27 Eylül 2017 10:41

Gazeteciyi ‘ifade’ye çağıran belediye TBMM’ye taşındı

HDP’li Lezgin Botan, Van’da Gazeteci Oktay Candemir’in kayyım atanan Özalp Belediyesinde ‘ifade’ye çağrılmasına ilişkin soru önergesi verdi.

Paylaş

HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, Van’da Gazeteci Oktay Candemir’in kayyım atanan belediye tarafından “ifade”ye çağrılmasına ilişkin soru önergesi verdi.

Candemir’in haberlerden dolayı birçok defa gözaltı ve tutuklamayla karşı karşıya kaldığını hatırlatan Botan, “Şimdi de ‘Kayyum sela okutmayı yasakladı’ haberi nedeniyle DBP’li Özalp Belediyesine kayyum olarak atanan Ferhat Vardar tarafından ifadeye çağrıldığı ulusal ve yerel basına yansımıştır” dedi. 

HUKUKİ DAYANAĞI NEDİR?

Botan, Candemir’in, “Ben gazeteciyim, haber yaptım. Ortada bir suç yok ve ifade almak sizin işiniz değil. Haberle ilgili bir şikâyetiniz varsa yargıya başvurursunuz” sözlerinin ardından tehdit edildiğini sözlerine ekleyerek şu soruların yanıtlanmasını istedi: 

“Kayyum atanan Özalp Belediyesi yetkilileri, Gazeteci Oktay Candemir’i hangi gerekçe ile ‘ifade’ye çağırmışlardır? Bunun hukuki dayanağı nedir?

Belediyelerin gazetecilere veya vatandaşlara ‘Senin ifadeni alacağız. Belediyeye gel’ diyerek ifadeye çağırma yetkisi var mıdır? Eğer yoksa, kendilerini savcı yerine koyan sorumlular hakkında soruşturma başlatılacak mıdır?

Gazeteci Oktay Candemir’in hedef haline getirilmesinin nedeni ‘Kayyum sela okutmayı yasakladı’ başlıklı haberi midir? Gazetecilerin haber takip ve yapma hakkı gasp edilmiyor mu?​” (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Oyuncu Jülide Kural’ın Özgür Gündem cezası onandı

SONRAKİ HABER

İlan dağıtımındaki adaletsizlik meclis gündemine taşındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa