27 Eylül 2017 06:22

Katar’da binlerce işçinin yaşamı sıcak tehdidi altında

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Katar'da 2022 Dünya Kupası için inşaatlarda çalıştırılan göçmen işçilerin durumuna dair bir rapor hazırladı.

Paylaş

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) raporuna göre Katar’da düzenlenecek 2022 Dünya Kupası için stadyum inşaatlarında binlerce göçmen işçi yaşamlarını tehdit edecek seviyede sıcak hava ve nem altında çalıştırılıyor.

Her yıl yüzlerce işçinin inşaat sahalarında yaşamını yitirdiğinin belirtildiği raporda Katarlı yetkililerin bölgenin sıcak ikliminden kaynaklanması muhtemel ölümlere ilişkin yeterli bilgi vermediği ve gerekli soruşturmaları yürütmediği vurgulandı.

The Guardian’ın haberine göre örgütün Ortadoğu Direktörü Sarah Leah Whitson, “Katar’daki inşaat işçilerinin sağlığını ve yaşamını korumak için açık havada çalışan işçilere gerekli önlemler uygulanmalı, işçi ölümleri araştırılmalı ve kamuoyu işçi ölümlerine dair düzenli olarak bilgilendirilmeli” dedi. Whitson, “Çalışma saatlerini sınırlandırmak Katar hükümetinin rahatça hayata geçirebileceği bir şeydir ve binlerce işçiyi koruyacaktır” ifadesini kullandı.

2012 yılında Katar, binlerce vatandaşı Körfez ülkelerindeki inşaatlarda çalışan 520 Bangladeş, Hindistan ve Nepallinin öldüğünü açıklamıştı. Bu ölümlerden 385’inin gerekçesinin açıklanmadığı ve araştırılmadığı belirtiliyor. Geçtiğimiz yıl Katar, İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne 35 işçinin öldüğünü ve bunların çoğunun inşaattan düşerek yaşamını yitirdiğini bildirmişti. Ancak bu bilgilendirme, kalp krizi ve diğer “doğal nedenlerle” ölen yüzlerce kişiyi kapsamıyor.

YETKİLİLER SORUMLULUKTAN KAÇINIYOR

2022 FIFA Dünya Kupası’nı organize eden “Yüksek Komite” 2010’da turnuvanın yazın oynanabileceğine karar vermişit ancak daha sonra organizasyon kış aylarına alındı. HRW için çalışmayı yürüten Nicholas McGeehan, Katar hükümetini ve Yüksek Komite’yi işçilerin sağlığı ve güvenliğini sağlama sorumluluğunu üstlenmekten kaçındığını dile getirdi. Sıcaklık koruma sistemleri yeterli değil ve veriler bu sistemlerin gerektiği şekilde uygulanmadığını gösteriyor. Bu da stadyum işçilerinin yaşamının risk altına alındığı anlamına geliyor.

ÖNLEMLER YETERSİZ

2007’de yayımlanan bir yasaya göre Katar’da 15 Haziran-31 Ağustos arasında açık havada çalışan işçilerin 11.30-15.00 arası çalıştırılması yasak. HRW, bu önlemin güdük kaldığını çünkü bu saatlerin dışında kalan çalışma koşullarına ilişkin ihlalleri etkilemediğini belirtiyor.

2 MİLYON GÖÇMEN İŞÇİ

Nüfusu yaklaşık 2.5 milyon olan Katar’da 2 milyon göçmen işçi çalışıyor. Göçmen işçilerin 800 bini yoksul Güney Asya ülkelerinden geliyor. Dünya Kupası stadyumlarında çalışanların sayısı ise 12 bin kişi. Bu rakamın 35 bine çıkması bekleniyor. Yaz aylarında klimalı bina ve araçların dışında çalışırken görülen tek işçiler göçmenler.

DİĞER KÖRFEZ ÜLKELERİNDE DE DURUM AYNI

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Körfez İş Birliği Teşkilatı üyesi Bahreyn, Umman, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde de milyonlarca işçinin yasal çalışma şartları ihlal edildiği için risk altında olduğunu belirtti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Dünya düzdür diyen ABD'li rapçi uydu göndermeye hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

Bursa'da evde doğal gaz patlaması: 3 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa