27 Eylül 2017 11:14

Filmekimi binlerce sinemaseveri bir araya getirecek

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen sinema etkinliği Filmekimi, 29 Eylül Cuma günü İstanbul'da başlayacak.

Paylaş

Dünya festivallerinde gösterilmiş, ödüller almış, eleştirmenlerin ve izleyicilerin ilgisini çekmiş ve merakla beklenen yeni yapımları içeren programıyla dikkati çeken 16. Filmekimi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl Vodafone Red sponsorluğunda İstanbul’da 29 Eylül-8 Ekim tarihleri arasında yapılacak. 

İstanbul dışı gösterimlerine 2011’de başlayan Filmekimi, bu yıl da Türkiye’nin farklı kentlerindeki sinemaseverlere yılın en iyi ve en güncel filmlerini sunmaya devam edecek. 

İstanbul’un ardından 27-29 Ekim tarihlerinde ilk kez Bodrum’a da uğrayacak olan Filmekimi gösterimleri, 6-8 Ekim’de Edirne, 13-15 Ekim’de Eskişehir, 13-17 Ekim’de Ankara, 20-22 Ekim’de Diyarbakır ve 20-24 Ekim’de İzmir olmak üzere 7 farklı şehirde gerçekleştirilecek.

PRÖMİYERLER YAPILACAK

16. Filmekimi programında, günümüz Fransız sinemasının en büyük dehalarından Bruno Dumont’un Jeanne d’Arc’ın çocukluk ve gençlik dönemini müzikal formunda anlattığı filmi Jeanette’ten, Cannes’da Lynne Ramsey’ye En İyi Senaryo ödülünü getiren You Were Never Really Here’a, yine Cannes’dan dört ödülle dönen Robin Campillo’nun yönettiği Kalp Atışı Dakikada 120’den, rapçi bir kızı anlatan Patti Cake$’e kadar merakla beklenen birçok film yer alıyor. 

Ayrıca, Onur Ünlü'nün son filmi Aşkın Gören Gözlere İhtiyacı Yok İstanbul prömiyerini, 2015’te ilk uzun metrajlı filmi Baskın ile sinemaseverleri korkutan Can Evrenol’un yeni filmi Housewife ise Türkiye prömiyerini Filmekimi’nde yapacak.

KONSERLER SALON İKSV’DE

Filmekimi bu yıl iki farklı partiyle sinema ve müzik aşkını bir araya getirecek. İlki 2 Ekim’de Salon İKSV’de gerçekleşecek konserde Fransız breakcore dehası, Prodüktör Gautier Serre’in projesi Igorrr sahne alacak. Bruno Dumont’un Jeanette filminin müziklerini de yapan Igorrr, müzikseverlere unutulmaz bir gece yaşatacak. 

Filmekimi’nin 8 Ekim’de yine Salon İKSV’de yapılacak kapanış konserinde ise rembetikodan klezmere, cazdan fusiona uzanan bir yelpazeyi kat eden Cümbüş Cemaat sahneyi devralacak. Akordeon, keman, klarnet, davullar, darbukalar, gitarların bir araya geldiği, genişçe Balkan müziği olarak tarif edilebilen tarzıyla Cümbüş Cemaat, Tony Gatlif’in son filmi Djam’de Melik Şah ile birlikte yer aldı. Film için Tony Gatlif’in yeni sözler yazdığı geleneksel rembetiko parçalarını birlikte seslendirdiler ve filmin 70. Cannes Film Festivali’ndeki prömiyeri öncesinde bir de konser verdiler. Cümbüş Cemaat, Djam ile aynı günde Filmekimi izleyicisi için Melik Şah’ın da katılımıyla sahneye çıkacak.

GEÇTİĞİMİZ YIL 90 BİN KİŞİ BULUŞTU

İlk kez düzenlendiği 2002 yılından bu yana İstanbullu sinemaseverlerin büyük ilgiyle takip ettiği Filmekimi, geçtiğimiz yıl İstanbul dahil 6 şehirde toplam 90 bine yakın sinemaseverle buluştu. 51 filmlik programıyla Filmekimi’ne bu yıl da yoğun ilgi gösterilirken, yoğun istek üzerine 10 ek seans daha koyulduğu açıklandı.

16. FİLMEKİMİ’NDE EK SEANSLAR

Filmekimi’nde sinemaseverlerin yoğun ilgi gösterdiği filmlere ek seanslar kondu:

-Köpekdişi ve The Lobster ile aklımızı alan Yorgos Lanthimos’un, suçluluk, vicdan ve öç alma kavramlarını tavizsiz bir sertlikle ele aldığı son filmi “Kutsal Geyiğin Ölümü”

-İsveç’in Oscar için aday adayı gösterdiği filmin yönetmeni Östlund’un “görselliği ve hikâyesiyle izleyiciyi kışkırtıp eğlendirecek zarif bir taşlama” olarak tanımladığı “Kare”

-Cannes’da Jüri Ödülü kazanan, günümüz Rus sinemasının ustası Andrey Zvyagintsev’in, boşanma arifesinde çocuklarını gözden çıkaran çiftin hikâyesini anlattığı filmi “Sevgisiz”

-Michael Haneke’nin işlevsiz aile, intikam, suçluluk ve bastırılmış duygular gibi temaları ele aldığı yeni filmi “Mutlu Son”

-Claire Denis’nin boşanmış, tek çocuklu bir kadının “gerçek” aşk arayışını ironik bir dille anlatan son filmi “İçimdeki Güneş”.

-Cannes’da dört ödül birden kazanan 1990’ların başında, AIDS’in hiç durmadan can aldığı umutsuz günlerde, toplumdaki umursamazlığa, tahammülsüzlüğe ve ayrımcılığa karşı eylemlerini yükselten Act Up Paris örgütünü ve eylemcilerini anlatan “Kalp Atışı Dakikada 120”

-Müziklerini Radiohead gitaristi Jonny Greenwood’un yaptığı, özellikle usta yönetmenliği, klasik anlatımı reddeden yaratıcı kurgusu ve karanlık atmosferiyle dikkat çeken, Lynne Ramsey imzalı “You were never really here”.

-Cannes’da Diane Kruger’e En İyi Kadın Oyuncu ödülü kazandıran ve Almanya’nın bu yıl “Yabancı Dilde En İyi Film” kategorisinde Oscar aday adayı olarak gösterdiği “Paramparça”

-Guillermo del Toro’nun Venedik’te Altın Aslan kazanan son filmi Aşkın Gücü

-Can Evrenol’un ikinci uzun metrajlı korku filmi Housewife

EK SEANSLARIN ÇİZELGESİ 

30 Eylül Cumartesi: Rexx Sineması/24.00 Aşkın Gücü
7 Ekim cumartesi: Citys Nişantaşı/24.00 Housewife 
9 Ekim Pazartesi: Atlas Sineması/ 19.00 Kutsal Geyiğin Ölümü-21.30 Kare 
Beyoğlu Sineması: 19.00 Sevgisiz-21.30 Mutlu Son
City’s Nişantaşı: 19.00 İçimdeki Güneş-21.30 120 BPM 
Rexx Sineması: 19.00 You were never really here -21.30 Paramparça (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Ankara İvedik Organize Sanayi Bölgesinde yangın

SONRAKİ HABER

Pisidia Antiokheia Antik Kenti’nde Apollon heykeli bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa