27 Temmuz 2012 15:25

Salih Müslim: Türk halkının dostuyuz

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanı Salih Müslim, Hayat Televizyonunda Gündem Özel programına telefon bağlantısıyla katılarak, Suriye’nin kuzeyindeki gelişmeleri değerlendirdi.Önceki akşam gerçekleşen programda AKP Hükümetinin Suriye politikalarını eleştiren Müslim, Suriye halkının parçası olduklarını, Kür

Salih Müslim: Türk halkının dostuyuz
Paylaş

Önceki akşam gerçekleşen programda AKP Hükümetinin Suriye politikalarını eleştiren Müslim, Suriye halkının parçası olduklarını, Kürtlerin yaşadıkları yerlerde yönetimi almalarının kimseyi rahatsız etmemesini, bunun kimseye yönelik olmadığını ifade etti.

KÜRT BÖLGELERİNDE DURUM SAKİN

Kürtlerin yaşadıkları bölgelerdeki son durumun sakin olduğunu ifade eden Müslim, halkın Kobani, Derik ve Afrin’de kendi kendini yönettiğini belirterek, “Halk, kurumlara el koymuş durumda ve kendi işlerini kendisi görüyor” açıklamasında bulundu.

Başbakan Erdoğan’ın, Suriye’nin kuzeyindeki gelişmelere sessiz kalmayacakları yönündeki açıklamalarını ve tampon bölge tartışmalarını değerlendiren Müslim, kimsenin rahatsız olmasına gerek olmadığını söyledi.

‘SURİYE’DE BİR KÜRT SORUNU VAR’

“Kürtler olarak biz baştan beri Suriye devriminin ortağıyız. Suriye’de bir Kürt sorunu var ve bu sorun da başka birçok başka soruna yol açıyor. 60 seneden beri Suriye Kürtleri çeşitli baskılara maruz kalıyor” diyen Müslim, Esad rejimi altında özgürlükten, demokrasiden yoksun olduklarını belirtti. “Devrimin bir parçasıyız, Suriye halkının bir parçasıyız” diyen Müslim, gelişmeler karşısında adım attıklarını söyledi.

‘KİMSE RAHATSIZ OLMASIN’

Müslim şunları ifade etti: “Son dönemde bu çatışmalar bizim bölgeye sıçramaya eğilimliydi. Onun için halk yönetime el koydu. Bu en azından kanlı süreçten uzak durmak içindir. Attığımız adım tabii ki Kürtlerin haklarını korumak içindir ve ilerisi içindir. Demokratik bir hükümetin getirilmesi, Kürt sorununa demokratik yollardan bir çözüm bulmak için. Bizim burada tek istediğimiz demokratik bir anayasa ve Kürt sorununu demokratik yollardan çözme arayışındayız. Onun için kimsenin rahatsız olmasına neden yok. Bu yaptığımız hiç kimseye yönelik değildir. Bölücü değiliz, PKK ile hiçbir ilişkimiz de yok, olmadı da.”

Suriye’nin kuzeyindeki gelişmelerin tek başına PYD tarafından kontrol edilmediğini söyleyen Müslim, “Halkımız içinde bazılarının düşünceleri farklı olabilir. Fakat bu gelişmeler tek başına PYDnin meselesi değil. Bütün Batı Kürdistan’daki halk içindedir. Onun için hiç kimsenin rahatsız olmasına neden yoktur, yersizdir” dedi.

‘KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜLMESİNİ İSTEMİYOR’

“Sayın Erdoğan’ın da arkasında olduğu bazı güçler Kürt sorununun çözümünü istemiyor” diyen Müslim, halklar arasında bir düşmanlık olmadığını kaydetti. Müslim, “Buradaki, Batı Kürdistan’daki Kürt halkı, Türk halkına düşman değildir. Tam tersine, tarihi bir ilişki vardır ve bunu göz önünde bulunduruyoruz. Ancak yine Türkiye hükümetinin bir Kürt fobisi vardır ve bundan kurtulmaları gerekiyor” dedi.

