27 Eylül 2017 20:32

Meclis 1 Ekim’de açılıyor: İç tüzük yürürlükte

İç tüzük değişikliğiyle Temmuz'da tatile giren Meclis, 1 Ekim'de yeni yasama yılına başlayacak.

Paylaş

Meclis, 1 Ekim Pazar günü toplanacak olan Genel Kurulu ile yeni yasama yılına başlayacak. 26. Dönem 3. Yasama Yılı’nın mesaisine başlayacak olan Meclis’in bu yasama yılında Temmuz ayında gerçekleşen iç tüzük değişikliği kararları yürürlüğe girecek. Bu kapsamda Danışma Kurulu’nun üzerinde uzlaştığı konularda her gruba tanınan 10’ar dakikalık konuşma hakkı kalkacak. Danışma Kurulu’nda uzlaşma sağlanamadığı durumlarda partilerin, kendi gündemlerine ilişkin getirdiği grup önerileri üzerindeki konuşma sürelerinde de kısıtlama olacak.

KONUŞMA SÜRELERİ KISITLANDI

 Yürürlüğe giren bir diğer madde ise milletvekillerinin konuşma sürelerini sınırlayacak. Değişiklik görüşmelerinde muhalefetin “sesimiz kısılıyor” eleştirisi getirdiği düzenlemeye göre; grup önerileri üzerinde her parti grubuna tanınan 10’ar dakikalık süre, öneriyi veren gruptan bir milletvekiline 5 dakika, diğer gruplara ise 3’er dakikayla sınırlandırılacak. Süresinde komisyonda gündeme alınmayan tasarı ve tekliflerin, Genel Kurul’da doğrudan gündeme alması üzerinde komisyon, hükümet ve teklif sahibi 5’er dakikayı geçmemek üzere söz alabilecek. 

KELİMEYE CEZA KESİLECEK

Bu yasama yılında yürürlüğe girecek olan bir başka iç tüzük değişikliği de milletvekillerinin kullandığı ifadelerden dolayı para cezası ve Genel Kurul’dan çıkarma cezası olacak. Milletvekillerinin “Kürdistan”, “Ermeni Soykırımı”, “katliam” gibi kelimelerlesakıncalı olacak (Ankara/MA)

ÖNCEKİ HABER

AKP il başkan yardımcısının aracına bombalı saldırı

SONRAKİ HABER

Ceylan Önkol 8 yıldır adalet bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...