28 Eylül 2017 10:53

Erdoğan: Bağımsız devlet olacakmış, otur oturduğun yerde

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimindeki referanduma ilişkin Erdoğan şöyle konuştu: Para pul petrolün var. Rahat dur.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Kürdistan Bölgesel yönetimindeki bağımsızlık referandumuna ilişkin, “Otur oturduğun yerde. Para pul petrolün var. Rahat dur. Bağımsız devlet olacakmış. Tüm ikazlarımıza rağmen ısrarla girişilen bu maceranın hüsranla sonuçlanması kaçınılmazdır” dedi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde Polis Akademisi Mezuniyet Töreni'nde konuştu.

Erdoğan konuşmasında şu ifadeleri kullandı: Kuzey Irak'ta ortaya çıkan son durum üzüntü verici olmak ile birlikte üstesinden gelemeyeceğimiz bir mesele değildir. Birlikte hareket etmemiz halinde çok daha güzel neticeler elde edebileceğimiz Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi anlamsız bir şekilde başlattığı bağımsızlık girişimiyle adeta kendini ateşin ortasına atmış bulunuyor. Kim senin bağımsızlığını kabul ediyor? Otur oturduğun yerde. Para pul, petrolün var. Rahat dur. Bağımsız devlet olacakmış. 350 kilometre sınırın var bizimle bunu konuştun mu? İran'la konuştun mu? Yok. İşte devlet yönetmek öyle bir aşiretin reisi olarak işi çözmek ile bu iş olmuyor. Herhâlde kendisine bu noktada çok ciddi teşvikler oldu bu oyuna gelerek böyle bir adımı atmış bulunuyor. Maşallah yüzde 92 falan da kabul görmüş. Yüzde 72 katılım varmış. Biz bunları çok gördük. Tüm ikazlarımıza rağmen ısrarla girişilen bu maceranın hüsranla sonuçlanması kaçınılmazdır. Kuzey Irak'taki mesele şu veya bu kimsenin devlet kurma hakkı ile ilgili değildir. Buradaki asıl konu bölgedeki halkların kardeşliğini ortadan kaldırarak ardı arkası gelemez çatışmaların önünü açmak isteyenlere payande olunmasıdır.

Suriye'de yakılan ateşin nasıl ülkemize sıçramasına izin vermediysek, Irak'ta teşebbüs edilen bu fitneyi de inşallah durduracağız. Yeni Lawrencelar bu defa başarılı olamayacaklardır, bunu bilmenizi istiyorum. Bölgemizde yakılan her ateş gibi inşallah bu da bizi teğet geçer ama birilerinin canını fena halde yakar. Bugün sırf kendi çıkarları için kullanacak araç arayanlara gönüllü asker yazılanlar, yarın her şey normale döndüğünde, kapı komşularının, kardeşlerinin, kaderdaşlarının yüzüne bakamayacaklardır. Atılan bu adım, dün bölgedeki kötülüklerin sembolü haline gelmiş olanlara dahi rahmet okutacak vahamette gelişmelerin önünü açma faaliyetlerinin potansiyelini taşımaktadır.” 

Erdoğan polis teşkilatındaki değişikliklere ilişkin de “Polis Akademisini yeniden yapılandırdık. FETÖ'nün  propagandasına kanarak terör ile mücadele için yapılan tasfiyelerin kurumlarımızı özellikle de emniyetimizi zaafa düşüreceğini zannedenlere en güzel cevabı sizler veriyorsunuz. Bugün mezun olanlarla birlikte 17-25 Aralık sonrası göreve başlayan komiser yardımcısı sayısı 7 bin 347'yi buldu. Eskiden yılda 500 mezun verebilen akademimiz üstün bir gayretle sadece bu yıl bin 859 mezun vermiştir. Mevcut eksiği tamamlayana kadar bu sistemle, yani sivilden öğrenci alarak komiser yardımcısı yetiştirme programını sürdüreceğiz. İnşallah 2020 yılından itibaren bu ihtiyaç ortadan kalkacak. Bu tarihten sonra artık komiser yardımcısı alımı sadece teşkilatın kendi içinden yapılacaktır. Sistemle birlikte meslekte yükselme yolu tüm polislere açık olacak şekilde işletme imkanı elde edeceğimize inanıyorum" açıklamasında bulundu.

Erdoğan, "Medya, üniversite, iş dünyası gibi toplum üzerinde yüksek etkisi olan yerlerde, yerli ve milli anlayışı çok güçlü bir şekilde yerleştirmeliyiz. Hangi görünüm, hangi iddia, hangi kisve altında olursa olsun kendini devletin ve milletin menfaatlerinin üstünde gören hiçbir anlayışın buralarda hakim olmasına izin vermemeliyiz” dedi. 

YILDIRIM: TÜRKİYE YOK HÜKMÜNDE SAYMAKTADIR

Başbakan Binali Yıldırım da, bağımsızlık referandumuyla ilgili konuştu: Yıldırım, "Bu referandum neresinden bakarsanız bakın, bölgeye huzur getirmez, kardeşlik getirmez, barış getirmez. O bakımdan da Türkiye bu referandumu yok hükmünde saymaktadır” dedi.

Yıldırım, Sınır kapılarında muhatabın Irak olacağını söyleyerek, "havaalanlarında muhatabımız Bağdat olacak ve bütün ekonomik faaliyetlerimizde birinci dereceden muhatabımız Irak merkezi yönetimi olacak. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

'Valiye hakaret' suçlamasıyla yargılanan Saran beraat etti

SONRAKİ HABER

İzmir’in yerel gazetesi 9 Eylül’de TİS imzalandı 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...