27 Eylül 2017 12:38

Roboskili aileler 300 haftadır adalet arıyor

Roboskili aileler adalet arayışlarının 300'üncü haftasında adalet çağrısı yaptı.

Paylaş

Savaş uçaklarının bombardımanı sonucu kaybettikleri 34 insan için yıllardır yas tutan ve siyahlara bürünen Roboskîli aileler, adalet arayışının 300’üncü haftasında dayanışma çağrısında bulundu.

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboskî köyünde 28 Aralık 2011 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu yaşamını yitiren 19’u çocuk 34 kişinin aileleri, adalet arayışlarının 300’üncü haftasında bir araya gelecek. Her hafta Perşembe günü “Roboskî için, adalet için failler yargılansın” sloganıyla bir araya gelen ailelerin yaşadığı acı, katliamın sorumlularının halen açığa çıkarılmamasından dolayı tazeliğini koruyor. 34 kişinin ölümü üzerine kadınların hala sadece siyah elbiseler giydiği köyde, düğünler de çalgısız yapılıyor. 

FAİLLERE DEĞİL AİLELERE DAVALAR AÇILDI

Kaybettikleri yakınlarının fotoğraflarını evlerinin duvarlarından eksik etmeyen ailelerin tek talebi ise, faillerini yargı önüne çıkarılıp cezalandırılması. Olayın gerçekleştiği zamandan bugüne hükümet yetkililerinin ailelere verdiği tüm sözler hala yerine getirilmedi. Aksine katliamın yıl dönümünde ellerde taşınan pankartlar, haftalık yapılan açıklamalar ve protestolar yüzünden yakınlarını kaybeden ailelerin üyelerine bugüne kadar onlarca soruşturma ve dava açıldı.

ARAZİLERİNE DE YASAK GETİRİLDİ

Tüm bunların yanı sıra 2016 yılında tamamen engellenen sınır ticaretiyle birlikte Roboskîliler ciddi ekonomik sıkıntılar çekiyor. En büyük geçim kaynakları ellerinden alınan köylülerin, az sayıdaki arazisi ise “Özel Güvenlik Bölgesi” adı altında yasaklandı. Tarım ve hayvancılığın neredeyse bitirildiği köyde insanlar ya mevsimlik işçi olarak metropol kentlerine gidiyor ya da yakınlarında bulunan kömür ocaklarında az bir ücrete çalışmak zorunda kalıyor. 

‘BİZİ YARGILAYACAKLARINA, FAİLLERİ BULUP YARGILASINLAR’

Katliamda oğlu Cemal Encu’yu kaybeden Xezal Encu, adalet arayışını her hafta sürdürenlerden sadece birisi. “Okul harçlıklarını çıkarmak için çalışan gençlerimiz bunu hak etmemişti” diyerek adalet talep eden anne Encu, adalet gelene kadar bayram ve eğlencenin kendilerine haram olduğunu dile getirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın katliamdan sonra yaptığı ziyarette kendilerine verdiği sözün halen tutulmadığını kaydeden Encu, “Failleri bulacağız dediler. Bunun yerine annelere dava açtılar. Bizi yargılayacaklarına failleri bulup yargılasınlar” dedi. 

Birçok defa mezarlık ziyaretlerinin engellendiğini hatırlatan Encu, “Türkiye’de Kürtler için adalet yok. Biz haksızlığı kabul etmiyoruz. Çocuklarımızın failleri bulunana kadar da mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Tek bir isteğimiz var o da adalet” diye konuştu.

ÖLDÜRÜLENLER KÜRT OLDUKLARI İÇİN…

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Roboski-Der Başkanı Veli Encu ise bugüne kadar devletten sadece katliamın siyasi ve askeri sorumlularının yargı önüne çıkarılmasını talep ettiklerini belirtti. İlk başlarda olayın sahiplendiğini fakat daha sonra katliamı yapanları meşrulaştırmak için çaba gösterildiğini dile getiren Encu, kendilerinin her zaman “suçlu” olarak görüldüğünü söyledi. 
 Kendilerine verilen sözlerin tutulmamasının öldürülen insanların Kürt kimliğinden bağımsız olmadığını ifade eden Encu, “Kürt oldukları için failler yargılanmadı. ‘Bu olayın peşine düşmeyin’ dendi bize.  Kürt halkına yıllardır uygulanan bu politikalara son verilmeli” dedi. Haklarında açılan soruşturmalar ile bazen karşılaştıkları engellemeleri hatırlatan Encu, “Sürekli baskı altında kaldık. Bizler bu baskılara rağmen asla geri adım atmadık” ifadelerini kullandı. 

‘TAZMİNAT DEĞİL FAİLLERİN YARGILANMASINI İSTİYORUZ’

Roboski için açılan davanın askeri yargıya devir edildikten sonra takipsizlikle sonuçlandığını ve daha sonra Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yapılan bireysel başvuruların da “eksik evrak” gerekçesiyle ret edildiğine değinen Encu, “Dava dosyamızı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıdık. Bizler tazminat istemiyoruz. AİHM’den, katliamın faillerinin Türkiye’de yargılanması için yeniden yargı yolunun açılmasını istiyoruz” dedi. 

300’ÜNCÜ HAFTA İÇİN ÇAĞRI 

Adalet arayışının Perşembe günü gerçekleştirilecek olan 300’üncü haftasına vurgu yapan Encu, şu çağrıda bulundu: “Türkiye’de yaşanan katliam ve insanlık suçlarının tümü için adalet istiyoruz. Eğer Roboskî’nin failleri yargılanırsa bu benzeri katliamlar olmaz. Duyarlı kişileri, siyasi kesimleri, vekilleri ve vicdanı körelmemiş insanları bizler ile dayanışmaya çağırıyoruz. 300’üncü haftasında yanımızda olsunlar. Bizler sadece bu katliam için değil bütün katliama uğrayanlar için adalet talep edeceğiz.” (Şırnak/MA)
 

ÖNCEKİ HABER

Kod-A’da sendikal haklar ihlal edildi

SONRAKİ HABER

Real işçileri patron hakkında suç duyurusunda bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa