27 Eylül 2017 11:59

KMO'daki görevden almalara karşı birlik mesajı

TMMOB bütün oda başkanlarıyla birlikte, hukuksuz denetime karşı çıktığı için görevden alınan Kimya Mühendisleri Odasına karşı çıktı.

Paylaş

TMMOB bütün oda başkanlarıyla birlikte, bakanlık tarafından yapılmak istenen hukuksuz denetime karşı çıktığı için görevden alınan Kimya Mühendisleri Odası yönetimine sahip çıktı. TMMOB Başkanı Emin Koramaz, AKP'nin kurmak istediği rant imparatorluğuna karşı olduğu için TMMOB'ye saldırıldığını belirterek, kamu kurumu niteliğindeki meslek odalarının idari ve mali denetime tutulması için denetimin hangi merci ve hangi şekilde yapılacağının bir kanun ile somut bir şekilde düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Birçok sendika, meslek örgütü ve siyasi parti de TMMOB' destek verdi. 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın denetimini kabul etmediği gerekçesiyle açılan dava sonucu KMO yönetiminin görevden alınmasına karşı bütün meslek odaları bir araya geldi. İnşaat Mühendisleri Odası Teoman Öztürk Salonu'nda yapılan kitlesel basın açıklamasında TMMOB'ye bağlı bütün oda başkanlarının ortak imzasıyla açıklama okundu. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emim Koramaz okuduğu ortak açıklamada, Anayasa'nın 135. maddesine aykırı olan söz konusu kararı protesto ettiklerini söyledi. TMMOB ve bağlı odalarının tarih, doğa, kır, enerji, maden, tarım, gıda rantları önünde engel oluşturması, sanayisizleştirme süreci ve özelleştirme talanına dur demesi nedeniyle uzun bir süredir iktidarın hedefinde olduğunu belirten Koramaz, “Yine kamuoyunca bilindiği üzere siyasi iktidar odalarımızın Anayasal dayanağı bulunan kamusal hizmet ve kamsal denetim fonksiyonları ile özerk demokratik ve kamu tüzel kişiliği yapısını ortadan kaldırma, önemli bazı yetkilerini oke tme ve TMMOB Yasası'nı değiştirme çabası içerisindedir” dedi.

HUKUKA AYKIRI İNCELEME

TMMOB ve bağlı odalarının idari ve mali denetimine yönelik Bakanlar Kurulu tarafından tebliğler çıkarıldığını kaydeden Koramaz, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 2016 yılı Şubat ayında Kimya Mühendisleri Odası'nı, Çevre ve Şehricilik Bakanlığı'nın da 11 odayı denetime tabi tutma kararı aldığını söyledi. Kimya Mühendisleri Odası genel kurulunun hukuka aykırı bir inceleme yaptırılmaması kararı aldığını ve sürecin görevden alma noktasına geldiğini anlatan Koramaz, kamu kurumu niteliğindeki meslek odalarının idari ve mali denetime tutulması için denetimin hangi merci ve hangi şekilde yapılacağının bir kanun ile somut bir şekilde düzenlenmesi gerektiğini söyledi. TMMOB ve bağlı odalarının siyasi iktidarın hiyerarşik denetimi ve vesayeti altına sokulmak istendiğini söyledi. TMMOB'ye yapılan saldırıların sebebinin AKP'nin kurmak istediği rant imparatorluğun karşı olması olduğunu vurgulayan Koramaz,TMMOB'ye bağlı bütün odalarla birlikte Kimya Mühendisleri Odası ile tam bir dayanışma içerisinde olacaklarını ifade etti. 

SENDİKA, MESLEK ODASI VE PARTİLERDEN DESTEK

KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, AKP'nin kurmak istediği yeni devlet ve topluma karşı bütün muhalifleri sindirmeye çalıştığını söyledi. Cumhurbaşkanı'nın OHAL'in grevleri ertelemek için kullanıldığı şeklindeki sözlerini hatırlatan Gezen, “Sesini çıkaran TMMOB'ye karşı saldırılar, OHAL'in devam eden uygulamalarındandır. Kimya Mühendisleri Odası ve ve TMMOB'nin yanındayız” dedi.

