28 Eylül 2017 13:13

DTK Eş Başkanı Leyla Güven: Statüye halklar karar verir

DTK Eş Başkanı Leyla Güven: Dün muhatap alıp Meclise alınan kurum, bugün terörist ilan ediliyor.

Paylaş

Mehmet Şah ORUÇ
Semra TURAN

DTK’nin 8. Olağan Kongresinin ardından değerlendirmelerde bulunan Eş Başkan Leyla Güven, Kürtlerin ulusal birliği için çalışacaklarını söyledi. 
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven, 18 Eylül’de gerçekleştirdikleri 8. Olağan Kongreyi,  DTK’nin kuruluş amacını, dünden bugüne faaliyetlerini ve sonrasında belirledikleri yol haritasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Güven, DTK’nin 2007’de kurulduğunu anımsatarak, seçilmişlerin de aralarında bulunduğu doğal, halk ve kurum delegelerinden oluşan bir yapı olduğunu söyledi. Güven, DTK’nin kuruluş gününden bu yana önemli çalışmalara imza attığını belirterek, halk tarafından büyük kabul gördüğünü vurguladı. 

‘FARKLI HALKLAR VE İNANÇLARIN KONGRESİDİR’

Güven, DTK’nin bütün halkları, inançları ve farklılıkları kendi içinde barındırdığını ifade ederek, iktidarın da DTK’yi yürüttüğü çalışmalarından kaynaklı yıllarca meşru ve demokratik bir kongre olarak gördüğünü hatırlattı. Güven, DTK’nin eş başkanlarının resmi olarak içinde yer aldığı birçok organizasyonun olduğunu, Eski Eş Başkan Hatip Dicle’nin içerisinde yer aldığı İmralı Heyeti’nde yürütülen çalışmaları anlattı. DTK’nin Kürt sorununun demokratik çözüm noktasında önemli bir rolü olduğuna işaret eden Güven, birdenbire illegal ilan edilmeye çalışıldığına dikkat çekti. 

‘DÜN MUHATAP ALINIYORDU BUGÜN TERÖRİZE EDİLİYOR’

DTK’nin yürüttüğü çalışmalar ve siyasi faaliyetlerinden dolayı tasfiye edilmek istendiğini dile getiren Güven, şunları söyledi: “Demokratik siyaset tasfiye edilmeye çalışılırken, hedefin merkezine de DTK konuldu. DTK’nin çalışmalarına katılan ve yürütenler şu an hukuksuz bir şekilde sorgulanıp, tutuklanıyor. AKP, özelikle son 2 yıldır halkın moral değerlerine saldırıyor. Halk nereden moral alıyorsa, ona saldırıp halkı psikolojik olarak çöktürmek istiyor. DTK de halkın moral aldığı, değer verdiği bir kongredir. O nedenle terörize ediliyor. Bu da demokratik siyasetin tasfiyesinin bir paçasıdır. Dün muhatap alıp Meclise alınan kurum, bugün terörist ilan ediliyor. DTK dün nasıl çalıştıysa, bugün de aynı şekilde çalışmalarını sürdürecek.”

‘ULUSAL BİRLİK OLSAYDI DAHA ÖRGÜTLÜ OLURDUK’

Ortadoğu’da yüzyıl önce çizilen sınırların yeniden çizildiğini söyleyen Güven, “Burada Kürtler de olacak mı, olmayacak mı, tartışması yürütülüyor. Kürtler de; ‘Yüz yıl önce çizdiğiniz sınırları bizden bağımsız çizemezsiniz. Bir sınır çizilecekse, Kürtlerden bağımsız olmayacak’ diyor. Ulusal birlik için KNK’nin başlattığı çalışmayı son derece önemli buluyoruz. DTK olarak üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz. Kongrenin toplanması için çalışmalarımız olacak. Eğer biz ulusal birliğimizi 2013’te sağlamış olsaydık, bugün referandum böyle geçmezdi. Çok daha örgütlü bir referandum olurdu. Ulusal birliğimizi sağlamadığımız için parçalı ve lokal kaldı. Kürt halkının yıllardır istediği bir statü talebi var. ‘Artık statüsüz yaşamak istemiyoruz’ söylemi, sürekli dile getirilen bir taleptir. Bu talep bağımsız mı olur, başka bir şey mi olur, bunu yaşayan halklar karar verir.”

‘İLKELİ DİPLOMASİ ESAS ALINMALI’

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetiminden diğer parçalarla ittifak kurmasını isteyen Güven, “Düne kadar kırmızı halıyla karşılanan Barzani, bugün Türkiye basını tarafından bir sürü hakarete maruz kaldı. Burada ilkeli diplomasinin yürütülmesi ve güven olgusu açığa çıktı. Bizler için bu son derece önemlidir. Kürtler tarih boyunca kime güvendiyse onlardan zulüm gördü. Güney hükümeti umarım bunu anlamıştır ve yapması gereken kendi kardeşleri ile ittifak kurmasıdır” dedi.

‘TECRİDE KARŞI AKTİF ROL OYNAYACAĞIZ’

Güven, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecride değinen, “Ortadoğu’da demokratik çözüm anahtarı Öcalan’ın elindedir. Bu bir realitedir. Ortadoğu’da Sayın Öcalan kadar uzman olan, yoğunlaşan planlama ve proje sahibi olan biri daha yok. Tecride karşı daha aktif bir rol oynayacağız. Hem Ortadoğu’da hem de uluslararası arenada, tecride karşı görüşmelerimiz olacak. Heyetler oluşturacağız. Bunlar aracılığıyla tecridin kaldırılması için bir mücadele yürüteceğiz” dedi. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

Maltepe’de Cumhuriyet Festivali 

SONRAKİ HABER

Hasta tarafından bıçaklanan doktor ağır yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa