Rize'de sel ve heyelan: Ölü ve yaralılar var

Rize'de sel nedeniyle çöken evin enkazının altında kalan 1 kişi yaşamını yitirdi. Çamlıhemşin'de okullar tatil edildi.

28 Eylül 2017 05:41
Paylaş

Muhammet KAÇAR

Rize'nin Çayeli ilçesine 24 kilometre uzaklıktaki Gürpınar köyünde şiddetli yağmur, sel ve heyelana neden oldu. Bölgede sağanağın ardından sel nedeniyle çöken bir evin enkazı altında kalan 1 kişi öldü, 1 kişi de enkazın altından yaralı çıkarıldı. Seslidere, Yeşiltepe ile Kaptanpaşa köylerinde yollarda mahsur kalan yaklaşık 10 kişiyi kurtarmak için de bölgeye AFAD, AKUT, UMKE ve İDAK’dan oluşan çok sayıda ekip sevk edildi.

Çayeli'de dün öğle saatlerinde başlayan yağmur, gece etkisini artırdı. Yağmurun şiddetini artırması bölgede sel ve heyelana yol açtı. Gürpınar Köyü’nde çöken bir evin enkazı altında kalan 1 kişi öldü, 1 kişi de yaralı çıkarıldı. İlçenin Seslidere, Yeşiltepe ile Kaptanpaşa köylerinde taşkınlar nedeniyle yollarda mahsur kalan yaklaşık 10 kişi de yardım çağrısında bulundu. Bölgeye AFAD, AKUT, UMKE ve İDAK’dan oluşan çok sayıda kurtarma ekibi sevk edildi.

YOLLAR KAPANDI

Şiddetli yağışın sürdüğü bölgede Çayeli-Kaptanpaşa, Rize-Küçükçayır ve Çamlıhemşin-Ardeşen karayolları sel nedeniyle ulaşıma kapandı. İl genelinde 40 kadar köy ile ulaşım kesildi. Görevlilerin seferber olduklarını belirten Rize Valisi Erdoğan Bektaş, “Yağışlar bölgede şiddetini gece saatlerinde artırdı. Çöken bir evin enkazı altında kalanlar olduğu bilgisi bize geldi. Ekiplerimizi seferber ettik. Umarım felaketin boyutları artmaz” dedi.

SEL ANI KAMERADA

Güneysu İlçesi'nde yer alan Taşlıdere’de su seviyesinin kısa sürede yükselerek taşması da cep telefonu kamarasınca kaydedildi. Görüntülerde durgun olan derede ani su baskını yaşandığı ve derenin bir anda suyla kaplandığı da dikkat çekti.

OKUL TATİL EDİLDİ, HELİKOPTER İSTENDİ

Bölgede yaşanan sel ve heyelan nedeniyle Çamlıhemşin ilçesindeki okullar bugün için tatil edildi. Kent genelinde 6 ev heyelan tehlikesine karşı boşaltıldı.

Kalkandere ilçesinde ise 2, Pazar ilçesinde ise 1 iş makinesi sel sularına kapıldı. Sele kapılan iş makinesi operatörleri kendi çabalarnı ile kurtuldu. Metrekareye son 24 saatte 140 kilogram yağış düşen ilçede mahsur kalanlar için Malatya’dan askeri helikopter de istendi.

SELDE ÖLEN KİŞİNİN KİMLİĞİ BELİRLEDİ

Rize’nin Çayeli ilçesine 24 kilometre uzaklıktaki Gürpınar Köyü'nde şiddetli yağmur, sel ve heyelana neden oldu. Bölgede sağanak yağmur ardından sel nedeniyle çöken bir evin enkazı altında kalarak hayatını kaybeden kadının kimliği belirlendi. Ölen kişinin 50 yaşında Songül Tolan olduğu öğrenildi. Songül Tolan’ın birlikte yaşadığı annesi 75 yaşındaki Esma Tolan ise çöken evden yaralı olarak çıkartıldı. Hastaneye kaldırılarak tedavi altına alınan Esma Tolan’ın sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

DENİZ KENARINDA CESET BULUNDU

Rize’de meydana gelen sel ve heyelan sonrası Çayeli ilçesi Taşhane Mahallesi’ndeki deniz kıyısında erkek cesedi bulundu. Tanınmayacak haldeki cesedin sel suları ile denize sürüklendiği sanılıyor. Ceset otopsisi için Adli Tıp Kurumu’na kaldırıldı.

