27 Eylül 2017 08:00

İklim değişikliği, 'şeytan sıcakları'nı normalleştirecek

Uzmanlar, 40 dereceyi aşan ‘şeytan sıcaklarının’ 2050 itibariyle normal bir duruma dönüşebileceği uyarısında bulundu.

Paylaş

Hava olayları ile küresel ısınma arasındaki doğrudan bağlantıları inceleyen araştırma kuruluşu World Weather Attribution (WWA), ‘şeytan sıcakları’ olarak adlandırılan sıcak hava dalgasının bir asır öncesine göre 4 kat fazla görüldüğünü aktardı.

Reuters’a konuşan Hollanda Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü araştırmacılarından Geert Jan van Oldenborgh, “1900’lü yılların başında deneyimlediğimiz yazın aynısını çok nadiren yaşayabiliyoruz” diyerek anormal hava sıcaklıklarına dikkat çekti. Oldenborgh, “Bu yaz gördüğümüz yüksek sıcaklıkları Avrupa'nın güneyi boyunca 10’da 1 ihtimalle her yaz göreceğiz” dedi.

Hürriyet'in yansıttığı habere göre bilim insanları, günümüzde mevsim normallerinin üzerinde bir değer olarak kabul edilen hava sıcaklığının, sera gazlarının atmosfere salınımının devam etmesi halinde, 2050 itibariyle ‘normal’ kabul edileceğini belirtiyor. Son 3 yıldır üst üste ocak ayı sıcaklık rekoru kırılırken, 1950’den bu yana dünya genelinde hava sıcaklıklarının 1-2 derece arttığı bildiriliyor.

2003 yılında etkili olan anormal hava sıcakları nedeniyle Avrupa’da 35 bin, 2010 yılındakinde ise Rusya’da onbinlerce kişi hayatını kaybetmişti. Şeytan sıcaklarının etkili olduğu günlerde, İtalya’da acil servis kayıtlarının yüzde 15 arttığı bildirilmişti. Bunaltıcı sıcakların etkili olduğu Güney Asya ve Körfez ülkerinde ise tehdit daha ciddi bir hal alıyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

AGİT: Tüm Cumhuriyet çalışanları serbest bırakılsın

SONRAKİ HABER

CHP'nin İBB başkanlığı adayı İmamoğlu oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...