28 Eylül 2017 00:42

Gülmen ve Özakça'nın davası bugün görülüyor

KHK ile ihraç edilen Eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın 'Örgüt üyeliği' iddiasıyla yargılandıkları davanın duruşması bugün görülüyor. 

Paylaş

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın “Örgüt üyeliği” iddiasıyla yargılandıkları davanın duruşması bugün görülecek. 

Duruşmaya 2 gün kala yoğun bakıma kaldırılan Nuriye Gülmen’in avukatı Aytül Kaplan, “Nuriye’yi heyetten de kaçırdılar. Çünkü yüz yüze dinleseydiler tahliye edebilirlerdi. Bu ihtimali de ortadan kaldırdılar” dedi.

İLK DURUŞMAYA DA GETİRİLMEMİŞLERDİ

“Örgüt üyesi olmak”, “Toplantı ve  Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” ve “Terör örgütü propagandası yapmak” iddialarıyla suçlanan Gülmen ve Özakça, 23 Mayıs tarihinde yani açlık grevlerinin 76. gününde tutuklanmıştı. Mahkeme tutuklamaya “Tutuklanmamaları halinde adaletin işleyişine zarar verecekleri” şeklinde skandal bir gerekçe öne sürmüştü. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosunca hazırlanan iddianame, iki eğitimci hakkında Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan başka bir davayla birleştirilmişti. Davanın 14 Eylül’deki ilk duruşmasına 2 gün kala Gülmen ve Özakça’nın avukatları gözaltına alınmış, tutuklu eğitimciler de, “Kaçırılma ihtimalleri ve jandarma personelinin yetersizliği” öne sürülerek duruşmaya getirilmemişti.

Bu yüzden mahkemede savunma yapmaları engellenen Gülmen ve Özakça’nın avukatlarının yaptığı tahliye talebi de reddedilerek bir sonraki duruşmanın Sincan Ceza İnfaz Kampüsü içinde bulunan duruşma salonunda yapılmasına karar verilmişti. 

 {{333563}}

BU KEZ DE İKİ GÜN KALA YOĞUN BAKIMA KALDIRILDI

Mahkemede yapacağı savunmaya hazırlanan Nuriye Gülmen, duruşmaya iki gün kala bu kez de Sincan İnfaz Kampüs Hastanesi’nden gece saatlerinde zorla çıkarılarak Ankara Numune Hastanesi’nin yoğun bakım servisine kaldırılmıştı. Tıbbi müdahaleyi kabul etmeyen Gülmen’in açlık grevi yoğun bakım servisinde devam ediyor. 

Gülmen ve Özakça’nın Avukatı Aytül Kaplan, Gülmen’in sadece kamuoyundan değil mahkeme heyetinden de kaçırıldığını belirtti. “Nuriye’yi duruşmaya çıkarmamak için yoğun bakımlık bir durumu olmadığı halde yoğun bakıma götürdüler” diyen Kaplan, “Yarın ki duruşmaya getirilmeyeceğini düşünüyoruz. Yasal olarak bu durumlarda naip hakim aracılığıyla hastanede ifadesi alınabilir. Heyet bu yöntemi tercih eder mi bilemiyorum? Ama Nuriye’yi sadece kamuoyundan değil heyetten de kaçırdılar. Heyet onları dinlerse belki tahliye edeceklerdi. Bu ihtimali bile ortadan kaldırmak istediler. Nuriye ve Semih’in fotoğraflarını bile kamuoyuyla paylaşmıyorlar” ifadelerini kullandı.  Gülmen’in ifadesinin alınmamasının tahliyeye engel bir durum olmadığını kaydeden Kaplan, şöyle dedi: “Naip hakim ile dinlenmesi kararı verilir mi bilemiyorum ama Nuriye duruşma salonuna gelmek ve orada kendini anlatmak istiyor. Kaldı ki ifadenin alınmaması tahliye kararı verilmesine engel değildir. Tutuklu dosyalarda yasal olarak ayda bir dosya üzerinden tutukluluk durumu incelenir ve tahliye kararı verilebilir. Dolayısıyla duruşmaya getirilmeyen ve henüz ifadesi alınmamış sanıkların tahliyesine CMK açısından bir engel yok.” 

‘ÖZAKÇA’NIN MAHKEMEYE ÇIKMASINI BEKLİYORUZ’

 Özakça’nın Gülmen’in yoğun bakıma kaldırılmasına kapılara vurarak tepki gösterdiğini ifade eden Kaplan, “Yarınki (bugünkü)  duruşmada Semih’in heyet karşısına çıkmasını bekliyoruz. Yani şuan görünen o ama  Semih’i duruşma salonunda görene kadar emin olamayacağız” dedi.

İHD: İŞLERİNİ VE ÖZGÜRLÜKLERİNİ GERİ VERİN

İHD İstanbul Şubesi, Nuriye Gülmen’in zorla Ankara Numune Hastanesi yoğun bakım servisine kaldırılmasına tepki gösterdi. Yapılan yazılı açıklamada, “Nuriye Gülmen’e zorla müdahale değil, gasp ettiğiniz işini ve özgürlüğünü geri verin” denildi. İki gündür yakınları ve avukatları ile görüştürülmeyen Nuriye Gülmen’e zorla müdahale edileceğinden ve bugün görülecek duruşmasına götürülmeyeceğinden endişe edildiğini belirten İHD, “Uzun süreli açlık grevlerinde zorla müdahale ölüme yol açabileceği gibi, kişilerde önemli ve tedavisi imkansız tıbbi hasarlar bırakabiliyor. Nitekim 2000 ölüm oruçları sürecinde zorla müdahale edilen yüzlerce eylemcide ileri derecede Wernice- Korsakof geliştiği biliniyor” uyarısında bulundu. Gülmen ve Özakça’nın amacının haksız yere atıldıkları işlerine geri dönmek olduğunu vurgulayan İHD şöyle devam etti: “İnsan hakları savunucuları olarak bir kez daha; Zorla müdahale sırasında oluşabilecek ölüm ve kalıcı hastalık riskine karşı sorumlu olduğunun altını çizerek hükümeti uyarıyor, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın işe dönme taleplerinin öncelikle ele alınması ve işe dönüşlerine karar verilmesi için hükümete ve OHAL Komisyonuna acil çağrıda bulunuyoruz”  (Ankara/MA)

ÖNCEKİ HABER

‘Erkunt Traktör’ün geleceğini bilmek biz işçilerin de hakkı’

SONRAKİ HABER

CHP'li Sertel: Gökmen Ulu'nun astım nöbetleri sıklaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...