Bu arada bulunan cesedin Çayeli ilçesinde geçen ay etkili olan şiddetli yağışlar sonrası oluşan sele kapılarak kaybolan çay fabrikasında işçi 4 çocuk babası 49 yaşındaki Mehmet Küçüksarı’nın olabileceği üzerinde de duruluyor.

'MÜTEAHHİDİN TAMAMLAMADIĞI İŞLER NEDENİYLE BU SIKINTILAR YAŞANDI'

Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Valilikte düzenlediği basın toplantısında il genelinde meydana gelen sel ve heyelanlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Vali Bektaş, "Çayeli Kaptanpaşa karayolu 2 noktadan müdahale edilemeyecek şekilde kesildi. Yağmur durmadan yapılan müdahale olayı çözmüyor ve bazen de daha büyük heyelanları tetikliyor. Çayeli Gürpınar'da Köyü'nde 1 kadın hayatını kaybetti, annesi ise yaralı kurtarıldı. Yaralıya karadan ve havadan ulaşamadık. Helikopter birkaç sorti yaptı, ama yaralı alınamadı. Yağışın boyutlarına bakıldığında vakti ile alınmış tedbirlerin olumlu sonuçlarını yaşıyoruz. Bu tedbirler alınmasaydı, Madenli Beldesi'nin yok olduğundan bahsedecektik. İhalesi yapılmış müteahhidin tamamlamadığı işler nedeniyle bu sıkıntılar yaşandı. Müdahale etmemiz gereken heyelan bölgeleri var. Zor bir coğrafyadayız. Bu sıkıntılı bölgelere müdahale ediyoruz." dedi.

Araziye yapılan müdahalelerin sıkıntısını yaşadıklarını ifade eden Vali Bektaş, "Vatandaş sormadan, etmeden teknik yardım almadan 3-5 kuruş para ile makine kiralayarak araziye girince büyük bir heyelanı tetiklemiş oluyor. Kaptanpaşa Köyü Şen Mahallesi'nde evine yol alan bir kişinin yaptığı yol, büyük bir heyelanı tetikledi. Su yönetimine ihtiyacımız var. Suyu yönetemezsek hiçbir şeyi yönetemeyiz. Teknik ve bilim dışı müdahale etmeyeceğiz. Su yolları ile oynamayacağız. Suyla şaka olmaz. Ufacık bir su, yarın çağlayan olarak karşımıza çıkabilir. Suyun yönünü değiştirdiğimiz zaman, bunun ne getirip götüreceğini iyi hesaplamalıyız. Araziye akıl ve mantık dışı müdahaleler felaketler getiriyor. Araziye yol isteyebiliriz, ama önlemini alacağız. Vatandaşın dikkatine çok ihtiyacımız var. Bu tabloyu gördükten sonra tedbirler alınmamış olsaydı bugün bir kaç ilçenin yok olduğundan bahsedebilirdik" diye konuştu.

Vali Bektaş, son 24 saatte metrekareye 164 kilogram yağış düştüğünü belirterek, sabah dinmesini bekledikleri yağmur sonrası dere suyu seviyelerinin düşeceğini ve olaylara daha kapsamlı müdahale edileceğini sözlerine ekledi. (Rize/DHA)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Orta vadeli program tepki topluyor

SONRAKİ HABER

Who are the winners and the losers of the Kurdish referendum?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...