getirilen mülakat ile yaşanan torpiller güvensizliği arttırdı. Yeni sınav sistemi de torpil, kayırma ve kopyaya neden olacağı kaygılarını uyandırıyor” diye konuştu.
 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Bravo ve BRV işçileri hakkı olan ücretleri istiyor

SONRAKİ HABER

Artvin’de toprağını savunana 3 bin lira ceza verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...