TTB Genel Sekreteri Sezai Berber, iktidarın bakanlıklar ve müdürlükler ile alamadığı odaları bu baskılarla almaya çalıştığı söyledi. Benzer bir sürecin tabip odalarına karşı da sürdüğünü belirten Berber, bu haksız ve hukuksuz uygulamadan bir an önce vazgeçilmesini istedi. 

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, hukukun kim egemense ona hizmet ettiğini söyledi. 12 Eylül'den daha ağır bir dönemden geçildiğini ifade eden Sarıhan, TMMOB'nun yanında olduklarını dile getirdi.

HDP Mardin Mithat Sancar, kimya mühendisleri odasına yapılanın münferit bir uygulama değil bir nabız yoklaması, güç yoklaması olduğunu söyledi. Sancar, burada direnç gösterilemezse başkalarına da sıra geleceğine dikkat çekti.

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan, tek adam, tek parti rejiminin inşası yolunda kim engel olmaya çalışırsa bu baskıdan nasibini aldığını dile getirdi. TMMOB'nin iktidar ve yanında olanlara karşı açtığı davalar ile onları çok rahatsız eettiğini belirten Doğan, “Bizler bu saldırılara karşı bir arada olmaya devam edeceğiz” dedi. 

ÖDP Parti Meclisi üyesi İdem Erman, hayatın her alanında olduğu gibi TMMOB'nin yanında olacaklarını ifade etti. Erman mimar ve mühendislerin bugüne kadar verdikleri mücadele boyunca hep halkın yanında olduklarını dile getirdi. (Ankara/EVRENSEL)


EMEP KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASINI ZİYARET ETTİ

Emek Partisi (EMEP) Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının gerçekleştirmek istediği denetimi kabul etmediği gerekçesiyle açılan davada görevlerine son verilen KMO Yönetim Kurulu'nu ziyaret etti. 

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan, KMO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Uğurlu ile bir araya geldiği ziyarette dayanışma mesajlarını iletti. TMMOB'nin ve Kimya Mühendisleri Odasının yaptığı çalşmalar, denetimler ve uyarılarla iktidarın rant odaklı çalışmalarına engel olduğunu belirten Doğan, iktidarın hiç kimse tarafından denetlenmek istemediğini ve bu nedenle rahatsız olduğunu söyledi. 

Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Ali Uğurlu dayanışma ziyareti nedeniyle Doğan'a teşekkür etti. Bakanlığın hukuka aykırı bir denetim yapmak istediğini ve oda olarak tüm verilerinin internet sitelerinde kamuoyuna sunulduğunu belirten Uğurlu, görevlerinin başında olduklarını, yargı sürecinin devam ettiğini söyledi. 

HDK: KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASININ YANINDAYIZ

Halkların Demokratik Kongresi Yürütme Kurulu da yazılı bir açıklama yayınlayarak “Kimya Mühendisleri Odasının yanındayız” dedi. 

“AKP iktidarının amacı denetim yapmak değil bilimsel, demokratik ve halktan yana muhalif kimliğini ortadan kaldırmaktır” diyen HDK açıklamasında seçilmiş bir yönetimin görevden alınmasının hukuki değil siyasi bir karar olduğunu belirtti. 

HDK açıklamasını “Halkların Demokratik Kongresi olarak, mahkemenin Kimya Mühendisleri Odası yönetimini görevden alma kararını kınıyoruz. TMMOB ile dayanışma içerisinde olduğumuzu belirtiyoruz” diyerek sonlandırdı.   

DİSK: FAŞİZME KARŞI OMUZ OMUZA

DİSK Yönetim Kurulu Genel Başkanımız Kani Beko Kimya Mühendisleri Odası ile dayanışma açıklaması yaptı. 

“12 Eylül Darbecilerinin getirdiği ve sonrasında hiçbir hükümet döneminde kullanılmayan bir maddeye dayanarak seçilmiş oda yönetiminin görevden alınması kabul edilemez” diyen Beko, her darbe döneminde darbecilerin, iktidardan ve sermayeden bağımsız emek ve meslek örgütlerini hedef aldığını, bugün de bu hukuk dışı, adaletsiz ve antidemokratik uygulamanın amacının, Kimya Mühendisleri Odası nezdinde TMMOB'ye ve tüm bağımsız emek-meslek örgütlerine gözdağı vermek olduğunu belirtti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bahçeli'den referandum açıklaması: En az 5 bin ülkücü hazır

SONRAKİ HABER

‘İmam hatip dışında alternatif bırakılmadı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...