‘HER YERDE AYNI TAVIR’

AKP Hükümetini eleştiren Müslim, “Nerede bir Kürt kalkıp demokratik bir hak ya da temel bir hak elde etse onlar çok rahatsız oluyor. Daha önce Irak için yani Güney Kürdistan için de aynı şeyleri söylediler. Ancak şimdi de ilişkiler gayet iyi. Şimdi de bizim için, Batı Kürdistan için aynı sözleri söylüyorlar. Bu kaygıları yersiz buluyoruz” dedi.

‘NEDEN SURİYELİ KÜRTLERİ GÖRMÜYOR’

Başbakan Erdoğan’ın, Suriye’de özgür olmayan Kürtleri de görmesi gerektiğini ifade eden Müslim, “Eğer Sayın Erdoğan kalkıp Suriye halkını özgürleştirmek istiyorsa, Batı Kürdistan’daki halk da bunun bir parçasıdır, unutmasın. Özgürlük istiyorsa hepimiz için istesin. Bütün Suriye halkı için istesin” dedi. Müslim, bu olmadığı takdirde AKP Hükümetinin, Suriye konusunda başka şeyler düşündüğü anlamına geleceğini kaydetti.

‘PKK İLE İLİŞKİMİZ YOK’

Başbakan Erdoğan’ın yaptığı açıklamada, Kürt halkıyla veya Suriye halkıyla bir sorunlarının olmadığını ancak PYD ve PKK’nin kırmızı çizgileri olmasının da sorulması üzerine Müslim, “Hiçbir zaman bizim PKK ile bir ilişkimiz olmadı. Yani PYD olarak aramızda Sayın Öcalan’ın fikirlerini benimseyenler olabilir tabii, o da normal hakkıdır, kimse buna bir şey diyemez. Ama herhangi bir organik bağımız olmadı” şeklinde yanıt verdi.

2003 yılında kurulmuş bir parti olduklarını belirten Müslim, “Biz batıdaki Kürt halkı için çalışıyoruz” dedi.

‘YKY YÖNETİYOR’

Geçtiğimiz günlerde Suriyeli Kürt örgütlerinin kendi aralarında imzaladığı Erbil Antlaşmasına değinen Müslim, Yüksek Kürt Konseyi (YKY) içinde çalışma yaptıklarını söyledi. Müslim şunları söyledi: “Yüksek Kürt Konseyi kuruldu. İki gün önce toplandı. Burada bütün Suriye’deki, yani Batı Kürdistan’daki Kürt partileri bir araya geldi ve ortak bir konsey oluşturduk. Ne olacaksa artık konsey karar veriyor. 15 tane parti var bu konseyin içinde ve PYD de bunun bir tanesidir. Kararlar Konseyden çıkıyor yönetimi artık o idare ediyor. Konseyi her yerde hakim kılmak için halk komiteleri oluşturuyoruz. Artık düşmanlık, sadece PYD’ye değil, bütün Kürtlere yönelik olacaktır. Hepimiz burada ortağız.” (HABER MERKEZİ)


‘ÖNCELİĞİMİZ HALKIMIZI ŞİDDETTEN KORUMAK’

Oluşturulan Yüksek Kürt Konseyinin, Suriye’nin geleceğinde nasıl bir rol oynayacağının sorulması üzerine ise Müslim, ilk önceliklerinin, halklarını Suriye’deki şiddet sarmalından korumak olduğunu ifade etti.

‘DEMOKRATİK ÇÖZÜM İSTİYORUZ’

“İkincisi de Suriye sınırları içinde Kürt sorununun demokratik yollardan çözülmesini sağlamak” olduğunu belirten Müslim sözlerini şöyle tamamladı: “Konseydeki partilerin hepsi bu noktada birleşiyor. Mesela Kürt kimliğinin anayasal olarak tanınmasını istiyoruz. Bizi buluşturan noktalar bunlardır. Biz bunun için çalışıyoruz.”

ÖNCEKİ HABER

Lazkiye’de durum sakin

SONRAKİ HABER

Polis kurşunuyla ölen gencin ailesi adalet istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...