27 Eylül 2017 12:08

‘İmam hatip dışında alternatif bırakılmadı’

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, eğitim sistemindeki durumu değerlendirdi.

Paylaş

TEOG’un bir günde kaldırılması, eğitim sistemindeki eksiklikler ve hükümetin eğitim politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, çıkmaz yolun AKP’nin iktidara gelmesiyle birlikte hızlandığını dile getirdi. Mezopotamya Ajansı’na konuşan Aydoğan, şu anki eğitim sisteminin ilk adımının 2012 yılında ‘4+4+4’ sistemiyle atıldığını ve eğitimin tek tipçi, cinsiyetçi ve dayatmacı olduğunu söyledi.

“2012’den bu yana laboratuar ve kütüphaneleri olmayan okullara yasa ve yönetmeliklerle mescitler zorunlu hale getirdi. Okul idarecileri ve öğretmenler mülakat ile alınmaya başlandı, Öğretmenler üzerinde baskı oluşturulmaya başlandı” diye belirten Aydoğan, ülkeye bakıldığında son yıllarda okulların önemli bir kısmının imam hatip liselerine dönüştüğünü ve getirilen müfredatla bilim değil dinin ön plana çıktığını söyledi.
Yaz aylarında çıkarılan okul açma ve kapatma yönetmenliği ile birçok yerleşim yerinde imam hatip lisesi dışında hiçbir alternatifin bırakılmadığına dikkat çeken Aydoğan, şöyle devam etti: “2012’de gerçekleşen protokoller ile Milli Eğitim Bakanlığı’na geniş yetkiler verildi. Protokoller adı altında onlarca vakıf, dernek adıyla okullarda dini ve ideolojik çalışmalar yürütüyor. Eğitim sisteminde, müfredatta, kitaplarda yer alan konulara baktığımızda artık bilimin ret edildiği ve tamamen dini ideolojinin esas alındığı eğitim sistemiyle karşı karşıyayız. AKP ‘Yeni Türkiye’ adı ile hız verdiği yeni rejime uygun bir sistem inşa etmeye çalışıyor.”

‘EĞİTİM SİSTEMİ  PİYASAYA YÖNELİKTİR’

Eğitim sisteminde dinselleştirme ve piyasalaştırmanın at başı gittiğini dile getiren Aydoğan, imam hatip liselerine giden öğrenci sayısının 7 kat, özel okula giden öğrenci sayısının da 12 kat arttığını kaydetti. Çok ciddi eşitsiz eğitim koşulların olduğunu da anımsatan Aydoğan, şunları ifade etti: “AKP hükümeti çok iyi biliyor ki her mahallede her çocuğun tercih edebileceği okul türleri yoktur. Okullar arasında ciddi eşitsizlikler giderilmediği sürece ve imam hatip okulları dışında okul sayısını artmadığı sürece bilimsel ve laik bir eğitimden bahsetmek mümkün değildir.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

KMO'daki görevden almalara karşı birlik mesajı

SONRAKİ HABER

Abdullah Gül'ün yaverine 'darbe'den ağırlaştırılmış müebbet

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...