28 Eylül 2017 11:04

AYM: Editörün cezalandırılması ifade özgürlüğü ihlalidir

AYM editörün cezalandırılmasının ifade ve basın özgürlüğü ihlali olduğuna hükmetti. Hukukçular, 'karar tüm gazeteciler için uygulanmalıdır' diyorlar

Paylaş

Anayasa Mahkemesi (AYM), 160’ın üzerinde gazetecinin tutuklu yargılanmasına neden olan ifade ve basın özgürlüğü ihlali suçlamaları ile ilgili önemli bir karara imza attı. 

AYM, Gülen’in başvurusu üzerine bir siyasetçi ile yaptığı iddia edilen telefon konuşmalarını yayımlayan internet sitesinin editörünün cezalandırılmasının ifade ve basın özgürlüğünün ihlali olduğuna hükmetti. Karara ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Prof. Dr. Yaman Akdeniz ve Doç. Dr. Kerem Altıparmak, bu karar sonrası tutuklu gazetecilerin derhal serbest bırakılması gerektiğini ifade etti. 

YİĞİT CEZA ALDI

AYM, ifade ve basın özgürlüğü ile ilgili kararını “memurlar.net” isimli İnternet sitesinde haber müdürü olarak görev yapan Hakan Yiğit’in 17-25 Aralık soruşturmalarından sonra “Gülen’in En Büyük Abiyle Görüşmesi İnternete Düştü” başlığıyla yayımladığı haberden dolayı cezalandırılması ile ilgili yaptığı başvuruyla ilgili aldı.

Karara konu olan olay, haberin yayımlanmasının ardından Fetullah Gülen, Yiğit ile birlikte haberi yayımlayan basın ve yayın kuruluşları hakkında kişilik haklarına hakaret ve haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek suçlarından soruşturma başlatılması için şikayette bulunması ile başladı.

Ankara 24. Asliye Ceza Mahkemesi, hakkında başlatılan soruşturma davaya dönüşen Yiğit’in haberleşmenin gizliliğini ihlal suçundan cezalandırılmasına karar verdi.

AYM’YE BAŞVURDU: HERKES YAYIMLADI

Yiğit, Türkiye’nin en çok takip edilen haber sitelerinden birinin haber müdürü olduğunu, yayımladıkları haberin kaynağı olan kayıtların daha önce paylaşım sitelerinde ve yüzlerce internet sitesinde yayımlandığını ve kendilerinin bunu haber yaptıklarını ifade ederek 2015’te AYM’ye başvurdu. Başvuruda, aynı ses kayıtlarını yayımlayan diğer kuruluşlarının sorumluları hakkında kovuşturmaya yer olmadığı ya da beraat kararı verildiğini de belirten Yiğit, cezalandırılarak ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğini ileri sürdü.

‘BASIN VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE AYKIRI’

Yiğit’in başvurusu üzerine ifade ve basın özgürlüğünün ihlal edildiği görüşüne varan AYM, “Mahkemelerce basın özgürlüğünün korunması ile özel hayatın bir unsuru olan haberleşme özgürlüğünün korunması arasında adil bir denge kurulmamıştır” diyerek kararın bozulmasını istedi. Kararı sosyal medya hesabından duyuran Prof. Dr. Yaman Akdeniz, “Anayasa Mahkemesinin bugünkü Hakan Yiğit kararından sonra gazeteciler Tunca Öğreten, Mahir Kanaat vd. derhal tahliye edilmeli” diye yazdı. Kararı sosyal medya hesabından yorumlayan bir başka isim ise İnsan Hakları Hukukçusu, Doç. Dr. Kerem Altıparmak ise “Bu karardaki ilkeleri Berat Albayrak e-maillerini paylaşanlara uygularsanız tüm tutukluları serbest bırakmak gerekir” diye paylaştı. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İzmir’in yerel gazetesi 9 Eylül’de TİS imzalandı 

SONRAKİ HABER

Manisa’da artış sağlandı, sayacılar işbaşı yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...