27 Eylül 2017 17:55

Kadınlar pembe trambüs değil, güvenli yaşam talep ediyor

Malatya’da uygulamaya giren pembe trambüs uygulamasına karşı Malatya Demokratik Kadın Platformu açıklama yaptı.

Paylaş

Berfin Güle
MALATYA

Yeni eğitim döneminde AKP’nin haremlik- selamlık uygulamasını beraberinde getirdiği pembe trambüs seferlere açıldı. Konu ile ilgili olarak Malatya Demokratik Kadın Platformu Eğitim-Sen şube binasında basın toplantısı düzenleyerek uygulamanın ayrımcılığı daha da derinleştireceğini ifade etti. Platform adına açıklamayı okuyan Işılay  Demirel Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Kadınlara pozitif ayrımcılık olarak hayata geçiriyoruz’ dediği pembe trambüs uygulamasının  kadınları toplumsal hayattan uzaklaştırma ve ayrımcılık olduğunu söyleyerek başladı. Yapılan bu uygulamanın kadınları kamusal alandan uzaklaştırdığını ve kadınların anayasal hakkı olan seyahat özgürlüğünü kısıtladığını belirtti.

'UYGULAMA KADINLARI KORUMAYA DEĞİL KARANTİNAYA ALMAYA YÖNELİK'

Pembe trambüs seferlerinin saat 07:00-17:00 arası seferler yapılacağını belirten Demirel tacize karşı kadınları korumayacağını, bu uygulamanın kadınları karantinaya alarak toplumsal hayatın içinden koparacağını belirtti.

'PEMBE TRAMBÜS TACİZİ MEŞRULAŞTIRAN BİR UYGULAMADIR'

Pembe trambüsü kullanmayanlar için tacizi meşrulaştıracak bir uygulama olduğuna değinen Demirel, kadına karşı yapılan bu dayatılmanın meşrulaştırılamayacağını, cinsiyetçi ayrıştırıcı politikadan vazgeçilmesi gerektiğini belirterek “Bu uygulama AKP Hükümeti döneminde palazlanan gerici zihniyetin her gün ‘sözde ’din adamları sözde ilahiyatçılarla mütemadiyen kadını aşağılayan ‘hamile kadın sokağa çıkmasın’ ‘kadın kısmı kahkaha atmasın’ gibi söylemlerle kadını ötekileştirerek hamile kadının parkta dövülmesi, şortlu kadının tekmelenmesine zemin hazırlamaktadır” şeklinde konuştu. 

Açıklamanın sonunda ise kadınları ‘koruma’ adı altında kadınları ayrımcı uygulamalara maruz bırakarak, tacizciyi değil tacize uğrayanı tecrit etmekte olduğuna değinen Demirel, “Kadınların toplumun her alanda var olması gerekiyor. Tüm kadınları mücadele ile kazanılmış haklarına sahip çıkmaya çağırıyoruz.Bu ayrımcılığı kabul etmiyoruz,itiraz ediyoruz.Pembe trambüse binmiyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Çalıştığı fırında asansör ile duvar arasında sıkışıp, öldü

SONRAKİ HABER

AB Komisyonu 50 bin mülteci almak istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...