28 Eylül 2017 07:38

Manisa'nın balıkçı kadınları

Manisa Köprübaşı'da Demirköprü Barajı kıyısında yaşayan kadınlar, balıkçılığın 'erkek işi' olarak nitelenmesine karşı çıkarak her gün baraja açılıyor.

Paylaş

Manisa'nın Köprübaşı ilçesindeki Demirköprü Barajı'nın kıyısında, Çarıklar Mahallesi'nde yaşayan kadınlar balıkçılığı meslek edindi. 30 haneli köydeki 15 kadın, her gün balığa çıkıyor. 

Doğan Haber Ajansında yer alan habere göre, 1970'te barajın yapılmasıyla birlikte köyleri sular altında kalan halk, Demirköprü Barajı yakınına yerleşti. Köylüler, barajın yapılmasıyla birlikte balıkçılığa başladı. Kadınlar ise balıkçılığın "Erkek işi" olarak tanımlanmasına karşı çıkarak eşleri ile birlikte kayıklarla baraj gölüne açılıyor. 30 haneli köydeki 15 kadın ağ atıyor, kürek çekiyor, balık tutuyor.

Yaz aylarında geceden ağlarını denize bırakan kadınlar, sabah gelip balık dolu ağlarını çekiyor. Kış aylarında ise saat 06.00'da eşleriyle birlikte işe koyulan kadınlar, baraja ağlarını atıp akşam da tekrar topluyor. Geçimlerini balıkçılıkla sağlayan köy sakinleri, av yasağının başladığı 15 Mart'tan itibaren 15 Haziran'a kadar çalışmıyor. 

'KADINLAR YAPAMAZ DERLER AMA ÖYLE DEĞİL'

Eşi Mehmet Doğan'la birlikte yaklaşık 25 yıldır balıkçılık yapan, 2 çocuklu ve 49 yaşındaki Yurdagül Doğan, evlenmeden önce balıkçılığı bilmediğini belirterek "Eşime yardımcı oluyorum. Ben kürek çekiyorum, balık çıkartıyorum, ağ örüyorum. Bana zor gelmiyor, ben seviyorum. Bazen evin işiyle birlikte olduğunda ağır geliyor. İlk başladığım zamanlarda su dalgalı olduğunda korkuyordum ama zamanla alıştım. Kadınlar balıkçılık yapamaz diye düşünürler ama öyle değil. Ben severek yapıyorum" dedi.

Geçim kaynaklarının balıkçılık olduğunu söyleyen Doğan, köydeki birçok kadının da balık tutmayı bildiğini ifade etti.

'BALIKÇILIĞIN İÇİNDE DOĞDUM'

3 çocuğu olan, 44 yaşındaki Nimet Doğan ise bu mesleğin içinde doğduğunu belirterek 12 yaşından itibaren balığa çıktığını söyledi. Nimet Doğan, "Severek yapıyorum, hele balık çıktığı zaman daha da seviniyorum. Yaz aylarında akşam üzeri ağları atıyoruz, sabah erken çıkarız. Güneş ısıtmadan balığı teslim ederiz. Kışın sabah çıkarız, ağı atar eve döneriz. Kış aylarında biraz daha zor oluyor. Ben doğuştan balıkçılığın içinde olduğum için zorlanmadım. Eşim ağ atmakta zorlanıyor, ben atıyorum, ben kürek çekmekte zorlandığımda eşim kürek çekiyor. Yaz kış bu işle uğraşıyoruz" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Adana'da 1 ayda 15 sokak köpeği zehirlendi

SONRAKİ HABER

Portekizli çocuklar Türkiye dahil 47 ülkeye dava açıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa