29 Eylül 2017 04:31

IŞİD'den Bağdadi'ye ait olduğu iddia edilen ses kaydı

IŞİD Lideri Ebubekir el Bağdadi'ye ait olduğu iddia edilen yeni bir ses kaydı yayınlandı. Bağdadi'nin öldüğüne dair iddialar vardı.

Paylaş

IŞİD, örgütün lideri Ebubekir el Bağdadi'ye ait olduğu öne sürülen bir ses kaydı yayınladı.

BBC'nin haberine göre kayıtta, Bağdadi'ninkine benzeyen bir sesin, Kuzey Kore'nin Japonya ve ABD'ye yönelik açıklamalarından bahsettiği duyuluyor. Konuşan kişinin Irak'ın Temmuz ayında geri aldığı Musul gibi IŞİD'in önemli kentlerinden bahsediyor.

ABD'nin başına 25 milyon dolarlık ödül koyduğu Bağdadi, Temmuz 2014'ten beri kamusal alanlarda görüntülenmiyor. Bu durum ve ABD ile Rusya'dan yapılan kimi açıklamalar Bağdadi'nin yaşayıp yaşamadığının tartışılmasına yol açıyor.

Bağdadi'nin görüntülendiği son yer, Musul'daki el Nuri Camii'ydi.

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun sözcüsü Albay Ryan Dillon, kendisine Bağdadi'nin ses kaydıyla ilgili sorulan bir soruya "Bağdadi'nin öldüğüne dair doğrulanabilir bir kanıt elde edene kadar yaşıyor olduğunu varsayacağız" diye yanıt verdi.

ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir sözcü de BBC'ye "Ses kaydının farkındayız ve onu incelemek için gerekli adımlar atıyoruz. Ona ait olduğundan şüphe duymamızı gerektirecek bir neden olmamakla birlikte ona ait olduğunu da henüz doğrulamış değiliz" açıklamasında bulundu.

IŞİD'le bağlantılı sitelerden birinde yayınlanan 46 dakikalık ses kaydı, Kasım 2016'dan beri yayınlanan ilk ses kaydı oldu.

Kayıtta konuşan kişi, Musul'un yanı sıra Suriye'deki Hama ve Rakka ile Libya'daki Sirte kentinde yaşanan savaşlara da değiniyor ve "akan kanlar boşa değil" diyor. Kayıttaki ses Rusya'nın arabuluculuğunda gerçekleşen Suriye'deki barış görüşmelerinden de bahsediyor. Ses kaydının büyük bir kısmı dini referanslardan oluşuyor.

Bağdadi'nin Suriye - Irak sınırında IŞİD tarafından kontrol edilen Deyrezzor'a bağlı bir bölgede saklanıyor olabileceği düşünülüyor. Kendisinin nerede olduğunu bilen kişilerin sayısının çok az olduğu tahmin ediliyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

TFF, Terim'in tazminatını ödemiyor: İsterse dava açsın

SONRAKİ HABER

Mona Vanna, Mona Lisa'nın nü taslağı mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...